Perustulon työllisyysvaikutukset
Heikki Hiilamo oli kirjoittanut mielenkiintoisen jutun perustulosta. Siitä löytyi seuraavanlainen lause:”Toisin kuin ajateltiin perustulo ei rohkaissut työttömän perusturvan saajia töihin.”
Tämä koski kahta perustulokokeilua, Amerikassa ja Suomessa.
Olen käsittänyt että perustuloa perustellaan usein sillä että tulevaisuuden maailmassa – jos enään nykyäänkään – jokaiselle ei yksinkertaisesti löydy mitään merkityksellistä tekemistä. Hekin ansaitsevat kuitenkin inhimillisen elämän. Puhtaasti kuluttajina.
On mielestäni nurinkurista odottaa että tuon kasvavan työttömyyden aiheuttamien haittojen takia tehdyt toimet muuttaisivat koko tilanteen. Se ei ratkaise työttömyysongelmaa, se vain takaa inhimillisen elämän työllisyyden ongelmista huolimatta.
Yksi perustelu perustulon puolesta on itseasiassa myös säästöt. Byrokratian suoraviivaistaminen ja automatisointi vähentää henkilöstökuluja. Miten tästä muka repii irti positiivisia työllisyysvaikutuksia?
Jo sekin että työttömyys kategorisoidaan huonoksi asiaksi on hieman erikoista. Miksi tehdä mitään jos ei ole tarvis? Niitä hetkiä oikeasti tulee elämässä vastaan, ja ne ovat usein oikein mukavia hetkiä. Toisilla niitä on enemmän, toisilla vähemmän. Enenevässä määrin kuitenkin enemmän, sillä kehitys intuitiivisesti tuntuu tähtäävän siihen. Asia ei kuitenkaan ole aivan itsestäänselvä. Tieteen kehitys ja entropia antavat syytä uskoa myös aivan päinvastaista. Työn tekemisen myötä entropia lisääntyy, ja sen myötä työn määrä lisääntyy entisestään. Ihmiskunta ja markkinat eivät ole vain kunnolla heränneet ja hyväksyneet sitä todellisuutta vielä, vaan yrittävät omasta kaikkivoipuudesta humaltuneena lakaista tekojensa jälkiä maton alle. Pois silmistä, pois mielestä.
En siis missään nimessä kiellä tuon tutkimuksen paikkansapitävyyttä, ihmettelen vain uutisoinnin tavoitteita. Oma käsitykseni perustulon tarkoituksesta on hieman erilainen.
Rakenteita ja näkemyksiä on vaikea päivittää tilanteenmukaiseksi, vaikka ongelmat tiedettäisiin kymmeniä vuosia etukäteen, tai lähtökohtaisesti.
Esimerkkejä sopeutumisesta ei taida olla tavalliseen päivittämisen tapaan menevänä. Järjestelmän notkeus tuskin on tarkoittanut mitään, jos sopeutumista ajatellaan jotenkin tilanteenmukaisena.
Tuo selittää sen, miksi ongelmia ilmenee helposti, vaikka tosi paljon satsataan lievittävään toimintaan, ja nykymenetelmin.
Lievittämisen voi tuota kautta liittää todennäköisin perustein suoraan epärakentamiseen, ts velkaan, ja velkamatkan syventymiseen. Näitä voi olla vaikea kääntää, ja suunnan muutokset ehkä vasta haaksirikkojen jälkeen.
Lajikuolemat ovat muuten samaa, vaikka ennen tätä tapahtuu paljon. Mittakaava ajassa toki ei-realistisesti otettava, mutta tiettyjen saavutusten jälkeen, muutokset menevät ohi reaaliotettavuuden.
…
Näissä ei välttämättä auta perustulo, ja siinä kun auttaisi, tarvitaan välineille perustelu, joka pohjautuu johonkin kokonaisempaan. Muu on kujanjuoksua, vaikka tarkoitus olisi jonkun mielestä hyvä. Sama koskee ei-eliittiä, ja sen kaavailemia toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Olet ajatuksissa oikeilla jäljillä. Perustulon tarkoitus ei ole työllistää ketään vaan tosiaan säästää byrokratian suoraviivaistamisella ettei työttömän asiaa käsittele useita laitoksia johtajineen vaan hyödyntää esim. nykyisin keksittyä tietokone- ja tekoälyohjelmia. Yhteiskunnan varojen säästäminen on se juttu.
Työllistämistoimet ovat ihan eri asia.
Tämä Hiilamon taktiikka on niin sanottu kilpitaktiikka, jolla ohjataan vastustajan iskut sivuun kohteesta.
Eutanasiakeskustelussa kristityt pyrkivät ohjaamaan keskustelun murhaamiseksi, mikä on täysin eri asia.
Huumausainelaillistamiskeskustelussa aina ohjataan aihe lapsiin, vaikka heitä aihe ei millään lailla koske.
Ilmoita asiaton viesti
Tavn kansalainenkin voi tietää, miten esim myydään toimintaa, jolla yhteiskunnan porsaanreikiä voi hyödyntää. Joku toimii tämän avun tarjoamisen pohjalta.
Tällaista kun toteaa, voi yhteiskunnan sanoa olevan rikki, tai että sitä sahtaantaan silpuksi.
Kun tilanne jo kansalaistasolla tuota, voi kuvitella, mitä on helposti mahdollisemmissa paikoissa.
Ihmiset luodaan järjestelmän avulla käytännön epätilanteeseen. Osa ottaa tämän toivottuna, ja osa tavan realiteettina. Normi-venäjää, jos tämän sanoisi suomeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei täällä ole pakko töitä tehdä elääkseen. Pelkät tulonsiirrot ovat monille ihmisille koko elinkaaren kattava ainoa tulonlähde ja valitettavasti ei vain joutuessaan vaan valitessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pelkät tulonsiirrot ovat monille ihmisille koko elinkaaren kattava ainoa tulonlähde ja valitettavasti ei vain joutuessaan vaan valitessaan.
———————————————
Kuinka niin ”valitettavasti” valitessaankin? Eikös se ole hyvä, että on mistä valita?
Ilmoita asiaton viesti
Jos saisin tilille 2 miljoonaa, eläisin sillä loppuelämäni taloutta tervehdyttävänä kuluttajana. Vaikka kyseessä olisi vain laina, eläisin silti herroiksi. Ja saisin velkani maksettua silti kun kuolen.
Tekemättä mitään.
En näe että tämä hyödyttäisi yhteiskuntaa millään tavalla. Päin vastoin, tämä on yhteiskunnasta hyötymistä. Maailma sellaisenaan ei tarjoa tuollaisia mahdollisuuksia. En voi kerätä ruokaa tai edes polttoainetta varastoon sadaksi vuodeksi. Saatikka että se itsekseen lisääntyisi.
Jokainen työllistävä työnantaja ja sijoittaja sekä osingoilla pärjäävä elää tulonsiirroilla, siinä missä siaras työtönkin. (no ei ehkä jokainen.) Yhden ihmisen työn tulokset siirretään toisen ihmisen ansioiksi yhteisellä sopimuksella. Se tosiasia että toinen sopimusosapuolista näkee nälkää, ja toinen kylpee mammonassa, ei ole olennaista. Sopimus on sopimus. Tämä ei vielä sano mitään oikeudenmukaisuudesta, inhimillisyydestä, tai yhteisistä asioista välittämisestä, tai paranna tulevaisuuden näkymiä tms. Pahoittelut jos eksyin aiheesta tai ymmärsin väärin. Tulonsiirroilla eläjiä on moneen junaan. Osa palkitaan, osaa ruoskitaan.
Hienoa kuitenkin että joku on näitä sepostuksia lukenut.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärtänyt kommenttiasi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa se perustulokokeilu oli hajautettu, jos nyt oikein muistan. Mielestäni se pitäisi tehdä keskitetystä, kuten vaikkapa Ahvenanmaalla, että sen kokonaisvaikutus selviäisi.
Perustulossa minua viehättää sen yksinertaisuus. Voisi olettaa, että Kelan virkailijoista iso osa vapautuisi tuottavampaan työhön.
Ilmoita asiaton viesti
Keskitetyssä kokeilussa ehkä voitaisiin vähän alentaa ”vähimmäispalkkaakin”. Siis jo työhön otettava saisi verollista kansalaispalkkaa/perustuloa 800€, niin sallittu vähimmäispalkka voisi alentua 100€. Se vaarahan siinä olisi, että jos työnantajatahot pääsiivät yksin päättämään palkkatasot, niin perustulo ulosmitattaisiin kokonaan, eikä kenenkään olisi sitten sen kannattavampaa mennä töhin kuin ennen perustuloa.
Ilmoita asiaton viesti
Voi voi teitä asfalttin tallaajat ja marketti lähellä.
Ilmoita asiaton viesti