Jätetään uskonto pois tieteestä

Sain viestin työsähköpostiin, jonka otsikosta jo päättelin, että sisältö oli jotain muuta kuin mitä odottaa saattaa: sosiaalisesta mediasta tuttua sepittelyä jumalan merkityksestä tieteessä ja kuinka harhaista on olla ottamatta jumalaa huomioon. Tutusti hyökättiin evoluutioteoriaa vastaan. Jonka tyylisiä tarinoita ilmaantuu näillekin palstoille säännöllisen epäsäännöllisesti kuin kausiflunssa. Tunnetusti näissä asioissa lähestyvien ihmisten tarve ei ole keskustella, vaan käännyttää: Keskustelu tapahtunee uskonnollisen näkemyksen ahtaissa rajoissa ja käsitteillä, riippumatta siitä, hyväksyykö vastaanottaja sen. Tekniikka vain on muuttunut, kun ei enää näemmä kuljeta ovelta ovelle.

Kirjoitin aiemmin, että tiede, ainakin luonnontiede, on uskonnotonta. Kuten professori Kari Enqvist on todennut, sinänsä on totta se että valistuksen ajan luonnontieteilijät kuten Newton ja aikalaisensa, olivat uskonnollisen vakaumuksen omaavia. Mutta se on nykytieteelle merkityksetöntä, samoin kuin nykyuskonnoille. Jumalselityksen etsiminen luonnontieteissä lopetettiin tuloksettomana kauan sitten, kuten Newton itsekin joutui luopumaan niistä.

Tieteestä popularisointiin liittyy lieveilmiö, useimmin harmiton, eli kuinka tietokirjoihin tai artikkeleihin tutustumalla voi muodostua käsitys, että niissä on kaikki asiaan liittyvä tieto ja perustelut. Ja jonka ymmärryksen voi ehkä itse rakentaa uusiksi siinä ajassa kun tiskikone pesee loppuun. Käsittämättä sitä tutkimusta, havaintoja, tiedon prosessointia, vertaisarvioituja julkaisuja ja väitöskirjoja, joiden avulla ko. populaarijulkaisun koosteeseen on päästy. Sitten kehitellään mitä absurdeimpia ajatusrakennelmia, jotka jätetään kuulijan vastuulle osoittaa vääriksi. Humoristinen esimerkki pseudotieteilijästä on Veikko Huovisen Havukka-Ahon ajattelija.

Toinen vähän vakavampi lieveilmiö on olkiukko nimeltä tiedeusko, jota näytetään viljelevän myös luterilaisen kirkon pamfletissa. (Vaikka kirkko toisaalta hyväksyy luonnontieteen selitykset maailmankaikkeudesta.) Koko työurallani luonnontieteen ja tekniikan parissa en ole tiedeuskovaiseen törmännyt. Kuin en siihenkään, että tavoiteltaisiin jumalselityksiä, tiedejulkaisuissa tai väitöskirjoissa. Korkeintaan väikkärin esipuheissa voidaan kiitellä jumalaakin. Toki uskonto voi antaa perustaa elämänarvoihin. Mutta tieteen tehtävä ei olekaan ottaa kantaa arvoihin, kuten filosofi Timo Airaksinen on sanonut – se ei ole tieteen logiikan mukaista.

Tiedettä pitää popularisoida ja sen tuloksista synnyttää julkista keskustelua. Kunhan siinä annetaan myös asiantuntijoille puheenvuoro. Pseudotieteellisiä väitteitä esittävillä voi olla tarve harhauttaa ja hämätä, vaikkapa ideologisten intressien takia, kuten nyt näytti olevan kyse tässä käännyttäjän tapauksessa. Evoluutioteoria on luonnollisesti konfliktissa luomiskertomukseen uskovia kohtaan, romuttaen heidän maailmankuvansa. Eivät ymmärrä, että Raamatulla perustelu ei tehoa. Kuten professori Enqvist toteaa, sen lauseet eivät merkitse mitään kristillisen kontekstin ulkopuolella. Kuten ei myöskään luonnontieteissä, olkoon tiedetutkija miten uskonnollinen tahansa. Tosin on olemassa kummajaisia kuten ”kristillinen tiedelehti” nimeltä ”Luominen”, mikä jo määritelmältään kumoaa tieteellisyytensä ja on pelkkää uskonpropagandaa, tieteen valepuvussa. Lehti pysynee hengissä varakkaiden konservatiivikristittyjen rahoituksella.

Jonkin verran röyhkeää oli sähköpostiviestittäjältä hyödyntää julkisesti saatavilla olevia yhteystietoja, lähettämällä uskonnollista tuuttausta työyhteisömme sähköpostiosoitteisiin lähemmäs sadalle henkilöille. Kuulemma yksityisyydensuojalaki sanoo jotain julkisesta sähköpostilistojen jakamisesta, samoin kuin osoitetietojen lähde pitäisi lain mukaan ilmoittaa. Kun ilmoitin lähettäjälle viestin ilmiannosta ylläpitoon, hän väitti ettei koe häiritsevänsä. Fiksun ihmisen pitäisi myös ymmärtää, että jos vastaanottaja häiriintyy, niin pitäisi uskoa kerrasta. Paitsi uskonvakautensa varmuudella toimiva käännyttäjä? Tämä porukka rupeaa olemaan jo myöhässä, sikäli kun selvä vähemmistö suomalaisista enää uskoo siten kuin Raamattu kertoo.

+18
Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu