Uusi puoluenelikenttä

Tänään jälkiviisaissa mainittiin taas poliittisen kentän uusi Perussuomalaiset – Vihreät -akselille muodostuva jako. Se on selvä, että Perussuomalaiset ja Vihreät ovat yhden akselin ääripäissä, mutta mikä tämä akseli on, ja minne sijoittuvat muut puolueet.

Piirsin aiheesta yhden kuvan, jossa puolueet on sijoitettu nelikenttään luonnonsuojelun ja keskittämisen/paikallisuuden mukaan. Perussuomalaisten ja Vihreiden sijainti kuvassa on selvä. Muiden sijainnista voi olla monia mielipiteitä, ja esittämäni sijainnit ovat vain yksi tapa selittää niiden politiikkaa.

Kuvassa on esitetty myös perinteinen jako oikeistolaiseen ja vasemmistolaiseen talouspolitiikkaan värein (sininen, punainen), ja puolueiden arvokonservatiivisuus (kiinteä raja) vs. arvoliberaalius (katkoviiva maltillisille ja pisteviiva arvoliberaaleimmille). Muitakin jakoperusteita voi tietenkin olla, mutta riittäkööt nämä neljä nyt tähän kuvaan.

Perussuomalaisilla ja Vihreillä on omat nelikentän ruutunsa, mutta kuvassa on myös kaksi muuta ruutua. Oikean alakulman kysymysmerkin paikkeilla päivystävät varmaankin ”kyyniset globaalien yritysten lobbarit” ja muut globaalisoituvaan ei-vihreään talouteen uskovat. Vasemmassa yläkulmassa taas ovat paikallisuuteen ja vihreyteen uskovat. Tuo ruutu on minusta kiinnostava, ja olen vähän ihmetellyt, miksi missään ei ole jo muodostunut puolueita tuohon ruutuun (muista syistä hieman marginaalisen KD:n lisäksi).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu