Ylen toiminnan rajoittaminen ei ole hyvä ajatus

Nyt on leviämässä innostus ajaa osa ylen uutisoinnista alas. Ylen pitäisi kuulemma keskittyä enemmän liikkuvaan kuvaan ja ääneen, ja jättää tekstipohjaiset osin pois. Vaan onko tässä mitään järkeä?

Perusväite rajoitushalujen taustalla on kai se, että valtion tukema Yle kilpailee liikaa kaupallisten toimijoiden kanssa. Yle ei kuitenkaan kilpaile siinä mielessä, että se pyrkisi syömään muiden markkinat. Sen tulee toimia niissä raameissa, jotka eduskunta sille säätää. Suomessa on päätetty, että on hyvä, että meillä on sekä kaupallista että ei-kaupallista uutisointia.

Yksityiskohtaisempi väite on se, että lehdistö kärsii pahasti siitä, että Yle vie osan markkinoista. Lehdistön ongelma on kuitenkin alan yleinen murros, jossa digimedia on noussut vahvaksi paperimedian haastajaksi. Vika ei ole Ylen toiminnassa. Ei ole järkeä ajaa yhtä hyvää palvelua alas siksi, että toisella hyvällä palvelulla olisi enemmän tilaa. Järkevämpi tapa ratkaista tämä ongelma on se, että lehdistö etsii itselleen uuden tyylin digitalisoituvilla mediamarkkinoilla. Jos valtio haluaa tukea mediaa tuossa murroksessa, niin ehkä jonkin muu tapa kuin Ylen heikentäminen on oikea tapa.

Ylen tulee pitäytyä perusroolissaan, eli sen ei tule pyrkiä tarkoituksella hankaloittamaan kaupallisen median toimintaa, mutta ei sen tule omaa toimintaansa alaskaan ajaa siksi, että muilla olisi helpompi olla muuttuvassa markkinatilanteessa.

Yksi hyvä syy vahvan ja mahdollisimman neutraalin julkisen uutistoiminnan ylläpitoon on se, että on hyvä tasapainottaa netin (turhan usein) tarjoamaa valeuutisten, polarisotumisen, kuplautumisen, omien harhojen vahvistamisen, ja joskus jopa fanaattisuuden maailmaa, joka on jo noussut selväksi ongelmaksi. Yhteistä pohjaa keskustelulle tarjoavan, suhteellisen luotettavan suomalaisen uutispalvelun osittainenkin alasajo olisi tällaisessa tilanteessa selvä virhe. Alasajon sijaan pitäisi korostaa Ylen roolia neutraalina mediana, joka tarjoaa maailman faktapohjaista hahmottamista helpottavan yhteisen keskustelupohjan kaikille suomalaisille. On siis hyvä, jos Suomessa on täysin vapaan ja kontrolloimattoman informaatiotulvan, ja kaupallisen median tarjonnan lisäksi myös kaikille tarjoilla olevaa, kaikille aatesuunnille sopivaa yhteistä tietopohjaa.

Nyt ei siis ole aika ajaa Yleä alas. Ylellä on luonteva rooli kaikille ilmaisen, (toivottavasti) neutraalin ja tietopohjaisen uutisoinnin tarjoajana. Tuota työtä on hyvä tehdä sopivalla yhdessä sovitulla tasolla, sekä kuvan, äänen että tekstin välityksellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu