Mikä kiihottamispykälässä mättää?

Kiihottamispykälään liittyvät tutkinnat ovat saaneet viime aikoina paljon huomiota osakseen. Miksi niin moni katsoo kauhuissaan, kun poliisi raahaa epäiltyjä tutkittavaksi ja tuomiolle? Eivätkö lainkuuliaiset kansalaisetkaan enää luota Suomen oikeusjärjestelmään?

Ainakin minun kohdallani keskeisin syy on aika selvä. Syy on se, että näyttää vahvasti siltä, että kiihottamispykälstä on rakennettu ensimmäinen rikoslain pykälä, jonka mukaan tuomitaan, vaikka kenellekään ei ole välttämättä aiheutunut merkittävää haittaa, eikä kenenkään ole edes tarvinnut kiihottua syytetyn puheista niin, että kiihottumisesta sitten aiheutuisi joillekin ihmisille merkittävää haittaa tai välitöntä sellaisen uhkaa.

Jos pykälä ei vaadi mitään toteutuvaa haittaa tai sellaisen välitöntä uhkaa, kyseessä on kai rikoslain ensimmäinen ajatusten ja mielipiteiden ilmaisemisesta tuomitseva pykälä. Ja siinä ei ole mitään ihmeellistä, jos sellainen kehityssuunta, jossa ihmisten mielipiteitä aletaan valvoa ja niistä tuomitaan, aiheuttaa huolestuneisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu