Oikeiston talutusnuora vie Keskustan hautaan
Petri Honkonen kirjoitti Suomenmaan puheenvuorossa 31.8. siitä, miten Keskustan pitää nyt tehdä aatteellista työtä löytääkseen paikkansa “äärilaitojen jyrkkenevässä puristuksessa”. Olen samaa mieltä, mutta vastustan ilmaisua äärilaidoista. Orpon hallituksen aloitus on osoittanut, että itse asiassa Suomesta löytyy äärilaitoja vain äärioikeistosta. On strategisesti ymmärrettävää, että Keskusta ei halua olla nyt kaatamassa hallitusta, mutta perussuomalaisten tukipuolueeksi ilmottautuminen on meille arvojen konkurssi ilman suurtakaan hyötyä. Suositan puoluejohdolle sitä, että tuen ilmaukset vedetään pois ja äänestetään tyhjää, jos ei haluta vielä hallitusta kaataa.
Keskustan on löydettävä oma tiensä, joka ei voi olla sini-mustan hallituksen seurailua. Emme ole myöskään vasemmistolainen puolue. Ehdotan, että keskusta nojaa tulevaisuudessa seuraaviin teeseihin: 1) usko ihmisen kykyyn ja haluun kehittyä ja kantaa vastuuta itsestä ja omasta yhteisöstä 2) usko tietoon ja sivistykseen ja 3) tasa-arvoisuuteen kaikilla elämän saroilla, mukaan lukien maantieteellinen tasa-arvo, jota juhlapuheista huolimatta muut puolueet eivät edistä.
Sosiaalisen vastuun kantaminen
Lähtökohtamme on, että ihmisen oikea osa on antaa yhteisölleen hieman enemmän kuin saa. Koska uskomme ihmisen kykyyn kehittyä, haluamme yhteiskunnan olevan sellainen, että se kannattelee ja nostaa kykyjä esiin sieltä, missä taloudelliset ja sosiaaliset olosuhteet eivät muuten antaisi mahdollisuuksia. Sosiaalisten erojen pitäminen matalana tarjoaa yhteiskuntarauhapalveluita paljon enemmän kuin rikkailla olisi ikinä varaa ostaa vartiointiliikkeiltä. Kouluun ja lapsuuden ja nuoruuden sosiaalityöhön pitäisi suunnata reilusti ennaltaehkäisevää resurssia, koska suuren osassa rikollisuutta on takana syrjäytymistä, johon liittyy sosiaalisia, neurologisia ja oppimisen ongelmia.
Ihmisyysaatteen omaksuminen laajentaisi keskustan hyväksyttävyyttä erityisesti nuorten ja naisten suuntaan.
Usko tietoon ja sivistykseen
Keskusta nojaa tutkittuun tietoon valintojensa taustalla, ei pelkästään ideologiaan tai tunteisiin. Nykyhallitus on osoittanut suurelta osin kyvyttömyytensä tehdä politiikkaa, joka ei pohjaudu omiin etuihin tai haitallisiin ennakkoluuloihin. Keskustan pitää nostaa sivistysaate kunniaan ja odottaa ihmisiltä sitä, että he ottavat vastaan tietoa ja toimivat sen pohjalta. Oli kyseessä ilmastonmuutos, rasismi, talouspolitiikka tai sosiaalipolitiikka, löytyy aiheesta tutkittua tietoa, jonka voimme suodattaa oman maailmankuvamme kautta osaksi valintojamme.
Peruskoulu ja tasa-arvoinen korkeakoulutus on nostanut Suomen sadassa vuodessa yhdeksi maailman menestyneimmistä valtiosta. Meidän täytyy jatkaa tällä linjalla. Keskusta ei ole tällä hetkellä korkeasti koulutettujen puolue, mutta me voisimme olla myös sitä, jos lähtisimme radikaalisti nojaamaan politiikassamme tieteeseen.
Tasa-arvon, kasvun ja hyvinvoinnin politiikka
Keskusta, enemmän kuin yksikään muu puolue, uskoo perheeseen ja siihen, että kaikki lähtee kotoa. Nyt tarvitaan hyvinvointialueiden politiikkatoimia, jotka tukevat perheiden hyvinvointia. Tässä voisimme säästää miljardeja työttömyyskuluissa, poliisi- ja vankilakuluissa, terveydenhoidon kuluissa ja siinä, että ihmisten toimintakyky kantaa niin, että he ovat yhteiskunnassa rakentava voima, joka antaa enemmän kuin saa. Tähän ei voida päästä, jos lapsuudessa ympärille ei ole yhteisöä, joka antaa lapselle sitä mitä hän tarvitsee.
Suomen menestys on pohjannut mahdollisuuksien tasa-arvoon. Toisen maailmansodan jälkeen lukemattomat talonpoikaisista ja muista köyhistä oloista tulevat pätevät ihmiset, esimerkiksi vaikkapa Ahti Karjalainen, tekivät luokkanousun opiskelun turvin ja rakensivat yhteiskunnastamme menestyvän hyvinvointiyhteiskunnan. Syntyvyyden laskiessa on tärkeää, että emme hukkaa yhdenkään ihmisen potentiaalia Suomessa. Perussuomalaisten rasismi uhkaa Suomen kykyä saada ulkomaalaisia työntekijöitä ja ihmisiä pitämään yllä yhteiskuntaamme samalla kun oma syntyvyytemme on alhaisempaa kuin ihmiset itse toivoisivatkaan.
Suomi tarvitsee ihan uutta perhepolitiikkaa, jossa vanhemmille annetaan sosiaalista tukea perheen perustamiseen aivan eri tavalla kuin ennen. Tarvitsemme takaisin kodinhoitajat ja tarvitsemme tukihenkilöitä antamaan uusille perheille välineitä kasvaa hyväksi turvalliseksi kodiksi ensin yhdelle ja ehkä useammallekin lapselle. Vähälapsisessa maailmassa taidot eivät synny tyhjästä eikä päiväkoti tai koulu pysty tarjoamaan lapselle sitä, mitä tämän pitäisi saada jo syntymästään asti kotona.
Mannerheimin lastensuojeluliiton puheenjohtaja Mirjam Kalland sanoi aikanaan, että suomalaisten lasten suurin ongelma on nykyään emotionaalinen aliravitsemus. Kukaan ihminen, suomalainen tai ulkomaalainen, ei halua olla huono vanhempi, syrjäytynyt, voida pahoin. Kukaan ei halua, että omasta lapsesta tulee syrjäytynyt, rikollinen, mieleltään pahoinvoiva. Ultrakapitalistinen yksilö- ja kilpailuyhteiskunta ei anna kuitenkaan hyviä välineitä yksilön tai yhteisön hyvinvointiin. Tässä on tilaa keskustan ihmisyysaatteeseen nojaavalle kolmannen tien politiikalle, joka koskettaa työikäisiä ihmisiä koko maassa.
Talous- ja työnmarkkinapolitiikka jiiriin
Keskustalainen talouspolitiikka ei voi nojata suuryritysten ja rikkaiden suosimiseen. Emme ikinä pysty päihittämään kokoomusta sen omassa pelissä, eikä se sovi arvoihimme. Suomalainen pienyrittäjä ja työntekijä sen sijaan tarvitsee suojelijansa. Yrittäjille löytyy ymmärrystä, mutta Keskusta on turhaan suuntautunut työntekijäliikettä vastaan, tai vähintään täysin välinpitämättömästi. Keskustalla olisi valtavasti kannatuspotentiaalia voitettavana työntekijöissä ja nuoremman ikäpolven ihmisissä. Perhepolitiikan lisäksi myös talous- ja työmarkkinapolitiikan täytyy tukea myös pieni- ja keskituloisia. Muistetaan edelleen Ahti Karjalaisen viesti: ”On (…) muistettava, ettei tämä suomalainen yhteiskuntamme ole mikään liikeyritys, vaan elävien ja tuntevien ihmisten yhteiskuntaa, jossa ihmisillä, ei vähiten nuorisolla, on oltava toivoa paremmasta tulevaisuudesta …”.
Raha on hyödyke, joka voi kiertää lähes määrättömästi, tai voimme leikata sen politiikalla pois kierrosta niin, että kaikki kärsivät. Köyhät eivätkä keskituloiset makuuta pennosia pankkitileillä. Talouspolitiikan täytyy lähteä hyvinvoinnin rakentamisesta tulopyramidin alhaisimmilta portailta ylös asti.
Eteenpäin!
Keskusta on kahden hallituskauden raskauttamana vajonnut apatiaan, jossa näköalat ovat olemattomat, olemme alkaneet uskoa oikeiston surkeimmat haukut itsestämme. Jos jatkamme sen ajatuksen talutusnuorassa, on edessä puolueen iltahämärä. Hallituksen kompurointi osoittaa kuitenkin sen, että tarve keskustalaiselle politiikalle ei ole kadonnut mihinkään.
Emme voi hakea uuden menestyksen reseptiä selviytymisharhan perusteella. Se, että olemme onnistuneet pitämään kiinni eläköityneestä maaseudulla asuvasta miehestä äänestäjänä ei tarkoita, että voimme luoda puolueen uuden kasvun – tai politiikan tavoitteet – vain tuon kohderyhmän mukaan. Keskustalla on kaikki mahdollisuudet puhutella hyvin laajaa äänestäjäkuntaa, kunhan löydämme itsemme ja uskallamme taas kertoa rohkeasti, mitä me edustamme.
Keskustan ylivoimaisesti paras sauma kohottaa kannatustaan on antaa persujen näyttää hallituksessa kannattajilleen, että sen ajama politiikka on kannattajiensa intressien kanssa syvässä ristiriidassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen toki samaa mieltä, mutta miksi ihminen äänestäisi puoluetta, joka ei oikein tiedä mitä se edustaa? Pitkällä tähtäimellä Keskustan on välttämätöntä löytää se ajatus, pelkät perussuomalaiset paluumuuttajat eivät riitä tekemään Keskustasta suurta uudelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Sivusta katsoen menneen vaalikauden suurin möhläys Kepulta oli olla mukana viemässä maanomistajilta suvereniteettia omien maidensa käytön osalta. En osaa kuvitella räikeämpää omien äänestäjien intressien loukkausta.
En tiedä oliko asia todellisuudessa niin – mutta siltä se näytti.
Ilmoita asiaton viesti
Orpon keskustalainen mentori Sipilä sen kaiken ensin aloitti:
– Ensin puolueelle oikeistolaisen sateen ja onnen toi ,ja sitten ”kikyillään” saman onnen ja kannatuksen mennessään vei…
…Eikä alkiolaisesta köyhän asiasta sen jälkeen ole ollut keskustassa kiinnostunut kukaan muukaan?!
Kevyet mullat täysin palvelleelle keskustalle.
( Populismipolitiikan sutki pisnismies Soini, joka ”kuulee ääniä” ja haistaa politiikkapisniksen markkinarakoja, pohti jokin aika sitten, että Suomen poliittisessa kentässä on selvä markkinarako todelliselle ARVOKONSERVATIIVISELLE puolueelle, joka syntyisi yhdistämällä keskusta ja kristilliset. – Olisiko siinä keskustan ja marginaalipuolue KD:kin tulevaisuus, oljenkorsi ja elämänlanka…?)
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta on ja sen tuleekin olla porvarillinen puolue. Siinä, missä vihervasemmisto (SDP, VAS, VIHR) ajaa aina valtaan päästyään Suomea yhä pahempaan velkakierteeseen, porvarilliset puolueet, kuten keskusta, ovat ajattelleet myös tulevia polvia.
Blogistin ajatus kepusta jonkinlaisena vihervasemmiston jatkeena on siis täysin vastoin Suomen ja etenkin sen maakuntien etua. Lisäksi kepun leimautuminen osaksi vihervasemmistoa tuotti puolueen historian surkeimman vaalituloksen – joten tuosta leimasta kannattaisi yrittää päästävä eroon sekä pian että selkeästi.
Kun näin on, keskustan on nyt uskottavuutensa palauttamiseksi korostettava nimenomaan porvarillisuuttaan. Jos peräsero suurkakaupunkilaisuutta ihannoivaan vihervasemmistoon ei ole tarpeeksi selkeä, kepu jättää maakuntien Suomen ehkä lopullisesti persujen käsiin. Se ei esty persuja haukkumalla – vaan lähtemällä ajamaan niitä asioita, jotka ovat maakuntien Suomen tulevaisuudelle kaikkein tärkeimpiä: maaseudun elinvoimaisena pitäminen, alueelliseen tasa-arvoon panostaminen ja Suomen valtiontalouden kuntoonpano.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan alamäki alkoi toden teolla Perussuomalaisten puoluekokouksesta 2017.
Kokouksen seurauksena Keskustan Juha Sipilä heitti perussuomalaiset ulos hallituksestaan.
Siitä seurasi Perussuomalaisten nuosu seuraavsissa, 2019 vaaleissa.
Kun sitten Keskusta lähti ärivasemmistlaiseen hallitukseen sen tuki pulueeksi niin mnelle edelleen Keskustaa äänstäneelle se riitti.
Tämä hallitus vei monelta maaseuden eläjältä elinkeinon, esimerkiksi turvetuottajat, metsänmistajat ym.
Blogistin kirjoitus on kuin lähes sosiaslistien ohjelmajulistus jossa on paljn kauniita sanoja mutta ei mitään todellista.
Vilahtaahan siellä jopa ”luokkataistelukin” mikä on kai aika harvinaista Keskustalaisille mutta sitä yleisempää kommunisteille.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo alueiden tekohengitys on iso osa Suomen velkapommista.
Ilmoita asiaton viesti
Niin hyvin ja oikein kirjoitettu, että minä äänestän seuraavan kerran keskustaa, jos tästä kirjoituksesta on käytännön näyttöä puolueen toiminnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Näissä tulee mieleen se, että pelkkä puolue on peruste sille, että syntyy polarisaatio, ja keskinäisen elämisen rakentamisen mahdottomuus alueelle, jossa peruskuvioita tulisi luoda kaikille toimijoille pohjaksi.
Jos kokoonajoja ajattelee esim puoluittein ja samojen intressiryhmien kautta… joskus on varmasti vaihe, jossa mielipiteiden koonta jäsentää maailmankuvaa ja käsityksiä, minkä pohjalta tehdä sopivia ratkaisuja.
Vaihteittaista ajattelua jos soveltaa, mitä on kokonaisempi vaiheiden kirjo, tuollaseen yksittäiseen nähden.
Keskinäisyys vaikuttaa paljon, ja sen kuluissa voidaan ajautua minne vain, ja koska tärkeä, jolloin näihin voidaan jäädä, ja toisaalta sotia vastaan, koska kattavuutta tarvitaan.
Tuntus, että näitä ei kokoavasti voi käsitellä kuin jotenkin abstraktisti. Kokeileppa sitä, missä olet lähinnä ajautumissa, tai vielä pahemmin… jossain keinotekoisessa kokeilussa.
Kokonaisempana karavaanina jos tätä ajattelee, mukaan mahtuu hyvin erilaista vetopainotusta, ja jos jokin vaikuttava dimensio painottuu liikaa, ja poiketaan moniulotteisesta ”pallosta” ja sen pinnasta niin, että sopiva pyöriminen lakkaa tai hidastuu, tai mennään ties minne.
Paitsi että voidaan jäädä tuleen makaamaan… vaihtoehto on myös liukuminen kohti kuumempaa.
Mitä terävempiä ovat vaikuttavuudet jollain alueella… sen enemmän tilanne haastaa kokonaisuutta. Tämä tarkoittaa pyramidia, jona rakenteet helposti otetaan… ei niinkään pallona tai kulkuna.
Tuossa teoreettisen oloinen arvelu peruskulusta.
Kun tällaista ajattelee taustalle, selittyy se, miksi teoreettisuus ja epäkäytännöllisyys voi hyvin kytkeytyä yhteen, ts byrokraattisuus ja tekeminen, jossa ei oikein käytäntöä mukana.
Vastakkaista äskeiselle on kokonaisempi konteksti, jossa asiat toimivat, ylemmistä virallisen vahvistetuista ja kiinnipidettävistä ihannekuvista huolimatta.
Lakien ja järjellisemmin ilmaistujen rakenteiden ollessa tosi ristiriitaisesti toisiaan vasten… tavan elämäntasolla voivat ihmiset pärjätä hyvin tai kohtalaisesti.
Se että järjellinen ja ajatuksellinen näkemys on synkassa muun kanssa… tuskin on kovin huono juttu, mutta jos tätä sovelletaan tosi paljon tilanteessa, jossa käytöntö on enemmän toimiva… hankalaksi menee.
Kuvion voi todentaa sitä elinvoimaisuusvertailua koskien, jossa vastakkain on reaalitalous ja maiden ja kokoonpanojen virallisemmat hallinnot. Yritysmaailman johtoa ja käytäntöä koskee myös samat eheyden lainalaisuudet.
Ei nämä välttämättä ole tosi vaikeita perusteiltaan. Keskinäiskahina vie helposti kaiken siltä, mitä tulisi satsata asialliseen eheyteen ja tavallisuuteen, jossa voi hyvin olla vaikka mitä toimijoita.
Systeemisesti jos ajattelee… provokatiivisuus tosiaan vaikuttaa, ja tätä voi ajatella liittyväksi myös kokonaisvaltaisemmin koukuttaen.
Ei pidä provosoitua… kuten Koivisto tässä toteaa, vaikka ei välttämättä tällä tavoin laajan teoreettisesti.
Koivisto järkiheppuna, ja vasemmistona,… miksi näitä puoluepainotuksia, jos ei oikein mitään kokonaista, ja elettävän ehyttä tueksi, jolloin muu riuhtominenkin paljon mahdollisempaa, ja suolana kokonaisuudessa. ”En oikein kässää, tätä ummetusta.”
Kyse on suomettumisesta, ja kaikkia niitä voimia koskien, joissa selkeämpää vahvuutta. Tilanne toisaalta kertoo epädemokratiasta, ja vaikka tilana normaali, haastetta ajatellen… asiasta kerrottava selkeämmin. Edes yritystä.
Ilmoita asiaton viesti
Kepulla on peiliinkatsomisen paikka, sillä puolue toimi veturina hyvinvointialueita perustettaessa ja myös YLIsuurien palkkojen maksajana, samoinkuin palkkioiden, esim. kokouspalkkioiden henkilöille, joiden tulotasoon kaikkialla muualla kuuluu kaikki tuloerät ja työt ylitöineen. Nyt tiedossa olevat alijäämät ovat toista miljardia ja kun kansa herää tähän vedätykseen, on kepun tarina kirstunnauloja vaille valmis.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinvointialueet edellisen hallituksen heittämällä hirvein virhe. Liian monta aluetta ja ilman verotusoikeutta. Valtuustojen ainoa tehtävä on todeta puolessa välissä vuotta että rahat eivät riitä ja lähettää karvalakkilähetystö Stadiin.
Keskustan kärkihanke.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä päivääkään liian aikaisin. Tervemenoa ❤️
Ilmoita asiaton viesti
Harri Mulari haluaa keskustan hautaan. Mitä muita puolueita toivoisit samaan paikkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta riittää minulle. Ei ole mitään mielekästä paikkaa puoluekartalla.
Ilmoita asiaton viesti
Jocken lähestymiskulma kepun alamäen ja kesän 2017 PS-ratkaisun syy-yhteydestä on vähintäänkin mielenkiintoinen. Kepun selkeä puuttuminen toisen puolueen sisäisiin asioihin oli todellakin ihan uutta kepun historiassa, mutta vaatisi tieteellistä tutkimusta, missä määrin se on vaikuttanut kepun alamäkeen. Samalla kannattaisi tutkia yleisemminkin, miten omat moraalisesti arveluttavat teot vaikuttavat puolueen suosioon – etenkin kepun kaltaisten ihmisyyttä, moraalia, rehellisyyttä ja avoimuutta aina korostaneiden puolueiden kohdalla.
Mitä taas persuihin tulee, kepun ja kokoomuksen toiminta PS:n valitsemaa johtoa vastaan ja puolueessaan sivuraiteille joutuneiden ministereiden puolesta vain lisäsi persujen suosiota – ynnä hautasi noiden luopioiksi leimautuneiden sinisten poliittiset urat ilmeisen lopullisesti.
Ilmoita asiaton viesti