Tilauksessa yksilöiden yhdenvertainen seurakunta

Kukaan yksittäinen ihminen ei edusta hyvin ihmisyyttä, mutta seurakunta pystyy siihen.

Tulkaa Kaikki- liike on tehnyt paljon työtä yhdenvertaisuuden toteutumiseksi Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa. Työ yhdenvertaisen avioliiton ja vähemmistöjen puolesta on herättänyt monen aiemmin sivustakatsoneen osoittamaan tukensa yhdenvertaisuudelle. Nämä voivat olla pieniä tekoja, mutta pimeydessä pienin valonpilkahdus riittää pääsemään eteenpäin.

Tätä nykytilaa on valaisevaa katsoa historiallisesta perspektiivistä. Toivon tämän kirvoittavan kommentteja myös niiltä, jotka tuntevat kirkon historiaa itseäni paremmin.

Kristittyjen tekojen ja alkukirkon huikea suosio militaristisessa Rooman valtakunnassa kummeksuttaa nykyihmistä, joka kiireen keskellä näkee vain vahvojen voittavan ja äänekkäiden valloittavan ilmatilan.

Rooman valtakunnassa uskonto oli julkishallinnon jatke. Roomalaisten uskonto oli nivoutunut päihdyttäviin kansanjuhliin ja poliittiseen vehkeilyyn. Uskontoa oli luvallista harjoittaa vain, jos sen tekee julkisesti. Tämä uskonnonharjoitus painotti Keisarin mahtavuutta ja ylläpiti hierarkiaa, jossa valtaväestö eli, jos ei orjana, niin orjuutta vastaavassa asemassa.

Kristityt olivat toista maata. Heille uskonnonharjoittaminen oli yksityinen tapahtuma ja he olivat valmiina ottamaan joukkoonsa ne, jotka eivät kellekään muulle kelvanneet. Näen tässä yhtymäkohdan tähän päivään. Seurakunnan tulee olla turvallinen paikka, joka tukee laupeudentyötä. Tällä tavalla me voimme aktivoitua osaksi alkuseurakunnan kaltaista yhteisöä.

Tällainen yhdenvertaisuus voi olla epäsuosittua kirkon oppiin syvällisesti perehtyneiden keskuudessa, mutta heidänkin kaltaisistaan Jeesuksella oli sananen sanottavana. Opinkohdat ja dogmit voivat pahimmassa tapauksessa sokaista hyvin läheltäkin löytyvältä inhimilliseltä hädältä. Samalla saatamme myös unohtaa, että Nikean kirkolliskokouksessakin, siinä missä kirkon toiminnan yhdenmukaisuudesta päätettiin, asiat ratkaistiin äänestämällä. -Se on oikea tapa tuottaa yhdenvertaisuutta.

Seurakuntavaaleissa äänestävän kannattaa miettiä tarkkaan, onko oma ehdokas todella sitoutunut yhdenvertaisuuteen tässä kristillisessä yhteisössä.

Jukka Kymenvirta

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden maisteri ja ehdokkaana seurakuntavaaleissa Kallion seurakunnassa, Tulkaa kaikki -ehdokaslistalla

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu