Kuoleeko kirje vai postimerkki?

Olemme kuulleet viime vuosia uutisia siitä, kuinka postin jakelu tökkii ja syyt ongelmiin ovat rajusti vähentyneessä jakelun tarpeessa. On puhuttu kirjeen kuolemasta, jota koronaepidemia jouduttaa. Viimeksi tänään 14.12. Ylen aamulähetyksessä Postista todettiin, kuinka Posti tsemppaa, jotta joulupaketit kulkevat. Mutta kirjeposti vähenee.

Mutta kuoleeko kirje? Kirjeelle ja postimerkillekin voi olla kuitenkin tarvetta siinä, mikä toimii ja kasvaa. Korona-ajan pakettilähetys-uutisten yhteydessä mainitaan myös netti- ja vertaiskauppa, joka sekin on kai kasvanut koronaepidemian takia. Kansalaisten toisilleen kauppaamat tuotteet kulkevat myös kirjetyyppisinä lähetyksinä. Vaikka niissä käytetään varmaan paljon myös ns. postimaksu maksettu-tyyppisiä kuoria, pakkauksia ja lipukkeita. Erityisesti massapostittavat nettikauppiaat. Paketteihin eivät postimerkit enää kelpaa. Tein tästä asiasta oman katsaukseni aiemmin, keräilijän näkökulmasta.

Mutta kirjoitetaanko enää kirjeitä käsin paperille kuulakärkikynällä, tai edes tekstiä arkeiksi tulostimella printattuina? Paperikirjeet eivät taida enää olla väline viestin välitykseen informatiivisessa mielessä. Kun postimerkkejä kuitenkin edelleen myydään, niin Postin aikomus taitaa olla tehdä kirjeestä ja kortista jonkinlaista elämystuotetta. Sesonkituotteita kuten joulu- ja ystävänpäivän kortteja toki lähetellään, varmaan vielä pitkään. Postin kevään julkaisuohjelman 2021 perusteella näyttää, että Pääsiäisen juhlamerkit on ruksattu pois toimituslistasta, vaikka Ystävänpäivä noteerataan.

Minusta näyttää, että kirjeformaatti ei kuole, koska sillä on sijansa tavaran lähettämisen ja vastaanottamisen keinona netti- ja vertaiskaupassa. Kysymys on, että kuoleeko postimerkki, kun digitalisaatio jyllää ja maksutarrat kuljetuksista voi tuottaa sen avulla. Esimerkiksi Islanti lopetti uusien postimerkkien julkaisemisen, ja epäilen että Suomen Posti lopettaa muutaman vuoden päästä. Selitys sama kuin Islannilla, että taloudellisesti tulee liikaa tappiota ja jäljellä olevat lähetykset voi hoitaa jo julkaistuilla postimerkeillä. Suuri osa uusista julkaisuista on mennyt suoraan kerääjien arkistoihin.

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu