Mikä on turhake?

Keskustelu käy somessa siitä, että pitäisikö ilmastonmuutoksen hillinnän takia talouskasvun ihanteesta luopua vai ei. Anne Kontula nosti asiaa julkisuuteen Sannikka&Ukkolassa ja nyt asiaa kommentoi Reijo Ruokanen.

Kontula selitteli asiaa toteamalla, ettei varsinaisesti kieltänyt talouskasvua. Ehkä ei, vaikka se siltä kyllä alun perin kovasti kuulosti. Seuraava väite on, että ”ainakin turhakkeiden tuottamisesta voisi luopua”?

Kontulalla oli hyvä pointti siinä, että maamme kasvihuonekaasupäästötase näyttää hyvältä EU-tasolla siksi, että siinä ei oteta huomioon sitä kulutusta joka tuontina tulee maista, joissa ei päästörajoituksia ole.

Mutta mikä sitten on turhake? Kysyköön nyt jokainen itseltään, että mitä turhaa kulutusta harrastaa. Onko Kiinasta tuotu kulutuselektroniikka, kuten läppärit ja kännykät tai lelut sitä? Jos on, kuka niistä haluaa vähentää?

Voisiko vähentää vaatteiden kulutuksesta? Joka ilta uutisissa ilmastonmuutosasiaa tuuttaavat journalistit tms. organisaatioiden tiedottajat patsastelevat uudenkarheat puvut päällään.

Vähennetäänkö elintarvikkeiden tuonnista? Riisin ja banaanin sijaan syödään lanttua, perunaa ja puolukoita.

Tai vaihtoehtoisesti pitäisikö kiinalaisen luopua puukuidun käytöstä WC-paperissa, käsipyyhkeissä tai pikkuhousun suojissa? Noissa kohteissa kun pohjoismainen kuitu toimii ja menee kaupaksi.

Millä korvattaisiin nettikaupan pakkausmateriaalit, jos puukuitua ei saa käyttää? Pahvit ja kartongit kerätään jo kierrätykseen ainakin Suomessa.

Mitä on Kontulan mainitsema ”negatiivinen talouskasvu”, joka pitäisi hyväksyä? Kreikassa on rakastettu downshiftaamista sen verran, että kansa on rynnännyt kadulle mieltä osoittamaan, kun palkat ja eläkkeet ovat jääneet tulematta. Kehittyvistä maista puhumattakaan.

Idealistisessa ajattelussa ratkaisut tuntuvat hyviltä, kunhan tehtyjen päätösten seurauksista ei tarvitse välittää.

Jos ei vastaus ole sitten se, että olen jo tehnyt osani ja luopunut, teidän toisten ökykuluttajien pitäisi muuttaa elämäntyyliänne? Tätä voisi sanoa vastuun ulkoistamiseksi.

P.S. Toki on kaupallisia tuotteita, jotka itsestänikin ovat turhakkeita. Epäilen vain, että jos nämä ilmeiset karsitaan pois kulutuksesta, se ei suuria vaikuta. Olennaisimmat resursseja kuluttavat ja päästöjä tuottavat asiat ovat niitä, joita ilman ihminen ei pärjää. Kuten esimerkiksi monipuolinen ravitsemus tai asuminen. Tärkeintä voikin olla uskomus siitä, että tekee jotain vähentäessään kerskakulutuksesta. ”Hyvä mieli”, kuten Reijo Ruokanen jutussaan toteaa. No, kohta on joulu jolloin taas hyvä mieli tulee jostain päinvastaisesta.

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu