Osaatko kertoa, mikä Päivi Räsäsen julkaisemista lauseista on rikos?

Moni ei pidä Päivi Räsäsen kirjoituksista. Ihan ok olla pitämättä. Mutta osaisiko joku sanoa, mitä konkreettista Päivi Räsänen ei olisi saanut kirjoittaa? Saako (hän tai joku muu) esimerkiksi sanoa: ”homoseksuaaliset suhteet ovat uskontoni mukaan synti”? Saisiko sanoa: ”homoseksuaalisuus on biologisen lisääntymisen näkökulmasta katsoen vinouma”? Saisiko sanoa: ”tiede on todistanut että …”? (olettaen että tiedeyhteisö ei ole yksimielinen tuosta sanotusta)

Vai pitäisikö ajatella niin, että minkä tahansa negatiivisluonteisen mielipiteen sanominen jostain ihmisiryhmästä, tai kiihottamispykälässä mainitusta ihmisryhmästä, tulee tuomita raastuvassa? Menisikö tässä tapauksessa myös ilmaus ”homot ovat tyhmiä” tähän kategoriaan?

Konkretiaa siis, pliis. Onko jollakulla jokin sellainen lainaus Päivi Räsäsen kirjoituksista, jota ei ehdottomasti olisi saanut kirjoittaa tai pitää esillä (omaa tai Raamatun tekstiä)?

Osaako joku sanoa, missä oikeuden tuomittavuuden raja kulkee tai sen tulisi kulkea? (Tässä vastaukseksi ei riitä pelkkä lakikirjan kiihottamispykälään viittaaminen, sillä katson sen rajojen olevan tällä hetkellä, ja Päivi Räsäsenkin tapauksen myötä hieman hakusessa.)

Toivottavasti kyse ei ole siitä, että Päivi Räsäsen ajatuksista ei pidetä yleisesti, ja mikä tahansa tuomio kelpaa, siitä riippumatta onko Päivi Räsänen oikeasti tehnyt jonkin yksittäisen tuomion arvoisen teon.

+11

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu