Miten PS:n ja RKP:n kriisi ratkaistaan?

Oletetaan että hallitus pääsee syksyllä varsinaisen työnsä makuun, ja rasismikohut painuvat taustalle. Kysymys kuuluu, miten tähän vaiheeseen on päästy?

1) Perussuomalaiset ovat antaneet julistuksen, jossa ilmoittavat suhtautuvansa kielteisesti rasismiin. RKP on tyytyväinen. Tässä on se ongelma, että perussuomalaiset ovat sanoneet tuon jo moneen kertaan (= eivät kannata rotusyrjintää), joten tässä ei olisi mitään uutta.

2) Perussuomalaiset ovat osoittaneet RKP:n toivomaa ”aitoa katumusta”. He ilmoittavat tuomitsevansa suurimman osan siitä, mistä heitä on syytetty, kukaties pesukarhusolmiota myöten. He myöntävät, että Halla-aho, Purra, Tynkkynen, Mäenpää, Junnila jne. ovat olleet monissa yhteyksissä rasisteja, mutta ovat nyt muuttuneet. Näin ei varmaankaan käy.

3) Petteri Orpo on antanut eduskunnalle lupaamansa selvityksen, ja se on ollut niin hyvä, että kaikki osapuolet, mediaa ja puheenvuorolaisia myöten ovat siihen tyytyväisiä. Ei todennäköistä.

4) On perustettu jokin työryhmä, joka on kokoontunut muutaman kerran, ja ilmoittanut sitten, että asia on huolellisesti käsitelty, ja kaikki ovat nyt tyytyväisiä. Rasismi jäisi tässä mallissa edelleen epämääräiseksi käsitteeksi, jonka jotkut tulkitsevat yhdellä, ja toiset toisella tavalla. Ministerit ja kansanedustajat käyttäytyisivät jatkossa moitteettoman pidättyväisesti. Ihan mahdollista.

5) RKP on antanut sisäiselle oppositiolleen ukaasin olla hiljaa ainakin kaikissa virallisissa yhteyksissä, ja kesän kohut on näin painettu villaisella. Ihan mahdollista.

6) RKP on ollut virallisesti hiljaa. RKP:n johto ja ministerit tukevat hallitusta, mutta osa RKP:stä on puheissaan edelleen enemmän opposition linjoilla. Hallituspuolueet käyttäytyvät kuin mitään ongelmaa ei olisikaan. Media ja some eivät jaksa enää pauhata asiasta, kun hallituspuolueiden poliitikot eivät tartu enää koukkuun. Ihan mahdollista.

7) Kaikki osapuolet (media, PS, RKP, RKP:n sisäinen oppositio, oppositiopuolueet, puheenvuorolaisetkin) pitävät mielipiteensä, mutta unohtavat kärhämän vähitellen. Ehkä tulee muita kiinnostavia asioita, jotka vievät nousevat rasismikohun ohi ykkösaiheiksi. Ihan mahdollista.

8) Rasismiin liittyvä terminologia on määritelty hyvin, ja kaikki ovat samaa mieltä siitä, millä termillä mitäkin tekemistä kutsutaan. Kaikki tietävät, mistä puhutaan, ja yhtään eduskuntapoliitikkoa ei leimata enää rotusorron kannattajaksi. Kovin epätodennäköistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu