CPAP-”hoito”?

Edesmennyt laulaja Olli Lindholm sairasti uniapneaa. Hän kuoli äkilliseen aortan repeämään. Kun tieto kuolemasta tuli, keski-ikäiset miehet ryntäsivät unipoliklinikalle hoidattamaan uniapneaansa. Vaikka ei ollut tietoa siitä, oliko aortan repeämällä mitään yhteyttä uniapneaan. Toki uniapnea on rasitus sydämen toiminnalle. Ja Ollilla jäi laite nurkkaan käyttämättä, kuten minullakin on jäänyt.

CPAP-hoito on etenkin vaikeaan uniapneaan tarjottava hoitomuoto. Laite puhaltaa ilmaa ylipaineella kasvoilla olevan maskin kautta. Kuulemma hoito auttaa, ja elämänlaatu paranee ”kuin yö ja päivä”, kun nukkumisen laatu paranee.

Kunpa voisinkin olla jakamassa tätä ilosanomaa. Tiedän kyllä hoidon motiivin. Kuten tohtori Kiminkinen joskus sanoi ”se joka untaan laiminlyö, se elämäänsä laiminlyö”. Itse elin löysässä hirressä laitteen kanssa vuosikausia, kunnes luovutin. Olen tullut kautta rantain tietoiseksi, että syy ongelmaan on, etten ole yrittänyt tarpeeksi: kyse on vain omasta laiskuudestani, mukavuudenhalustani, ylimielisyydestäni olla haluton käyttämään laitetta. Että joko käytät CPAP-laitetta tai sitten itket ja käytät? Kun me tämmöinen hieno hoito tarjotaan, sinä typerä jääräpää et sitä käytä?

Ongelma on nukahtaminen. Olen ollut aina tosi herkkäuninen. Vähänkin kun on ulkoista häiriötä, olen viimeinen, joka nukahtaa ja ensimmäinen, joka herää. Kun maskin kanssa sentinkin pään asento siirtyy, on ilmavuodon riski olemassa ja tulee tarve käsin oikaista maskia. Mutta eihän sellaisessa nukkumisesta tule mitään. Juuri kun voisi vaikka nukahtaa, laite muistuttaa olemassaolostaan. Kyllä, olen kokeillut useita eri maskeja. Sitten valvon turhautumisen ja raivon vallassa jonnekin klo 3 – 4 välille ja heitän maskit pois. Sitten otti päähän jo illalla, kun tiesi että yötä kohden pitää laittaa maski päähän.

Noidankierre oli valmis. Nukahtaminen ei ole yrittämisen asia. Päinvastoin hyvä yöuni syntyy laiskuudesta, mukavuudenhalusta ja ylimielisyydestä. Typerästä jääräpäisyydestä unohtaa maailman murheet ja purjehtia unisaarille.

Tiedän kyllä, että on lukuisia todella ikäviä, sivuvaikutuksia sisältäviä hoitoja, todellisia hevoskuureja. Esim. syöpään liittyvät hoidot.

Mutta CPAP-laite estää sen, mitä sen pitäisi edistää, eli nukkumisen. Miten sellaista voi sanoa hoidoksi, joka ei hoida, vaan pahentaa huonoa unta?

Jos jostakin löytyisi tutkimus, että CPAP-hoito auttaa ja hoitaa 100 % niillä, joille hoito määrätään, niin voisin vielä harkita? Ehkä joskus, kun kehitetään toimivampi hoitomuoto, niin voidaan myöntää, ettei CPAP-hoito toimi kaikille. Se voidaan jopa hylätä, epämukavuutensa takia. Maski päässä netissä esiintyvät CPAP-mannekiinit ovat kuin jostain Moottorisahamurhaaja-kauhuelokuvasta.

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu