Vain Rehn voi estää Kokoomuksen värisuoran

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona ja tähän asti gallupkärjessä ovat olleet Kokoomuksen Alexander Stubb ja kansanliikkeen vihreä Pekka Haavisto. Ensimmäisen kierroksen kyselyissä ei ole havaittavissa, että äänestäjät vielä täysin blokkiutuisivat keskustaoikeistoon ja vihervasemmistoon, mutta tämä on hyvin todennäköinen lopputulema ainakin, jos gallupluvut jatkuvat tällaisina toiselle kierrokselle. Ennustan kyllä vielä muutoksiakin, koska tähän asti syksyn gallupit eivät ole onnistuneet vaalien tuloksia ennustamaan.

Mutta jos nyt nähdään se ihme, että syksyn gallupit pitävät, on meillä Kokoomuksen ulkopuolella suuri ongelma: Kokoomuksen maailmantähti Stubb näyttää marssivan sangen mitäänsanomattomalla kampanjalla presidenttiyttä kohti. Haaviston melko hyvistä suorituksista huolimatta hän ei ole pystynyt uskottavasti taistelemaan voitosta porvarillisen blokin ehdokasta vastaan kaksissa edellisissä presidentinvaaleissa. Tämän luulisi herättävän huolta niissä, joille Kokoomuksen raju politiikka aiheuttaa sydämentykytyksiä.

Haluammeko oikeasti antaa Kokoomukselle värisuoran maamme johdossa? Nykyisen hallituksen track record on sen verran jäätävä työelämäkysymyksissä, velan otossa ja valtiontalouden heikentämisessä veronkevennyksin, köyhimpien aseman heikentämisessä (ja sitä myöten suomalaisten ostovoiman heikentämisessä) ja asenneilmapiirin jyrkentämisessä, että suurempi katastrofi isänmaallemme olisi vain Halla-ahon nouseminen haastamaan Haavistoa – ei sekään tietysti aivan mahdotonta.

Rehnissä yhdistyy arvoliberaali Oxfordin tohtori, tiukasti taloudesta huolta pitävä hyvinvointivaltiomies, maailmanparannukselle elämänsä omistanut poliitikko, joka kantaa huolta Suomen yhtenäisyydestä ja edustaa yhteistyön ja neuvottelun linjaa. Kannattaa pistää myös tarkasti merkille, miten EK:n Jyri Häkämies tuli komentamaan Stubbin takaisin tontilleen, kun tämä harrasti ääneen ajattelua työmarkkina-asioissa. Suomen pankin pääjohtaja Rehniä ei ole samalla tavalla kukaan uskaltanut paimentaa, vaikka hän vetosikin neuvotteluiden puolesta.

Jos et halua Kokoomukselle värisuoraa Suomen johdossa, kannattaa miettiä minne äänensä antaa jo ensimmäisellä kierroksella. Olli Rehn voi olla ainut tapa estää Kokoomuksen voittokulku ja tuoda tasapainoa Suomen politiikkaan tuleviksi vuosiksi.

 

Kirjoittaja on Keskustan Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja

juhopahajoki
Keskusta Rautalampi

Olen kulttuurista ja politiikasta kiinnostunut opettaja ja perheenisä Rautalammilta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu