Pelaamisen järjestäminen ei ole valtion tehtävä

Ministeri Tytti Tuppurainen oli haastateltavana Sannikka-ohjelmassa peliautomaattien vähentämisestä. Yhdyn ohjelmassa haastatellun tutkijan käsitykseen, jonka mukaan olisi paras olisi poistaa hajasijoitetut automaatit marketeista ja kioskeista kokonaan muihin valvottuihin tiloihin. Tällöin ne eivät tule peliongelmaisille houkuttimeksi ostosreissulla.

Koskien pelituottojen edunsaajia, karkeasti sanoen köyhät kustantavat toiminnot. Käänteinen Robin Hood-järjestelmä: köyhiltä rikkaille. Kuten tutkija totesi, riippuvuus pelituotoista synnyttää epäterveitä riippuvuussuhteita Veikkauksen ja sen edunsaajien välillä. Ollen näin ollen osa poliittista korruptiota.

Niin hyvä lypsylehmä pelit valtiolle ovat, että Tuppuraisen oli puolusteltava: ”Olemme lottokansaa, sen seikan edessä olen avuton”. Eli: valtion monopolilla, joka järjestää lottopelit, ei ole ongelmaa, koska lottokansa? Vastuu pelaamisesta on toki pelaajalla itsellään, mutta nyt puhutaankin ongelmapelaamisen estämisestä.

Kuulemma jos automaatteja ei ole, kansa menee pelaamaan nettiin. No, miksei se tee sitä jo nyt, varsinkin kun koronaepidemia sulki automaatit? Jos katsoo porukkaa, jotka marketeissa hakkaa rahaa automaatteihin, niin epäilisin, että harva pelaa netissä. Käteisen rahan kilinä ja kolina viehättää. Sama väki kuuliaisesti jonottaa pelikuponkinsa ja Ässä-arpansa kaupan kassalla. Kaikki tai lähes kaikki on ollut jo pitkään saatavissa kännykkäsovelluksen kautta.

Tutkimuksetkaan eivät kuulemma tue argumenttia, että pelikoneiden poisto veisi pelaajat nettiin kansainvälisten peliyhtiöiden asiakkaiksi. Tuppuraisen mukaan kansainvälisten peliyritysten toiminta on kuulemma ”härskiä mainostamista taivaskanavilla”. Miten Veikkauksen pelimainostaminen on vähemmän härskiä?

Tuppurainen yritti vedota myös pelituottojen hyödyntämisen historiaan, kuinka se on lähtenyt edunsaajien kehittämänä. Eli aivan kuin järjestelmä ei olisi muutettavissa nopeastikin, koska on aina toimittu nykyisellä tavalla?

Haastateltu ex-peliriippuvainen ihmetteli, mikä merkitys on sillä, onko automaatteja kymmenen tuhatta vai joku muu luku. Automaattien lukumäärään takertuminen näyttää olevan argumentti, jolla ei niinkään pyritä vähentämään haittoja, vaan yritetään pitää Veikkauksen bisnes hengissä.

Tuppurainen oli olevinaan kovasti huolissaan pelaamisen haitoista. Ontuvilla argumenteillaan hän oli Veikkauksen edunsaajien, mm. poliittisten nuorisojärjestöjen asialla. Tällainen antaa lohduttoman kuvan vastuuministeriltä edellytettävästä(?) moraalisesta venymisestä, omien eturyhmien hyväksi. Demokratia ja kansanterveys saavat tässä kiemurtelussa väistyä. Ei ole kauaa siitä, kun ministeri Paatero ja Rinnekin saivat jättää paikkansa, selityksiensä puurouduttua.

Selvää on, että ongelmapelaamisen haitat tulevat yhteiskunnan ts. valtion taakaksi, muttei sitä ongelmaa ainakaan valtion hedelmäpeleillä marketeissa ratkaista.

Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu