D-vitamiini – koronakriisin sitkein ja vaarallisin väärinkäsitys
Faktat alkavat olla selvillä. Tutkimukset osoittavat toinen toisensa jälkeen, miten selkeässä yhteydessä D-vitamiinin puutostila on koronapotilaiden kuolleisuuteen. Seuraava uutinen julkaistiin jo toukuussa:
”After studying global data from the novel coronavirus (COVID-19) pandemic, researchers have discovered a strong correlation between severe vitamin D deficiency and mortality rates.”
D-vitamiinin merkitystä voi aavistella jo verrattaessa sairastapausten ja kuolleisuuden kehitystä kesän edetessä. Tapausten määrä on jatkuvasti lisääntynyt, mutta samaan aikaan kuolleisuus on vähentynyt.
Lähde: worldometers
Osa tapausten määrän kasvusta selittyy varmastikin testauksen lisääntymisellä, ja osa kuolleisuuden laskusta puolestaan selittyy hoidon parantumisella. Senkin huomioiden näyttäisi D-vitamiini olevan tärkeässä roolissa. Pohjoisella pallonpuoliskolla on siirrytty kesäkaudelle, ja enemmistö planeetan väestöstä elää pohjoispuolella. Tärkein D-vitamiinin lähde on juuri aurinko. Niinpä vitamiinitasot ovat parantuneet ja kuolleisuus vähentynyt. Tämä johtopäätös on nyt uskallettu myöntää ääneen lukuisissa tutkimuksissa, kun jo aiemmin yhteydestä oli noussut epäilyjä esimerkiksi Kiinassa. Suomalaisessa valtamediassa nämä havainnot valitettavasti kevään aikana ohitettiin piilorasistisella asenteella, ettei kiinalaisiin tutkimuksiin voi luottaa.
Helsingin Sanomat on tähän mennessä julkaissut koko aiheesta ainoastaan yhden jutun, mikä sekin oli mielipidekirjoitus huhtikuussa. Erikoislääkäri Hannu Verola kirjoitti tuolloin lyhyesti otsikolla D-vitamiini vahvistaa immuunipuolustusta. Teksti lopussa hän toteaa:
”Tieteellinen näyttö immuunipuolustuksen lisääntymisestä ja kuolleisuuden pienenemisestä oikeilla D-vitamiinitasoilla on kiistaton.”
Tämän pienen mielipidekirjoituksen jälkeen, eli koko toukokuun ja kesäkuun ajan on suomalainen lehdistö ollut hiljaa D-vitamiinin roolista, vaikka vitamiinipuutoksen yhteydestä kuolemiin on tuon tuosta saatu lisätietoa ja varmistusta. Jostakin syystä tutkimustieto ei Suomessa millään tahdo levitä keskeisiin tiedotusvälineisiin.
Taustalla mitä ilmeisimmin edelleen vaikuttaa väärinkäsitys, joka iskostettiin toimittajiin ja kansaan maalikuussa. Silloin useissa medioissa toitotettiin, että vitamiinit ovat huijausta. Virhettä ei ole missään vaiheessa oikaistu, vaikka tietoa on ollut tarjolla runsaasti. Seuraava Valheenpaljastaja-blogin artikkeli on ilmestynyt 14. maaliskuuta, mutta kuvankaappaus on tältä päivältä.
Siltä varalta jos kuva näkyy huonosti, olen kopioinut saman tekstin myös seuraaviin sitaatteihin. Johanna Vehkoo, Valheenpaljastaja-kolumnin ylläpitäjä kirjoittaa:
Tervetuloa infodemian aikaan! Näistä merkeistä tunnistat koronaviruksesta levitettävän väärän tiedon (otsikko)
Luku 5. Kyseenalaiset parannuskeinot ja muu terveyshuuhaa
Esimerkki: Nämä keinot eivät paranna koronavirusta: veden juominen vartin välein, d-vitamiini, kannabis, valkosipuli, alkoholi, hopeavesi, oreganoöljy, valkaisuaineen juominen.
Kyllä, D-vitamiini on maaliskuussa reteästi laitettu samaan listaan hopeaveden ja valkaisuaineen kanssa. Juttua on tähän mennessä jaettu 19,503 kertaa, joten onko ihme, jos kansalle on syntynyt sitkeä, mutta perusteeton käsitys siitä, että D-vitamiini on koronan hoidossa huijausta. (Jos tarkkoja ollaan niin D-vitamiini ei tietenkään ”paranna” koronaviruksesta, mutta sen hyöty kuolemien estämisessä on havaittu niin merkittäväksi, että siitä tulisi tiedottaa äänekkäästi kaikille. Sen yhdistäminen hopeaveteen ei edes perustu mihinkään tutkimustietoon, vaan pelkkiin ennakkoluuloihin. Niiden taustalla taas on ikiaikainen skeptikkojen sota lisäravinnebisnestä vastaan.)
Olen toukokuun ja kesäkuun aikana koettanut jakaa somessa tutkimuksia D-vitamiinin hyödyistä, mutta lähinnä olen saanut kimppuuni skeptikoita tai kohdannut pelkkää vaivaantunutta hiljaisuutta. Kymmeniä kertoja olen saanut vastaukseksi vain sanat ”höpö höpö”. On järkyttävää ja surullista, miten ihmisiin ”faktantarkistajan” nimellä voidaan iskostaa näinkin perusteettomia väittämiä, ja sitten heitä on lähes mahdotonta saada tarkistamaan käsityksiään, kun mielikuva huuhaasta on kerran muodostunut.
On traagista, jos Yle ja Johanna Vehkoo eivät korjaa aiempaa väärinkäsitystä, jonka levittämisestä ovat suurelta osin vastuussa. Tässä ei saa enää olla kyse skeptikoiden oikeassaolemisen vimmasta, eikä myöskään poliittisista linjanvedoista, koska väärinkäsitys voi maksaa vielä satoja ihmishenkiä. Etenkin syksyllä, kun koulut luultavimmin taas aukeavat ja aurinko painuu taivaanrantaan, jääden päivälläkin paksun pilvimassa alle, on toinen aalto hyvin todennäköinen. Silloin meidän täytyy olla valmiita tiedostamaan, että riittävästä D-vitamiinitasosta huolehtiminen voisi pelastaa useita ihmishenkiä.
Tämä sitkeä väärinkäsitys on syksyyn mennessä pakko oikaista ja D-vitamiinin maine puhdistaa. Siksi toivon, että mahdollisimman moni jakaisi joko tätä kirjoitusta tai loppuun kokoamiani tutkimustietoja D-vitamiinin hyödyistä, syksyn Covid-19-uhrien vähentämiseksi. Tiedän, että voitte kohdata syytöksiä hopeaveden kaltaisen huuhaan markkinoimisesta, mutta se riski on pakko ottaa.
Britanniassa hallitus on jopa joutunut pakottamaan toimittajia ja tutkijoita myöntämään, että D-vitamiinista on apua, koska he ovat niin puolueellisesti asettuneet lääketeollisuuden puolelle, ja halpoja lisäravinteita vastaan. Juuri lääketeollisuudelle on eniten haittaa siitä, jos ihmiset saavat hyötyä liki ilmaisesta D-vitamiinista, eivätkä uudet kalliit lääkkeet käy kaupaksi. Väite kuulostaa hurjalta, mutta nykyään tilanne valitettavan usein tämä:
Government orders a review into vitamin-D role in Covid-19
Uutiset ovat luonnollisesti raflaavia suuntaan tai toiseen, mutta tilanne on se, että kaikkialta tihkuu tutkimustietoa D-vitamiinin eduista.
Minulla ei ole mitään kytköksiä ravitsemusalaan, ja sellaisia motiiveja on ihan turha kommenteissa myöskään kuvitella. Myöskään Yleisradion mainetta en tarkoituksella tahdo sotkea, mutta tähän asiaan Suomessa täytyy saada korjaus ja nopeasti.
LINKKEJÄ:
Vitamin D levels appear to play role in COVID-19 mortality rates (ScienceDaily)
Coronavirus: Adults should take vitamin D, researchers say (The Irish Times)
Vitamin D affects Covid-19 mortality (Pharmaceutical-Technology)
Tervetuloa joukkoon loppaamaan naamaan lusikallinen kalanmaksaöljyä edes muutaman kerran viikossa.
Inhan makuinen, mutta laskeutuu, kun ensin vetää palkeet täyteen ilmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Noh, itse toki koetan syödä terveellisesti, ulkoilla riittävästi ja sitä rataa. Enemmän olen nyt huolissani ihan muista kuin itsestäni, vaikka tietenkin myös itse hyödyn siitä, jos saan elää yhteiskunnassa, jossa on ihmisten mielissä faktat kohdillaan ja mediaan voi luottaa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kalanmaksaöljyn kanssa täytyy tuntea rajansa. Verestä tulee kovin liukasta suuremmin annoksin, eikä edes partahöylän pienen raapaisun vuotoa tahdo saada asettumaan liiallisin annoksin.
Itse otan ruokalusikallisen joka toinen päivä + 50 mikrogrammaa D -vitamiinia päivittäin.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnolliset annokset C- ja D-vitamiinia tukee immuunipuolustusta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Seuraan itsekin muun maailman medioita ja olen ihmetellyt samaa asiaa. Miksei D-vitamiinin hyödyllisyydestä uutisoida mitään? Tämä lause blogikirjoituksessa avaa asian:
”Britanniassa hallitus on jopa joutunut pakottamaan toimittajia ja tutkijoita myöntämään, että D-vitamiinista on apua, koska he ovat niin puolueellisesti asettuneet lääketeollisuuden puolelle, ja halpoja lisäravinteita vastaan. Juuri lääketeollisuudelle on eniten haittaa siitä, jos ihmiset saavat hyötyä liki ilmaisesta D-vitamiinista, eivätkä uudet kalliit lääkkeet käy kaupaksi.”
Taitaa THL:kin osallistua tähän vaikenemiseen.
Kuten aikaisemmissa kommenteissakin on mainittu, todella runsaat annokset C- ja D-vitamiinia pitävät pöpöt loitolla. (D-vitamiinissa kannattaa katsoa ettei mene pahasti yli, paha ylensyönti voi aiheuttaa erilaisia vaivoja.) Ja kalanmaksaöljyä lusikallinen päivässä päälle. Olen jo vuosia tehnyt näin eikä ole flunssat vaivanneet.
Ilmoita asiaton viesti
Ei niiden annosten todella runsaita tarvitse olla. Siitä on riittävästi näyttöä, että ihan riittävä suositusten mukainen annos kyllä korjaa tilanteen potilaiden eduksi, siis tietenkin tilastollisesti. Yksittäishenkilöhän voi kuolla hyvillä D-vitamiinitasoilla, tai selvitä vaikka olisi puutostila. Jos vitamiineja käyttää liian suuria annoksia, se rasittaa maksaa tai munuaisia yms. mikä lyhentää elinikää.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa katsella Dr. John Campbellin videoita mm. D-vitamiinistä.
Vitamin D hits the media
https://www.youtube.com/watch?v=qyMFsLFAE5o
Ilmoita asiaton viesti
Länsimaissa on onneksi monia lääkäreitä, joilla ei ole ennakkoluuloja kiinalaisia tai esimerkiksi indoneesialaisia tutkimuksia kohtaan. He perehtyvät asiaan ja ottavat tulokset vakavasti. Valitettavasti toimittajat Suomessa eivät asiasta kirjoita, ellei ensin The Guardian tai Reuters ole asiaa kattavasti käsitellyt, ja sen jutun voi sitten melkein suoraan kopioida ja kääntää suomen kielelle.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi D-vitamiinin hyötyjä ei myönnetä?
”Suositusten” mukaan aikuinen tarvitsee 10 µg per vuorokausi.
Ja jo 50 µg on aivan liikaa. Mitä silloin tapahtuu? Ei mitään.
Itse olen ottanut jo vuosia 100 – 200 µg päivittäin, kesällä vähemmän.
Ainakin flunssat ovat pysyneet poissa. ”Ta i trä.”
Ilmoita asiaton viesti
Blogista on oikeassa, kyse on paljolti asenteellisuudesta. Vaikea arvioida, kuinka paljon ihmistä kuolee päivittäin skeptikoiden johdosta? Lukuisat ihmiset välttelevät käyttää järkeä, kuten poistaa sairauksien syitä tai tukea kehoa vastustamaan sairauksia, kun semmoiset asiat mediassa vesitetään.
– Vain suurlääketeollisuuden lääkehoito on nykyisin ”oikeaa” hoitoa ja muut ”humpuukia”. Lääketeollisuus on ainoa, jolla on varaa laittaa jopa miljardi yhden valmisteensa todistamiseen, joten muut häviävät tämä kilpailun. Kalliin lääkevalmisteen vastuukin on mukana tulleen lapun myötä siirretty käyttäjälle, etteivät jälkikäsittelyt loisi epäluuloa lääkkeen yksinoikeuteen.
Media on korruptoitunut suurlääketeollisuudelle ja toimittajien pitää edustaa ”tiedettä”, joka on syrjäyttänyt maalaisjärjen ja osin ihmisten turvallisuudenkin. Faktantarkastaja on harhaanjohtava nimitys, ja edustaa usein jopa vimmoissaan vain omaa uskomustaan tai ideologiaansa. Ihmisellä on tarve uskoa aina johonkin ja tiede on monille vaihtoehto jumaluskonnoille ja on alati enemmän kaupallisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Vaikea arvioida, kuinka paljon kuolee päivittäin skeptikoiden johdosta?”
Tilanne on äitynyt varsin hurjaksi kyllä. Olen tapellut paljon skeptikoiden kanssa, ja tullut siihen tulokseen, että heillä ei ole tarjota mitään sisältöä ihmisten elämään, mikä jotenkin lisäisi viisautta tai parantaisi elämämisen laatua. He vain vastustavat erinäisiä asioita, mutta eivät puolusta mitään.
Ja etenkään totuutta skeptikot eivät osaa puolustaa, vaan antavat omien lukittujen mielipiteidensä vääristää sen tietylle kannalle.
Ilmoita asiaton viesti
D-vitamiinitaso pitää verikokeella mitata verestä, koska se taso vaihtelee ihmisillä. Voivat syödä saman määrän D-vitamiinia ja toisella määrä on reilusti pienempi veressä kuin toisella.
Minulla mitattiin arvot veressä, söin 25ug D-vitamiinia ja se oli riittämätön, työterveyshuolto suositteli syömään paljon enemmän. Nyt syön 100-200ug.
Meillä oli kotona koronavirus ja altistuin itsekin sille, testissä sitä ei löytynyt, eikä ollut muita kun lieviä flunssan oireita. En tiedä onko D-vitamiiinilla ollut vaikutusta, mutta yleensäkin minulla on korkeintaan vain lieviä oireita flunssakautena. Kuumetta ei ole enää ollut vuosiin.
Ilmoita asiaton viesti
Otin aikanaan talteen mielenkiintoisesta YLE:n dokumenttiohjelmasta miten on tutkittu D-vitamiinin vaikutusta syöpään.
Tässä on alla tiivistettynä dokumenttiohjelmassa ollut asia.
Rasvahapposynteesi
Pahanlaatuiset solut tarvitsevat kasvuun FAS-entsyymin tuottamia rasvahappoja. Nämä solut käyttävät kyseisiä rasvahappoja jakautuessaan. Monia etäispesäkkeitä tuottavissa syöpätyypeissä on korkea rasvahapposynteesin taso, tästä on useita tutkimuksia.
Kuolleisuus paksunsuolen syöpään on korkeinta alueilla, joilla UV-säteilyä on vähiten. Tämä on havaittu Yhdysvalloissa. Tutkijan teorian mukaan elimistön alhainen D-vitamiinitaso lisää vaaraa sairastua syöpään. Hypoteesin testaamiseksi on käynnissä laaja tutkimus. D-vitamiinia käyttäneillä rinta- ja paksunsuolen syöpää esiintyi puolet vähemmän, kuin niillä koehenkilöillä, jotka eivät olleet saaneet vitamiinilisää.
Tutkijat päättelivät tuloksista, että D-vitamiinin puute lisää syöpään sairastumisen vaaraa vähän UV-säteilyä saavilla alueilla.
Kyse on valinnasta haluaako elää alueilla jossa on paljon auringonvaloa.
Yövalvominen lisää syöpäriskiä.
Tietyt syövät olivat yleisempiä alueilla, joissa valon määrä öisin oli suurinta (keinovalo). Päivätyötä tekeviin verrattuna vuorotyötä (kolmivuorotyö) tekevillä sairaanhoitajilla sairastumisriski oli 1.8 kertainen. Yötyötä tekevillä riski oli 2.9 kertainen. Lisää naisilla rintasyöpää ja miehillä eturauhassyöpää.
Tanskassa tähän on puututtu. Tanskan valtio on yli 100:n ihmisen kohdalla luokitellut syövän työperäiseksi sairaudeksi. Yötyö on virallisesti myönnetty olevan rintasyövän riskitekijä.
Melatoniinia annettiin ruiskeina rotille, joilla oli syöpä. Kasvaimen kasvu oli nopeinta eläimillä, jotka saivat vähiten melatoniinia. Paljon melatoniinia saaneilla rotilla kasvaimet pysyivät pieninä.
Melatoniini ehkäisee rintasyöpää, kun ihminen oleilee paljon keinovalossa. Valo vähentää melatoniinin määrää. Valon määrän vähentyessä heikkenee syövän kasvua hillitsevä vaikutus. Melatoniinia kannattaisi lisätä yövalvojille. Tanskassa kokeillaan sairaalassa hoitajilla mallia, jossa nukkuvat lyhyitä jaksoja yöaikaan yövuorossa.
Rasvahapposyntaasia estävä lääke on kehitetty, se on kliinisessä testissä potilailla.
Ohjelma ei ole enää katsottavissa, mutta oli aikanaan alla olevassa linkissä.
http://areena.yle.fi/1-2361097?autoplay=true
Tiededokumentti: Sairauksien alkuperä
Jakso 1: Syöpä
OHJELMAN TIEDOT
Alkuperäisnimi The Origins of Disease
Tuotantoyhtiö Japan Broadcasting Corp./Nippon Hoso Kyokai Japani
1/4. Syöpä. Miksi ihmiset ovat alttiimpia sairastumaan syöpään? Miten syöpää vastaan voidaan taistella? Ohjelmasarja tutkii yleisimpien sairauksien alkuperää ihmisen kehitysopin näkökulmasta.
Ilmoita asiaton viesti