Sote – ovatko pienet kunnat tehokkaita?

Poliitikot ministeritasoa myöten, ja puheenvuorolaisetkin perustelevat uutta keskittävää sote-ehdotusta varsin yleisesti sillä, että suurempiin yksiköihin sirtyminen tuottaisi säästöjä. Tein aiheesta vertailun jo vuonna 2014 (huoh, samat keskustelut ovat näköjään jatkuneet jo pitkään 🙂 ) (https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juholaatu/162335-kuntien-tehokkuudesta/), joten ajattelin, että on jo aika tehdä aiheesta uusi tuoreempi vertailu. Uusimmat THL:n tarvevakioitujen sote-kustannusten tilastot ovat vuodelta 2018, joten piirsin niistä uuden kuvan.

Uusi kuva näyttää aika paljon saman tyyliseltä kuin vanhakin. Selvästikään mitään ilmeistä pienten kuntien yleistä tehottomuutta ei ole. Näyttää siltä, että alle 10 000 asukkaan kunnat muodostavat jopa aika vahvan ryppään tason 100 alapuolelle. Suuret kaupungit eivät näyttäydy kuvassa mitenkään erityisen taloudellisina, ja kaikkein suurimmat näyttävät olevan tason 100 yläpuolella. Ne saattavat saada vertailuetua myös siitä, että osa ihmisistä käyttää yksityisiä palveluita. Noista tilastoista ei siis voi päätellä ainakaan sitä, että koon kasvattaminen johtaisi säästöihin, tai että pienet kunnat olisivat tehottomia.

Taso 100 edustaa kuvassa Manner-Suomen kuntien keskiarvoa. Ja taso 125 tarkoittaa siis 25% keskimääräistä korkeampia kuluja. THL:n tilastot eivät antaneet Ahvenanmaan kunnista vastaavia tietoja, mutta otin nuokin kunnat mukaan kuvaan niiden koon esiin tuomiseksi. Ahvenanmaan kunnat näkyvät kuvassa sen pohjaviivalla.

Kai tästä pitää vetää se johtopäätös, että väitteet pienen koon tehottomuudesta ovat pääosin vain poliittista hämäystä. Hallitus ei ole kai vieläkään tarjonnut mitään selviä laskelmia ja vertailuja ehdotetun hallintomuutoksen tai yksiköiden koon suurentamisen aiheuttamista lisäkuluista tai säästöistä. Paljon puhuttu ”hartioiden leventäminen” ei tuo soteen yhtään uutta rahaa, vaan kyse on vain siitä, kuka saa päättää siitä, miten nuo rahat käytetään.

Tilastolähteet:

https://thl.fi/fi/web/sote-uudistus/talous-ja-politiikka/kustannukset-ja-vaikuttavuus/rahoitus/tarvevakioidut-menot

https://www.kuntaliitto.fi/tietotuotteet-ja-palvelut/kaupunkien-ja-kuntien-lukumaarat-ja-vaestotiedot

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu