Kuinka paljon rahaa hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen tarvitaan?
Olemmeko me tämän päivän suomalaiset vauraampia kuin 1970 luvulla eläneet suomalaiset?
Jos, niin kuinka paljon vauraampia?
Oliko Suomi hyvinvointivaltio -70 luvulla?
Jos, niin kuinka paljon selkeämmin me olemme nyt hyvinvointivaltio?
Olemmeko yhtä selkeästi enemmän hyvinvointivaltio kuin mitä teknologian kehittymisen myötä olisi oletettavissa?
Ihmiset voivat paremmin?
Vähemmän esim. mielenterveysongelmia?
Vähemmän kodittomia suhteessa ihmisten määrään jne?
Niin, ja kuinkahan paljon sitä rahaa tarvitaan hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen?
Monesti tulee luettua että rahan lisäksi tarvitaan jotakin muutakin kuin rahaa. Esim. osaavaa henkilökuntaa jne.
Mietitäämpä mitä se raha on.
Setelit koostuvat paperista.
Kolikot metalleista.
Tietokoneilla liikutellaan rahaa ja eiköstä se siellä ole ykkösiä ja nollia joista muodostuu infoa.
Miten paperit, metallit ja virtuaaliset rahat hoitavat ihmisiä?
Ihmiset tarvitsevat ihmisiä.
Ei se raha tee mitään.
Nykyisellä teknologialla meidän pitäisi pystyä pitämään huolta toisistamme helposti.
Minkä takia emme pysty.
Koska tuhlaamme aikaa ja energiaa rahan käsittelyyn.
Rahan käsittelystä ei synny mitään mitä me tarvitsemme.
🤔
🤔
🤔
Ja sitten vielä tämä 😃😃😃
😃
Kysymyshän on kullan arvostamisesta.
Olisipa minullakin: oma kulta, mutku…
Ilmoita asiaton viesti
Tekee hyvää ajatella joskus asioita totuttujen kuvioiden ulkopuolelta. Vasta se saa usein huomaamaan miten kalkkeutunutta ja metsään ajautunutta ajattelumme voi olla.
Omalla kohdallani törmäsin hyvään esimerkkiin rahaliikenteen mukanaan tuomasta painolastista alettuani muutama vuosi sitten pohtia pitkään poliittisessa väännössä ollutta sote-uudistusta. Selvisi, että terveydenhuoltouudistuksessa ja -järjestelmässä on kaksi merkittävää syöpäkasvainta. Toinen on politiikka ja toinen on monimutkainen ja pitkälti edestakainen rahansiirtelyverkosto.
Terveydenhuollon rahoitus on pilkottu monelle taholle. Valtio maksaa terveyskuluista leijonan osan, mutta senkin antamat rahat menevät monien välikäsien kautta. Valtio jopa osin rahastaa terveydenhoidolla maksaakseen siitä sitten osan takaisin (selkein tapaus on alv)! Kaikki tämä vaatii paljon byrokratiaa.
Rahoituksen ohella myös hoito on on pirstaloitunut ja jokainen yksikkö yrittää (osa)optimoida omaa toimintaansa. Ne myös laskuttavat toinen toisiaan. Kaiken aikaa päällä on myös kamppailu resursseista eli kovastikin merkittävänä asiana yritetään maksimoida muilta osapuolilta saatavat tulot sen sijaan, että fokus olisi toiminnan optimoinnissa. Sekava keskinäisen laskutuksen verkosto vaatii paljin byrokratiaa ja sääntelyä.
Veroissa maksetun osuuden lisäksi kansalaiset maksavat noin 25% terveydenhoidostaan suoraan itse. Siitäkin osa korvataan Kelan, sossun ja verottajan toimesta. Voidaan kysyä miksi osa kuluista pitää maksaa itse, vaikka yhtä hyvin valtio voisi maksaa kaiken? Silloin rahoitus-, laskutus-, korvaus- ja sääntelybyrokratiat jäisivät pois, jolloin selvittäisiin karkeasti miljardia euroa pienemmin kustannuksin joka vuosi ja verotuksessa kustannukset jakautuisivat automaattisesti oikeudenmukaisesti.
Mielestäni perustelut valtion kokonaan rahoittaman ”maksuttoman” terveydenhoidon puolesta ovat aukottomat ja suorastaan murskaavat. Poliittisista syistä pelkistettyä tereydenhuoltojärjestelmää ei kuitenkaan voida ottaa edes esille. Sehän tuhoaisi sote-uudistuksen varjolla tavoitellut puoluepoliittiset suunnitelmat.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi esimerkki moninkertaisen järjestelmän tehottomuudesta.
Jalka särkyy, menet tk, otetaan röngten, todetaan että tarvitaan magneettikuva, jonotat viikon magneettiin, toisen erikoislääkäriin joka antaa lähetteen yliopistolliseen viikon päähän.
Siellä yliipiston lääkäri otattaa uudet magneetit, rahastaakseen lähettäjätahoa uusilla kuvilla. Sitten lääkäri toteaa että vamma on syntynyt mutta siitä on jo niin kauan aikaa ettei voi enää leikata, pari viikkoa saikkua ja loppuelämän vamma. Kiitos tyhjästä, monet magneettikuvat, röngtenit ja muistaakseni 5 viikkoa saikkua..
Näin siis julkisella, yksityisellä tänään lääkäriin, huomenna kuvat, ylihuomenna erikoiskääkäri, leikkaus lähipäivinä ja 5 viikkoa ja leikatun, ns kunnostetun polven kanssa töihin.
Kumpi lie yhteiskunnalle kalliimpi, en tiedä mutta ideologisesti suuri ero, toisessa joku voi saada voittoa.
Suurin ongelma on lääketieteen kehitys. Asioita, sairauksia joita vielä -80 luvulla hoidettiin asperiinillä ja saattohoidolla muutamassa kuukaudessa parilla tonnilla hoidetaan nyt vuosien satojen tuhansien eurojen hoidoilla.
Ennen vanhuksia oli vähemmän suhteessa ja hoidot liki ilmaisia nykypäivään verrattuna.
-80 luvun suhteelliseen hyvinvointitasoon raha riittäisi mutta olemme tottuneet jo huomattavan parempaan. Hyvän lisöelinvuoden hinta oli ennen 50 000€/vuosi, nythän sillä rahalla ei saa kuin minimihoidon dementiaosastolla.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan samaa mieltä, että kaikenlaiset moninkertaisuudet on poistettava. Se on mahdollista, mutta sitä pitää poliitikoidenkin haluta. Todella paljon olisi tehtävissä.
Ilmoita asiaton viesti
No okei mister.
Mulla olis paljon paperia, mitäs sulla on myynnissä?
Ilmoita asiaton viesti
Paljon on ajatuksia 😃
Mutta niitä minä jaan täällä siten ettei kenenkään tarvitse tuhlata aikaansa rahan käsittelyyn 😃
😃
Ilmoita asiaton viesti