Asianomistaja-väitöskirjoista

Päivän keskustelunaihe on ollut Lauri Törhösen väitöstilaisuus Lapin yliopistossa ja sen mahdolliset laadulliset epäkohdat. Oman kokemuksen perusteella olen varsin samaa mieltä Tiina Raevaaran kanssa (linkki). Kuinka ei näytä hyvältä, että ilmeisistä tieteellisistä puutteista huolimatta väitöskirja hyväksytään.

Raevaara antaa esimerkkejä muutamista aiemmista ongelmallisista väitöskirjoista, joista yhden jopa yliopisto hylkäsi sen jälkeen, kun esitarkastajat ja vastaväittäjä olivat suositelleet hyväksyntää.

Ns. asianomistaja-väitöskirjoista on keskusteltu ennenkin. Pekka Seppänen kirjoitti v. 2006 kolumnin ”Huono tohtori on hyvä bisnes” (linkki). Valitettavasti juttu on maksumuurin takana. Mutta esimerkiksi poliitikko tai taiteilija kirjoittaa väitöskirjaksi tarkoitetun käsikirjoituksen omaan työuraansa ja kokemuksiinsa perustuen. Kuten myös Törhösen kohdalla näyttää tapahtuneen.

Törhösen kohdalla sekä käsikirjoituksen esitarkastajat että vastaväittäjä Esa Saarinen olivat suositelleet hyväksymistä. Itse en ainakaan sitä tekisi, jos en löytäisi käsikirjoituksesta selvästi tieteellistä uutuusarvoa sisältävää aineistoa. Joka olisi asetettu aiemman tieteellisen tutkimuksen perusteella asiayhteyteensä. Olen tällaisella perusteella kieltäytynyt tarjouksesta esitarkastajan tehtävään.

Törhösen kuulemma arrogantista asenteesta väitöstilanteeseen sain myös vihiä. Entä, jos esitarkastajat olisivatkin vaatineet käsikirjoitukseen korjauksia ja täydennyksiä? Olisiko Törhönen niihin suostunut? Kuten Raevaara toteaa, haasteita voi olla väittelijöillä erityisesti tutkimusryhmien ulkopuolelta, tieteelliseen kirjoittamiseen harjaantumisen suhteen. Ohjaajan rooli voi olla myös vaikea: ottaako kandidaatti annettuja neuvoja käsittelyyn? Ei ole tuntematonta ainakaan minulle, että opiskelija toivoo katsomaan suoritustaan hieman ”läpi sormien”. Toisarvoisten selitysten kera tai ilman.

Yliopistot ovat mukana rahoituskilpailussa, joka kiristyy koko ajan. Seppänen huomauttaa, että yliopistoa saattaa houkuttaa ottaa väitöskirjan käsittelyyn, koska siitä saa suorituspisteitä, jotka taas edistävät ministeriön myöntämää rahoitusta. Jos väitöskirja hylättäisiin käsittelystä, laatukriteerien takia, väittelijä voisi marssia kokeilemaan asiaa toiseen yliopistoon.

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu