Suomen vanha ja uusi ulkopoitiikka

Palaan kinaan siitä, kuka ja miten Suomen ulkopolitiikasta tiedotetaan. Yle otsikoi artikkelinsa (https://yle.fi/uutiset/3-11777023) seuraavalla tavalla:

”Värinää, kitkaa, kiistaa – Tutkijat: Niinistö on pitkään täyttänyt ulkopolitiikan tilan, mutta nyt pääministeri Marin haluaa osansa. Tutkijoiden mukaan Twitter-diplomatia paljasti myös pääministerin ja presidentin sukupolvikuilun.”

Onko Ylen viesti se, että vanha tyyli oli se, että Suomella oli sovittu ulkopoliittinen linja, jota Suomen poliitikot sitten edustivat maailmalla? Ja uusi (kai parempi, uuden sukupolven) tyyli se, että eri poliitikot voivat levittää kukin omaa versiotaan ulkopolitiikasta Suomen nimissä? Yle viittaa tuossa otsikossa tosin ”tutkijoihin”, mutta kai tuo tietynlaisten tutkijoiden valitseminen otsikkoon tarkoittaa myös Ylen jonkinasteista tukea tuolle ajatukselle.

Yhtenäistä linjaa ei siis olisi, vaan olisi ok, että kukin poliitikko levittää Suomen nimissä omaa linjaansa. Sekin on mahdollista, että joku ajattelee, että Suomella ei pidäkään olla ulkopoliittista linjaa (vaan vain kokoelma erilaisia mielipiteitä). Ja sekin on mahdollista, että joku ajattelee, että Suomella ei pidä olla ulkopoliittista linjaa, mutta Suomen poliitikkojen tulee tukea EU:n valitsemaa (yhtä yhteistä) linjaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu