Vievätkö hypesyklit vihreän siirtymän tavoitteeseensa?
Vihreä siirtymä edellyttää uutta teknologiaa, joka korvaa olemassaolevan tekniikan. Kyse on mm. sähköautoista, sähköautoinfrasta ja nyt myös vetyteknologiasta. Vetyteknologian kehityksen näen epäsuorasti sen myöntämisenä, ettei tarvittavaa teknologiaa ole varastoida sääriippuvaista tuuli- ja aurinkosähköä riittävästi isoihin, valtakunnallisen tason tarpeisiin.
Uuden teknologian kaupalliset riskipanostajat kehuvat hankkeensa mahdollisuuksia maailman pelastukseen. Media (mukaan lukien sosiaalisen median ns. älymystö) näyttävät tarttuvan näihin lupauksiin kuin Rapalan uistimeen. No niin, teknologia maailman pelastukseen on olemassa – nyt ei muuta kuin pistetään laitokset pystyyn ja vihreä siirtymä on valmista nautittavaksi.
Kuten kaikessa riskialttiissa prosessiteknologian kehityksessä, jota on tullut seurattua kymmeniä vuosia, voi todeta, että toivotaan parasta, pelätään pahinta. Sähköinfra vaatii valtavasti maan mylläämistä, metallikaivosten perustamista, joista harvinaiset metallit saadaan. Se, että nämä metallit eivät tule riittämään, on todettu monen asiantuntijan suulla, mm. Aalto yliopisto täällä ja GTK täällä.
Sama asia koskee Inkoon uuden hiilettömän terästehdashankkeen uutisointia. Sehän oli keskiviikon 3.1. uutislähetysten sisäänheittouutinen. Oulun yliopiston asiantuntija toteaa (linkki), että vedyllä teräksen tuotantoon liittyvää teknologiaa ei voi ostaa – ei ole olemassa muita kuin SSAB:n hankkeessa pilotlaitos. On ilmeistä, ettei Inkoossa valmisteta hiiletöntä terästä ennen 2030-luvun alkua.
Ylivertaisuusvinouman nostattamassa euforiassa kenties, viittaamani älymystö tuntuu pitävän soraääniä asennevammaisuutena, kyvyttömyytenä luopua vanhasta. Tai piiloagendana: kateellisten, kilpailevien teknologioiden parissa olevien kehittäjien propagandana?
Mediarummutuksen tarkoitus ei ole pelkkä henkseleiden paukuttelu, vaan kaiken löysässä roikkuvan riski- ja pääomarahoituksen heruttamisen omille hankkeille. Julkisen sektorin investointi- ja tuotekehitystuet sekä yksityiset pääomasijoittajat, jotka voivat hyväksyä sijoituksensa floppauksen. Investoinnista neuvotelleet poliitikot toki oheistuotteena voivat hankkia irtopisteitä ennen vaaleja.
Kuten VTT:n Jari Ihonen on todennut (linkki): ”Pelko on se, että kun ylisuuret odotukset eivät täyty, kuvitellaan ettei tästä ole mihinkään. Kyse on hype-sykliksi tai -käyräksi kutsutusta ilmiöstä. Kun markkinoille tulee uutta teknologiaa, on aluksi usko sen mahdollisuuksiin liioiteltua”.
Jos en tällaisista huolista puhuisi, en toimisi sillä näkemyksellä, minkä ammattitaitoni ja kokemukseni on suonut. Ajattelin, että joskus eläkkeellä voisin prosessiteknologian kehityksen hype-sykleistä kirjoittaa käsikirjoituksen kirjana julkaistavaksi. Josko siitä joku oppisi jotain. Esimerkkejä löytyy kyllä.
Mitä vihreään siirtymään ja maailman pelastukseen tulee, niin jos isot panostukset epäonnistuvat, ollaan takaisin nollapisteessä, ehkä panikoimassa jonkin muun teknologisen ratkaisun puolesta. Jolla taas imuroidaan ulkopuolista rahaa, oman T&K-riskin ulkoistamiseen?
Riittääkö metallit vai ei ja toteutuuko Inkoo, ei ole mielipidekysymys – ei vaikka kuinka nokkelaa retoriikkaa heittäisi asiasta Twitterissä. Jos ko. asiantuntijoiden näkemyksiä haastaa, kannattaisi yrittää osoittaa, missä kohtaa heidän perustelunsa ovat pielessä. Tähän aika harvalla eväät riittävät.
Kuten tutkimuksen maailmassa olen havainnut, sillä tuntuu harvoin olevan tieteellistä uutuusarvoa eikä mediaseksikkyyttäkään, jos pelkästään osoittaa jossakin toisessa tutkimuksessa olevia virheitä. Vihreän siirtymän kritisoinnin kohdalla voi olla, että kuitataan asennevammoina ja propagandana.
P.S. Mikäkö ratkaisuksi? Mitä Inkooseen tulee ja moneen muuhunkin vihreän siirtymän projektiin, minusta ei kannattaisi ottaa ilmeisen epärealistisia riskejä, vaan kehittää asioita pienemmissä askelissa. Ilmastopaniikissa voidaan tehdä virheitä.
Kun tuulimyllyjä lanseerattiin Suomeen, niin perusteluna oli, että sähkön varastoinnin toteutus on jo aivan nurkan takana.
Aikaa on kulunut, mutta nurkkaa ei ole vieläkään löytynyt.
Nyt sitten vetytalouden pitäisi ongelman ratkaista. Jospa joku tulisi kertomaan, kuinka monen myllyn sähköllä tuotetaan se vety ja edelleen sähkö, mikä kattaa yhden seisovan myllyn nimellistuotannon.
Ilmoita asiaton viesti
Odotellaan viheriäisten vetysiantuntija buimosta langoille, sieltä tulee numerot.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun tuulimyllyjä lanseerattiin Suomeen, niin perusteluna oli, että sähkön varastoinnin toteutus on jo aivan nurkan takana.”
Alkuperäinen visio oli sitä, että rakennetaan pari tekojärveä samalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ketkä mahtoivat noita tekojärviä kannattaa? Tiedä sitten minkä nurkan taakse ne piti kaivaa?
Ilmoita asiaton viesti
”Sähköinfra vaatii valtavasti maan mylläämistä, metallikaivosten perustamista, joista harvinaiset metallit saadaan. Se, että nämä metallit eivät tule riittämään, on todettu monen asiantuntijan suulla, mm. Aalto yliopisto täällä ja GTK täällä.”
Käsittääkseni kysymys on siitä, että mineraalivarantojen nykyinen tuotanto ei ole riittävää. Mineraalit itsessään eivät ole järin harvinaisia, joten vihreän siirtymän mahdollistamiseksi tarvitaan lisää alkutuotantoa. Ja sitten kun moititaan vihreää siirtymää siitä, että kaivoksia syntyy, vasta-argumentti on että kaivostoiminnan volyymi silti jää pieneksi nykyisiin hiilikaivoksiin suhteutettuna.
Alkuperäisiin lähteisiin en ole ehtinyt perehtymään. Jos joku on, kuulisin mielelläni kommentit.
Ilmoita asiaton viesti
Argumentti on vähän sama kuin Power to Gas-tekniikan kanssa. Uusiutuvaa sähköä syötteeksi on tarjolla rajattomasti. Periaatteessa.
En ole metallurgian asiantuntija mutta jonkin verran on tekemistä sillä, missä pitoisuudessa ja millä menetelmillä metalli irrotetaan sivukivestä. Ja kun on kyse yksityisestä liiketoiminnasta, homman pitää olla myös kannattavaa.
Esimerkiksi vaikka nyt kullanhuuhdonta Lapissa. On siellä huuhdottu vuodesta miekka ja kypärä ja joskus joku isompi klöntti löytyy.
Kuulemma jotkut harvinaiset metallit saadaan kiinalaisesta kaivoksesta pelkästään.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulemma se, että jotain tiettyä alkuainetta käytetään, ei vielä itsessään osoita, että siitä oltaisiin täysin riippuvaisia. Vaikkapa tuulivoimaloiden kestomagneetit ovat korvattavissa perinteisillä magnetointitavoilla, jos näitä harviaisia metalleja ei enää olisi saatavana.
Ilmoita asiaton viesti
Riittävän syvälle kaivettaessa löytyy aina lisää mineraaleja. Ne eivät siis lopu koskaan, erityisesti koska vanhat voidaan kierrättää.
Ongelma on se, että kun mennään syvemmälle tai hyödynnetään laihatkin esiintymät, tuotanto muodostuu teknisesti koko ajan hankalammaksi ja taloudellisesti kannattamattomaksi. Samalla ympäristövaikutusten haitat kasvavat.
Tuotanto ei ole riittävää eikä voi koskaan ollakaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuotanto ei ole riittävää eikä voi koskaan ollakaan”
No sittenhän keskustelu asiasta on turhaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuotekehitys ja siitä syntyvä keskustelukaan ei liene turhaa. Riskinä minusta on kuten totean, että innostus&keskustelu menee sykleissä ja kun tullaan aallonharjalta pois, kaikki aktiviteetti loppuu.
Mitä Inkooseen tulee ja moneen muuhunkin vihreän siirtymän kehitystyöhön, minusta ei kannattaisi ottaa kaikkia riskejä kerralla, vaan kehittää asioita pienemmissä askelissa. Ei teknologian kaupallistuminen sillä nopeudu, vaikka kuinka kiire olisi ilmaston puolesta. Paniikissa tehdään vielä väärempiä ratkaisuja.
Ilmoita asiaton viesti
EIkös hypekäyrä koske kaikkea uutta teknologiaa? Vihreässä siirtymässä vaan eri osa-alueet ovat eri vaiheissa. Tuuli ja aurinko alkavat olla vakiintunutta peruskauraa, teollisuusmittakaavan elektrolyysi ja vetysovellukset vasta tekevät tuloaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gartner_hype_cycle#/media/File:Hype-Cycle-General.png
Ilmoita asiaton viesti
Nyt en kyllä ymmärrä. Ei keskustelu koskaan ole turhaa, jos asia-argumenteilla puhutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä asia-argumenttiin tulee, en ole lukenut alkuperäistä lähdettä, kuten sanoin. Mutta olen kyllä lukenut kritiikkiä siitä. GTK:n arviossa olisi arvioitu energiavarastojen tarve reilusti yläkanttiin eikä kunnolla huomioitu muita varastoja kuin akut. Samaan aikaan löytyy muita, ihan vertaisarvioituja papereita, joissa mineraalien riittävyys ei ole rajoittava tekijä. GTK on toki kova sana kaivannaisissa, mutta energiajärjestelmien tutkimusta etsisin ensisijaisesti muualta.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten linkatuissa artikkeleissa tuodaan esiin, kierrätyksessä on se haaste, että pitäisi olla riittävästi kierrätettävää. Kun akku- ja muuta infraa vasta ajetaan nyt ylös, niin niillä on joku tietty käyttöaika, jotta niistä saadaan kierrätettävää.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkö on loppujen yksi energian ilmenemismuodoista. Sitä ei tiettävästi -kondensaattorit pois lukien- pysty varastoimaan. Toisaalta vaikkapa liike-energiaa ja sähköenergiaa tuotetaan polttamalla palavia aineita – ja vieläpä erittäin huonolla hyötysuhteella, mikä on useimmille ookoo.
Sen sijaan se, että sähköenergiaa muunnettaisiin varastointikelpoiseen muotoon ja myöhemmin takaisin sähköksi, ei tunnu useimmille olevan ookoo.
Ilmoita asiaton viesti
No kerrohan sitten, kuinka monella myllyllä pitää varastoja kasvattaa, jotta siitä saadaan sähköä jatkuvasti yhden myllyn nimellistuotannon verran.
Ilmoita asiaton viesti
Näkyy olevan liian vaikea kysymys
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää olevan, mutta usko on vahva.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni tuo varastointi ja muuntaminen takaisin sähköksi on hölmöä.
Ennemmin siirtää myllystä sähkönä sinne minne tarvitaan ja jos ei voi käyttää niin varastoi siellä sellaisessa muodossa missä sitä voidaan hyödyntää. Jää sitten tarpeettomat muunnokset vähemmälle.
Sen energian voi käyttää varastoimalla vaikka lämpöä, tuottamalla kylmäaineita, lataa autojen akustoja… Keinoja on monta.
Ilmoita asiaton viesti