5 hyvää syytä äänestää seurakuntavaaleissa

Tästä listasta löytyvät syyt on laadittu madaltamaan kynnystä osallistua seurakuntavaaleissa jo ennakkoäänestyksen aikana. Kaikki syyt eivät koske mitään tiettyä väestönosaa, vaan jokainen voi sekä poimia itselleen parhaiten sopivan.

 

1. Demokratiaan osallistuminen jo varhain

Seurakuntavaaleissa saa äänestää jo 16 vuotta täyttänyt. Seurakuntavaalit ovat hyvä tapa aloittaa osallistuminen demokraattiseen päätöksentekoon, joka on länsimaisen yhteiskunnan kruununjalokivi. Marraskuussa 2022 äänestetään sekä seurakuntaneuvoston vaaleissa, että kirkkovaltuuston vaaleissa yhtä aikaa, eli äänestäjä saa osallistua kaksiin vaaleihin yhtä. Tämän vuoksi seurakuntavaalimainosten ehdokkailla on kaksi vaalinumeroa.

 

2. Osallistuminen yhteisten varojen käyttöön

Kirkon toimintaa rahoitetaan verovaroin, joita kirkko itse kerää jäseniltään. Kirkollisvero on suhteellisesti katsottuna pieni, mutta se on joka tapauksessa kirkkoon kuuluvien omaa rahaa, joiden käytöstä seurakuntavaaleissa valitut ovat vastuussa. Tämän vuoksi äänestäjän on hyvä kiinnittää huomiota valittavien henkilöiden talousajatteluun.

 

3. Kirkko on osa valtiota

Kirkko on tärkeä osa suomalaisen yhteiskunnan jatkumoa. Sivistyneen valtion tulee tarjota turvallinen paikka joko uskonnon harjoittamiselle tai tavan vuoksi tapahtuville uskonnollisille toimituksille. Näille toimituksille on tilausta ja niitä käyttää jokainen meistä jossain elämänsä vaiheessa.

 

4. Tärkeä yhteisöllinen toimija hädän hetkellä

Kirkko on suuri yhteisö, joka on koronaepidemian ja Ukrainan sodan myötä pystynyt tarjoamaan tukea ja apua hädänalaisille hyvin nopeasti ja ketterästi. Hädän hetkellä käännymme kirkon puoleen löytääksemme lohtua jostain itseämme suuremmasta. Kirkon työ heikompiosaisten hyväksi ei ole itsestäänselvyys, vaan riippuvainen kirkon päätöksentekijöiden sitoutumisesta tärkeään työhön.

 

5. Kirkko kehittyy

Kirkon toimintaan pettyneet tai sen opetuksista vieraantuneet voivat kokea maksavansa kirkollisveroa turhaan. Seurakunta ei kuitenkaan voi muuttua jäsentensä mukaiseksi, elleivät jäsenet käytä äänioikeuttaan vaaleissa ja osoita, että muutokselle on tarvetta.

 

Äänestäminen kannattaa tehdä jo ennakkoäänestyspäivänä itselleen lähimmässä ennakkoäänestyspisteessä. Jokainen meistä voi antaa oman kullanarvoisen äänensä kirkon uudistamiseksi tai vähintäänkin sen paremmaksi tekemiseksi.

Olkaa tervetulleita te pettyneet, vieraantuneet, luopuneet, suuttuneet ja hylätyksi itsenne tunteneet. Tulkaa kaikki.

 

Jukka Kymenvirta

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden maisteri ja ehdokkaana seurakuntavaaleissa Kallion seurakunnassa, Tulkaa kaikki -ehdokaslistalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu