Ei hömppähoitoja Kela-korvausten piiriin

On pitkään puuhattu puoskarilakia, jonka avulla voisi säätää ns. täydentäviä tai täydentäviä hoitomuotoja, kuten esimerkiksi homeopatia, reikihoidot ja vastaavat. Hömppä tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, ettei näillä hoidoilla ole voitu tieteellisesti osoittaa selvää vaikuttavuutta. Toki näiden hoitojen puolustajat väittävät vaikuttavuutta olevan ja monet hoitoja saaneetkin väittävät parantuneensa. Nyt on sitten lähdetty oikein kunnon vastaiskuun käynnistämällä kansalaisaloite.

Oman käsitykseni mukaan hömppähoitojen parantava vaikutus voi johtua plasebosta (ts. lumevaikutus) tai siitä, että jotkut sairaudet voivat parantua tai niiden oireet lieventyä itsestään. Ihmisen ajattelun harhat kuten vahvistusharha, ylivertaisuusharha täydentävät vääriä johtopäätöksiä hoitojen tehosta. Mutta olennaista on, että mahdollinen paraneminen ei johdu siitä, mistä parantajat väittävät sen johtuvan. Niiden hoitomuotojen, joiden taikakaluista voi rahastaa epätoivoisilta pienituloisilta lääketieteellisiä hoitoja kokeilleilta, suuriakin summia.

Hömppähoitoihin liittyvistä ongelmista löytyy tietoa varmasti paljon. Olennaista on, että tässä pyritään pääsemään nyt Kela- tai sairaskulukorvauksen piiriin.

Mikäli tällainen tällaisten omaa taloudellista etuaan itsekkäästi ajavien vaikuttamattomat hoidot tulisivat sairaskulukorvauksien piiriin, minulla olisi aihetta kieltäytyä maksamasta veroja.

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu