Lisää pössyttelyä?

Useat tahot vaativat nyt huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista. Argumettina käytetään paljon sitä, että käytön rangastavuudesta luopumalla haitat voisivat itse asiassa vähentyä. Toinen ilmeinen, mutta hieman piilotellumpi syy on se, että moni haluaisi pössytellä vapaasti.

(Emme tietenkään unohda sitäkään, että huumeiden käytön rangaistavuuden poistaminen saattaa myös lisätä huumeisiin liittyviä ongelmia huomattavasti, mutta tässä blogauksessa vertaillaan nyt siis ensisijassa noita kahta ensimmäistä argumenttia.)

Yksi keino vähentää haittoja olisi se, että huumeet hyväksyttäisiin lääkkeiksi. Näin huumeriippuvaisia voisi hoitaa niin, että saavat ”piikkinsä” turvallisesti hoitopisteessä, laillisilla aineilla. Aineet olisivat puhtaita, niiden vahvuus tunnettaisiin, ne annosteltaisiin turvallisesti, huumeriippuvaisten kuolemat vähenisivät, piikittämiseen littyvät tautiriskit vähenisivät, ohjattu polku pois huumeista olisi koko ajan tarjoilla, huumeiden levittämiseen liittyvä rikollisuus kuihtuisi, huumeriippuvaisten (rahanansaitsemismielessä) tekemät rikoksen vähenisivät, ja huumeriippuvaisten omaisuus ei katoasi rikollisille. Tämä keino voisi siis vähentää huumeisin liittyviä haittoja paljonkin.

Tämä keino on siinä mielessä mielenkiintoinen, että kun kysyy, kuka kannattaa tätä keinoa, monet huumeiden haitoista huolestuneet voivat vastata myöntävästi, mutta vapaa-ajan pössyttelystä kiinnostuneet ehkä kieltävästi. Pössyttelijöiden kieltävä vastaus voisi johtua siitä, että jos huumeiden haitat saataisiin tällä keinolla minimoitua, pössyttelijöiltä katoaisi tuo vakavien haittojen vähentämisen argumentti, eikä vapaasta pössyttelystä ehkä tulisikaan mitään.

Tämän keinon käyttöönoton pohtimisella on mainituista syistä ehkä keskustelua selventävä vaikutus. Kuka haluaa vähentää huumeiden haittoja? Kuka haluaa pössytellä? Entä mitä huumeita? Kuka haluaa vähentää sekä haittoja että pössyttelyä?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu