D-vitamiini – koronakriisin sitkein ja vaarallisin väärinkäsitys

Faktat alkavat olla selvillä. Tutkimukset osoittavat toinen toisensa jälkeen, miten selkeässä yhteydessä D-vitamiinin puutostila on koronapotilaiden kuolleisuuteen. Seuraava uutinen julkaistiin jo toukuussa:

”After studying global data from the novel coronavirus (COVID-19) pandemic, researchers have discovered a strong correlation between severe vitamin D deficiency and mortality rates.”

Vitamin D appears to play role in COVID-19 mortality rates

D-vitamiinin merkitystä voi aavistella jo verrattaessa sairastapausten ja kuolleisuuden kehitystä kesän edetessä. Tapausten määrä on jatkuvasti lisääntynyt, mutta samaan aikaan kuolleisuus on vähentynyt.

Lähde: worldometers

Osa tapausten määrän kasvusta selittyy varmastikin testauksen lisääntymisellä, ja osa kuolleisuuden laskusta puolestaan selittyy hoidon parantumisella. Senkin huomioiden näyttäisi D-vitamiini olevan tärkeässä roolissa. Pohjoisella pallonpuoliskolla on siirrytty kesäkaudelle, ja enemmistö planeetan väestöstä elää pohjoispuolella. Tärkein D-vitamiinin lähde on juuri aurinko. Niinpä vitamiinitasot ovat parantuneet ja kuolleisuus vähentynyt. Tämä johtopäätös on nyt uskallettu myöntää ääneen lukuisissa tutkimuksissa, kun jo aiemmin yhteydestä oli noussut epäilyjä esimerkiksi Kiinassa. Suomalaisessa valtamediassa nämä havainnot valitettavasti kevään aikana ohitettiin piilorasistisella asenteella, ettei kiinalaisiin tutkimuksiin voi luottaa.

Helsingin Sanomat on tähän mennessä julkaissut koko aiheesta ainoastaan yhden jutun, mikä sekin oli mielipidekirjoitus huhtikuussa. Erikoislääkäri Hannu Verola kirjoitti tuolloin lyhyesti otsikolla D-vitamiini vahvistaa immuunipuolustusta. Teksti lopussa hän toteaa:

”Tieteellinen näyttö immuunipuolustuksen lisääntymisestä ja kuolleisuuden pienenemisestä oikeilla D-vitamiinitasoilla on kiistaton.”

Tämän pienen mielipidekirjoituksen jälkeen, eli koko toukokuun ja kesäkuun ajan on suomalainen lehdistö ollut hiljaa D-vitamiinin roolista, vaikka vitamiinipuutoksen yhteydestä kuolemiin on tuon tuosta saatu lisätietoa ja varmistusta. Jostakin syystä tutkimustieto ei Suomessa millään tahdo levitä keskeisiin tiedotusvälineisiin.

Taustalla mitä ilmeisimmin edelleen vaikuttaa väärinkäsitys, joka iskostettiin toimittajiin ja kansaan maalikuussa. Silloin useissa medioissa toitotettiin, että vitamiinit ovat huijausta. Virhettä ei ole missään vaiheessa oikaistu, vaikka tietoa on ollut tarjolla runsaasti. Seuraava Valheenpaljastaja-blogin artikkeli on ilmestynyt 14. maaliskuuta, mutta kuvankaappaus on tältä päivältä.

Siltä varalta jos kuva näkyy huonosti, olen kopioinut saman tekstin myös seuraaviin sitaatteihin. Johanna Vehkoo, Valheenpaljastaja-kolumnin ylläpitäjä kirjoittaa:

Tervetuloa infodemian aikaan! Näistä merkeistä tunnistat koronaviruksesta levitettävän väärän tiedon (otsikko)

Luku 5. Kyseenalaiset parannuskeinot ja muu terveyshuuhaa

Esimerkki: Nämä keinot eivät paranna koronavirusta: veden juominen vartin välein, d-vitamiini, kannabis, valkosipuli, alkoholi, hopeavesi, oreganoöljy, valkaisuaineen juominen.

Kyllä, D-vitamiini on maaliskuussa reteästi laitettu samaan listaan hopeaveden ja valkaisuaineen kanssa. Juttua on tähän mennessä jaettu 19,503 kertaa, joten onko ihme, jos kansalle on syntynyt sitkeä, mutta perusteeton käsitys siitä, että D-vitamiini on koronan hoidossa huijausta. (Jos tarkkoja ollaan niin D-vitamiini ei tietenkään ”paranna” koronaviruksesta, mutta sen hyöty kuolemien estämisessä on havaittu niin merkittäväksi, että siitä tulisi tiedottaa äänekkäästi kaikille. Sen yhdistäminen hopeaveteen ei edes perustu mihinkään tutkimustietoon, vaan pelkkiin ennakkoluuloihin. Niiden taustalla taas on ikiaikainen skeptikkojen sota lisäravinnebisnestä vastaan.)

Olen toukokuun ja kesäkuun aikana koettanut jakaa somessa tutkimuksia D-vitamiinin hyödyistä, mutta lähinnä olen saanut kimppuuni skeptikoita tai kohdannut pelkkää vaivaantunutta hiljaisuutta. Kymmeniä kertoja olen saanut vastaukseksi vain sanat ”höpö höpö”. On järkyttävää ja surullista, miten ihmisiin ”faktantarkistajan” nimellä voidaan iskostaa näinkin perusteettomia väittämiä, ja sitten heitä on lähes mahdotonta saada tarkistamaan käsityksiään, kun mielikuva huuhaasta on kerran muodostunut.

On traagista, jos Yle ja Johanna Vehkoo eivät korjaa aiempaa väärinkäsitystä, jonka levittämisestä ovat suurelta osin vastuussa. Tässä ei saa enää olla kyse skeptikoiden oikeassaolemisen vimmasta, eikä myöskään poliittisista linjanvedoista, koska väärinkäsitys voi maksaa vielä satoja ihmishenkiä. Etenkin syksyllä, kun koulut luultavimmin taas aukeavat ja aurinko painuu taivaanrantaan, jääden päivälläkin paksun pilvimassa alle, on toinen aalto hyvin todennäköinen. Silloin meidän täytyy olla valmiita tiedostamaan, että riittävästä D-vitamiinitasosta huolehtiminen voisi pelastaa useita ihmishenkiä.

Tämä sitkeä väärinkäsitys on syksyyn mennessä pakko oikaista ja D-vitamiinin maine puhdistaa. Siksi toivon, että mahdollisimman moni jakaisi joko tätä kirjoitusta tai loppuun kokoamiani tutkimustietoja D-vitamiinin hyödyistä, syksyn Covid-19-uhrien vähentämiseksi. Tiedän, että voitte kohdata syytöksiä hopeaveden kaltaisen huuhaan markkinoimisesta, mutta se riski on pakko ottaa.

Britanniassa hallitus on jopa joutunut pakottamaan toimittajia ja tutkijoita myöntämään, että D-vitamiinista on apua, koska he ovat niin puolueellisesti asettuneet lääketeollisuuden puolelle, ja halpoja lisäravinteita vastaan. Juuri lääketeollisuudelle on eniten haittaa siitä, jos ihmiset saavat hyötyä liki ilmaisesta D-vitamiinista, eivätkä uudet kalliit lääkkeet käy kaupaksi. Väite kuulostaa hurjalta, mutta nykyään tilanne valitettavan usein tämä:

Government orders a review into vitamin-D role in Covid-19

Uutiset ovat luonnollisesti raflaavia suuntaan tai toiseen, mutta tilanne on se, että kaikkialta tihkuu tutkimustietoa D-vitamiinin eduista.

Minulla ei ole mitään kytköksiä ravitsemusalaan, ja sellaisia motiiveja on ihan turha kommenteissa myöskään kuvitella. Myöskään Yleisradion mainetta en tarkoituksella tahdo sotkea, mutta tähän asiaan Suomessa täytyy saada korjaus ja nopeasti.

LINKKEJÄ:

Vitamin D levels appear to play role in COVID-19 mortality rates (ScienceDaily)

Coronavirus: Adults should take vitamin D, researchers say (The Irish Times)

Kaksi tutkimusta löysi yhteyden d-vitamiinin puutteen ja koronakuolleisuuden välillä (Tekniikan Maailma)

Vitamin D affects Covid-19 mortality (Pharmaceutical-Technology)

+3
Juho Nieminen
Sitoutumaton Espoo

Kirjailija. Humanisti, enemmänkin leveästi kuin korkeasti koulutettu. Riippuu päivästä olenko yleisnero vai diletantti. Jos onnistun olen yleisnero, jos epäonnistun, diletantti. Mitä enemmän uskallan epäonnistua, sen parempi yleisnero minusta tulee.

Viihdetuotantoa: https://soundcloud.com/user-82817550
Sähköposti: Monrepoo@gmail.com
Varhaisempia bloggauksia:
http://pikkujattilainen.blogspot.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu