Markkinointi kiusanamme

Olin vaihtamassa kännykkäliittymäni operaattoria. En kuitenkaan tehnyt sitä  kun sain paremman tarjouksen. Mielestäni en jatkaessani tilaustani myöntänyt mitään uusia markkinointioikeuksia. Siitä huolimatta operaattori tulkitsi, että sieltä saa alkaa soittelemaan kesken työpäivän ”laitepäivitysten” tiimoilta. Telemarkkinointi piti sitten erillisellä ilmoituksella kieltää.

Olisi hyvin yksinkertainen tapa saada puhelinmyynnillä kiusaaminen kuriin. Jos edellytettäisiin, että asiakkaan pitäisi itse antaa lupa puhelinmyyntiin ja markkinointiin. Nythän päinvastoin asia sysätään kuluttajan omalle vastuulle ja hänen pitää tehdä telemarkkinointikielto. Joka on maksullinen ja määräaikainen. Lisäksi sillä ei koskaan saa 100 % tehoa.

Miksi ihmeessä kuluttajan etu jyrätään markkinoijan edun takia? Puhelinmyynnin lieveilmiöt ovat tiedossa, siis kun myydään surutta esim. muistisairaille tarpeetonta tavaraa, vain pelkän myyntiprovision takia. Puhumattakaan maapallon tulevaisuus ja kestävä kuluttaminen.

Toinen asia, missä markkinointia survotaan vasten kasvoja, on somepalvelu Instagram. Toki on ollut tiedossa, että yksityiset sisältöä tuottavat käyttäjät eivät ole Instagramin asiakkaita, vaan näkyvyydestä maksavat mainostajat. Olen pitänyt keräilyyn liittyvää tiliä #eurokerailija. Omalle seinälleni olen saanut ilmoituksia toisilta keräilyn harrastajilta ympäri maailmaa. Nyt tosin näyttää siltä, että seinä on saastumassa mainostajien ilmoituksista. Sellaisten mainostajien, joiden sisältö ei liity keräilyyn mitenkään.

Yritin ottaa selvää, miten mainostulvaa Instagram-seinältä voisi estää. Asetuksissa ei ole vaihtoehtoa ”ei mainoksia ollenkaan”. Mutta blokkia ei kai voi toteuttaa muuten kuin merkitsemällä joka ikinen mainos epäsopivaksi sisällöksi. Mikä satojen ilmoitusten tapauksessa on hyvin työläs ja teholtaan epävarma prosessi. Kun blokkaat 20 mainosta pois, jonossa on 200 mainosta lisää? Kuten F-Securen Hyppönen joskus sanoi, someportaalit manipuloivat käyttäjää juuri sen verran, että emme suutu ja lähde pois. Itsellä on harkinnassa ko. Instagram-sometilini lopettaminen, hallitsemattomaksi käyvän mainostulvan takia.

Niin jos tarjotaan perusteluja tyyliin: ”Työtään nekin vain tekee”. Ei minun aikani kustannuksella. Hankkiutukoot kuluttajien kiusaajat johonkin oikeisiin, yhteisen hyvinvoinnin ja tulevaisuuden kannalta hyödyllisiin töihin. Sillä saralla tekemistä ja tehtäviä kyllä riittää.

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu