Sähköauto ei ole ”päästötön”

Euroopan Unionin päätöksenteossa on haluttu velvoittaa autonvalmistajia luopumaan polttomoottoreista ja korvaamaan tuotannon ”päästöttömillä” sähköautoilla. Kuten MTV:n toimittaja Brysselistä raportoi. Paitsi että sähköauto ei ole päästötön.

Suurelle yleisölle – samoin kuin journalisteille – poliittista tahtotilaa edellyttävät asiat on kai edullista tehdä itseisarvoisiksi kyllä tai ei-kysymyksiksi: joko teknologiasta on päästöjä tai sitten se on ”päästötön”. Luonnonlaeissa on se huono puoli, etteivät ne tahdo totella poliittisia ideologioita. Niin kuin eivät faktat saa pilata hyvää tarinaa.

”Päästöillä” kai tarkoitetaan teknologian ja ihmisen toiminnan ympäristölle haitallisia päästöjä. Jos nyt päästöillä tarkoitettiin kasvihuonekaasun CO2 päästöjä, niin Volvo teki v. 2021 laajan tutkimuksen (linkki), jossa todettiin, että toki sähköauton käytönaikaiset päästöt ovat alhaisemmat kuin polttomoottoriautolla, mutta auton valmistuksessa asia on toisinpäin. Yhteenlasketut elinkaariaikaiset CO2-päästöt olivat sähköautolla alemmat, mutta se ei tarkoita, että teknologia olisi ”päästötön”.

Kun pyritään ratkomaan yhtä ongelmaa, voidaan luoda joukko uusia. Jos teknologian ympäristömyötäisyydestä puhutaan, niin pitää tarkastella muitakin kuin kasvihuonekaasuja. Aurinkokennot, tuulivoimalat ja sähköauton akut vaativat huomattavasti erilaisia metalleja, osa niistä varsin harvinaisia. Kuten Talvivaaran kaivoksen surullisenkuuluisa esimerkki osoittaa, voimakkaasti lisääntyvän metallien tarpeen aiheuttama kaivostoiminta aikaansaa kaikenlaisia päästöjä. Professori Ari Jokilaakso toteaa (linkki), että näitä metalleja ei tule riittämään, sähköautojen ja uusiutuvan sähköntuotannon tarpeisiin. Toki metallien kierrätystekniikkaa kehitetään, mutta ei tule ratkaisemaan kasvavaa kysyntää. Jokilaakson mukaan ” Uusiutuvan energian tuotanto luo metallien tarpeen, joka puolestaan kasvattaa uusiutuvan energian tarvetta ja syntyy metallien tarvetta voimakkaasti kasvattava kierre. Tämä itseään vahvistava kierre johtaa siihen, että osa metallien raaka-aineista tai niiden tuotantokapasiteetti loppuu jo 5–10 vuoden kuluessa.”

Olen samaa mieltä kuin Jokilaakso, että pitäisi pystyä panostamaan vähemmän metalleja tarvitsevien energiantuotannon ja varastoinnin ratkaisujen kehittämiseen. Kuten esimerkiksi perinteinen polttoon ja palamiseen perustuva tekniikka, kunhan siihen valmistetaan hiilineutraaleja polttoaineita.

On olemassa hiljainen voimistuva signaali siitä, että ihmisen toiminnan ja teknologisten tuotteiden kokonaispäästöt, mukaanlukien epäsuorat ympäristövaikutukset ts. biodiversiteetti rupeavat nousemaan poliittiseen päätöksentekoon. Tästä esimerkkinä katselin YouTubesta puheenvuoron, jossa todettiin Kalifornian satsaukset keskittäviin aurinkokeräin-laitoksiin syrjäyttävän aavikkoalueiden luonnollisen eliöstön elinmahdollisuuksia, kestämättömällä tavalla.

+2
Jukka Konttinen

Mielipiteet ovat omiani, yksityisenä kansalaisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu