Mitä Suomen joukot aikovat tehdä Kabulissa?

Eduskuntakeskustelun perusteella Suomen joukot toimisivat lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä. Niiden tärkein tavoite näyttäisi olevan Suomeen evakuoitavien henkilöiden lentokentälle pääsyn mahdollistaminen. Tilannetta hahmoteltiin niin, että olisi ehkä tarvetta auttaa noita henkilöitä nimenomaan lentokentän välittömästä läheisyydestä lentokentän puolelle – kuvainnollisesti siis lentokentän portista sisään. Tuota kauemmas suomalaiset tuskin lähtisivät, sillä se olisi aivan liian vaarallista, ja  mahdollisesti jo sotilaallinen operaatio Talebania vastaan. (Suomen lähetystökin näyttäisi olevan jo liian kaukana, eikä ehkä muutenkaan enää suomalaisten kontrollissa.)

Teknisesti tällaisen lentokentän sisäänpääsyn turvallisuuden varmistamisen voisivat hyvin hoitaa jo paikalla olevat Yhdysvaltojen sotilaat. Ulkoministeri Haaviston jostain ilmauksesta sai sen käsityksen, että Yhdysvallat eivät haluaisi tätä Suomen kansalaisten ja avustettavien osalta tehdä. En tiedä onko tässä mitään perää. Teknisesti tämän ei luulisi olevan heille ja muille paikalla jo oleville mikään ongelma.

On vaikea kuvitella, miten suomalaisten sotilaiden läsnäolo olisi välttämätöntä Suomen evakuointioperaation turvaamiseksi. Näyttää siltä, että syyt toteuttaa tämä sotilasoperaatio ovat enemmän poliittisia. Osin tämä voi tarkoittaa sitä, että pitää osoittaa näyttäväsi, että teemme kaikkemme evakuoinnin onnistumiseksi, ihmisten hengen ja hyvinvoinnin turvaamiseksi, ja ”oman osuutemme” hoitamiseksi. Osin kyse voi olla myös Suomen sotilaspoliittisen aseman uudelleenmuotoilusta, eli askeleesta lähemmäs Natoa, kohti kansainvälisiin konflikteihin osallistumista, ja kohti maailmaa, jossa kaikki maailman maat valvovat omaa etuaan tällaisin sotilasoperaatioin.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu