Toiset saamelaiskäräjät?

Saamelaiskäräjäkysymyksessä yksi keskeinen kiista on koskenut sitä, kuka käräjille pääsee. Olen ymmärtänyt, että käräjien ulkopuolelle olisi ehkä jäämässä lähinnä sellaisia inarinsaamelaiset sukujuuret omaavia ihmisiä, joiden yhteys omaan kieleen on jo heikentynyt. (korjatkaa jos olen väärässä) Jotkut inarinsaamelaiset ovat myös valittaneet sitä, että heidän edustuksensa käräjien toiminnassa on heikompi kuin sen tulisi olla.

Kävisikö ratkaisuksi se, että perustetaan kahdet saamelaiskäräjät, jolloin molemmat ryhmät voivat valita itse jäsenensä ja edustajansa? Näin vähemmistön vähemmistökään ei jäisi ilman edustusta. (Kolttasaamelaiset voisivat sitten itse valita puolensa, tai vaikka perustaa kolmannet saamelaiskäräjät, jos siltä tuntuu.)

Sekin on mahdollista, että jo ajatus kaksista käräjistä kannustaisi saamelaisia etsimään jotain muuta sellaista yhtenäistä ratkaisua, joka kelpaisi hyvin kaikille saamelaisille.

Yksi saamelaiskäräjien tehtävä on toimia saamelaisten äänenä valtakunnan johtoon päin. On hyvä, jos kaikki vähemmistöt (myös vähmmistön vähemmistöt) tulevat tavalla tai toisella kuulluiksi omalla äänellään.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu