Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Seuraa Yhdysvaltain presidentinvaaleja – tilaa maksuton Vaalietkot-uutiskirje

Nyt olisi taas muutama mielenkiintoinen tiedeuutinen

Omituinen tähti tupruttelee savua – Tällaista ei ole löydetty avaruudesta koskaan ennen

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/omituinen-tahti-tupruttelee-savua-tallaista-ei-ole-loydetty-avaruudesta-koskaan-ennen/2b9e48a2-1a54-498c-919e-e14c3fa9180b

Kyseessä saattaa olla uusi jättiläistähtien elinkaaren lopun tyyppi. Erikoisia tähtiä löydettiin kerralla useampi.

🤔

 

Mielenkiintoinen havainto.

Voisiko tähti ajan kanssa tuprutella itsestään ulos ainetta jopa niin paljon että siitä riittäisi ainetta planeetoiksi?

No, tiedä häntä, mutta näin esitin monta aikaa sitten 🙂

Eli että oman Aurinkokuntamme kiviplaneettojen aine olisi työntynyt ulos Auringosta ja Saturnuksen, Uranuksen ja Neptunuksen aine olisi peräisin Jupiterista.

Jupiterin punainen pilkku, eli erittäin voimakas myrsky Jupiterin pinnalla olisi muisto alueesta josta aikoinaan työntyi erittäin voimakkaalla paineella ulos ainetta jne.

Auringossa taas Auringonpilkut liittyisivät ilmiöön jossa Auringosta työntyi aikoinaan ulos ainetta paljon ja erittäin voimakkaalla paineella.

No, minulla on täällä tekstiä jossa käyn läpi tarkemmin miten galaksin keskustan supermassiivisesta kohteesta peräisin olevaa pimeän aineen erillisiä laajenevia hiukkasia / tihentymiä työntyisi tähtien ja planeettojen sisälle jne, joten en ala tähän tästä tämän enempää kirjoittamaan.

Työnnytään kohti toista mielenkiintoista havaintoa 🙂

🤔

Voimakkaat revontulet liittyvät leutoon talveen – tutkijat ällistyivät itsekin tuloksiaan

https://www.hs.fi/tiede/art-2000010120052.html

Oululaistutkijoiden mukaan revontulten aktiivisuus näkyy myös sähkölaskussa. ”Kun saimme tulokset, emme olleet uskoa näkemäämme”.

🤔

Tämä on myös erittäin mielenkiintoinen havainto ja suoraan sanottuna harmittaa etten osannut ennustaa tätä etukäteen.

 

 

”Jos otsonia taas on vähän, stratosfääristä tulee erittäin kylmä, mikä voi tuottaa voimakkaan polaaripyörteen.”

Entä mikä sitten vaikuttaa otsonin määrään stratosfäärissä?

Asikaisen mukaan eräs tärkeä tekijä ovat juuri revontulet. Revontulethan aiheutuvat aurinkotuulesta, joka on auringosta lähtenyttä hiukkasvirtaa.

Revontulet tuhoavat otsonia kemiallisesti. Joten kovina revontulitalvina kylmän ja voimakkaan polaaripyörteen todennäköisyys lisääntyy.

Joinakin vuosina otsonia tuhoutuu niin tehokkaasti, että pohjoisnavalle muodostuu otsonikato. Tällöin polaaripyörteestä voi tulla niin voimakas, että sen hajoaminen viivästyy pitkälle kevääseen.

Näin kävi esimerkiksi vuosina 2011 ja 2020, jolloin kevät oli monin paikoin ennätyslämmin. Vuonna 2020 koettiin esimerkiksi Siperian lämpöaalto. Koska polaaripyörre piti kylmän ilman pohjoisessa, lämpimät atlanttiset tuulet pääsivät puhaltamaan pohjoiseen.

Asikaisen mukaan revontulten otsonia tuhoava vaikutus on tiedetty pitkään. Sen sijaan ei ole juuri tiedetty, miten se heijastuu säätilaan.

Veera Juntusen ja Asikaisen tuore tutkimus antaa aiheen olettaa, että revontulten vaikutus otsoniin on paljon suurempi kuin on tähän asti uskottu.

Scientific Reports -sarjassa julkaistussa tutkimuksessa Juntunen ja Asikainen vertasivat revontulten voimakkuutta Suomen talvilämpötilaan ja suomalaisten sähkönkulutukseen usean vuosikymmenen aikana.

Sähköaineistosta siivottiin ensin pois sellaiset tekijät, jotka eivät liittyneet suoraan ulkoilman lämpötilaan – kuten rakennuskannan tai teollisuuden kasvusta aiheutunut sähkönkulutuksen lisääntyminen.

Kun tämä oli valmis, aineisto pantiin yhteen geomagneettisesta aktiivisuudesta eli revontulten voimakkuudesta kertovan datan kanssa.

”Kun saimme tulokset, emme olleet uskoa näkemäämme”, sanoo Asikainen.

Suomen talvilämpötila ja siitä riippuva osa sähkönkulutusta seurasivat geomagneettista aktiivisuutta miltei kellontarkasti.

Kun aktiivisuus oli voimakasta – mikä ennusti otsonikatoa ja voimakasta polaaripyörrettä – sähkönkulutus laski. Kun aktiivisuus taas oli vähäistä – eli polaaripyörre oli heikko – sähkönkulutus nousi.

Asikaisen mukaan tulokset osoittavat, että myös revontulilla on merkittävä vaikutus Suomen talvilämpötiloihin – toisin kuin tähän asti on ajateltu.

VAIKKA yhteys revontulten, otsonikadon ja polaaripyörteen välillä vaikuttaa suoraviivaiselta, toisinaan polaaripyörre toimii täsmälleen päinvastoin kuin olettaisi.

Esimerkiksi talvikaudella 2003–2004 koettiin eräs lähihistorian erikoisimmista polaaripyörteistä. Tuolloin navalle kehittynyt polaaripyörre alkoi heikentyä joulukuun puolivälissä.

Pohjois-Amerikassa tämä näkyi valtavana talvimyrskynä, jolloin keskilänteen satoi päivässä jopa 76 senttiä lunta.

Tämän jälkeen polaaripyörre alkoi muodostua uudestaan, mutta hajosi uudestaan lähes kahden kuukauden ajaksi, mikä on täysin poikkeuksellista. Näin arvioi tutkimus Journal of Geophysical Research -tiedelehdessä.

Vuosien 2003–2004 polaaripyörteen tapaus on salaperäinen, koska revontulten suhteen sen kohdalla kaikki kävi päinvastoin kuin olisi pitänyt.

Noin kaksi kuukautta ennen polaaripyörteen hajoamista Aurinko tuotti voimakkaan purkauksen ja maapallolla koettiin suuri geomagneettinen myrsky.

Myrsky vei kymmeniä satelliitteja pois pelistä, häiritsi gps:n toimintaa ja aiheutti Ruotsissa jopa paikallisia sähkökatkoja.

Myrsky tuotti kyllä voimakkaan otsonihäviön, jonka olisi pitänyt aiheuttaa stratosfäärin kylmenemisen ja voimakkaan polaaripyörteen. Lopputulos olikin stratosfäärin lämpeneminen ja häilyväinen polaaripyörre.

”Tapaus osoittaa, että kaikkien polaaripyörteeseen vaikuttavien tekijöiden yhteisvaikutuksia ei vielä tunneta”, sanoo Asikainen.”

🤔

 

Tästä tuli pitkä lainaus, mutta on kyllä niin mielenkiintoinen uutinen ja vieläpä meidän suomalaisten tutkimus, niin uskaltauduin lainaamaan näin pitkän pätkän.
.
Toivottavasti tutkimuksen tekijät tutustuvat teksteihini joita olen kirjoittanut mm. hirmumyrskyistä ja siitä miten maasuuntaiset Auringonpurkaukset näkemykseni mukaan pystyvät saamaan hirmumyrskyn hajoamaan isommalle alueelle, jolloin se ei pääse voimistumaan jne.
.
Ps. Niin, ja voihan nämä kaikki tapahtumat polaaripyörteeseen liittyen mennä just toisin päin mitä tässä oli teorisoitu.
.
Entäpä kun myös napa-alueiden kautta Maapallosta työntyy energiaa ja jopa kaasumolekyylejä jotka ylläpitävät polaaripyörettä.
.
Silloin otsonia absorboituu napojen kautta ulos työntyvän energian ja ehkäpä kaasumolekyylien mukaan ja tämä selittää otsonikadon, eikä revontulet.
.
Ja napa-alueilla revontulia syntyisikin enemmän juuri silloin kun Maapallosta työntyy ulos energiaa ja ehkäpä kaasumolekyylejä enemmän.
.
Olisi selitys sille mikä ylläpitää polaaripyörrettä, saa aikaan revontulia ja vähentää otsonia.
.
Niin, niitä revontulia syntyisi kun Auringosta peräisin olevat hiukkaset vuorovaikuttaisivat Maapallosta ulos työntyvän energian ja ehkäpä uusien kaasumolekyylien kanssa jne.
.
Mistäkö Maapallon keskustaan riittä uusia kaasu ja jopa vesimolekyylejä.
.
No, siitäkin olen kirjoittanut usein täällä aikaisemmin.
.
Etsivä löytää 🙂
Savorinen Jukka
Maapallolla 29.1.2024
🙂

 

 

Jukka Petteri Savorinen

Uusi Suomi blogini

Also english in many old text. Just open and rolling down 🙂

Mies joka joutessaan selvitti miten maailmankaikkeus toimii 😃

Jos aihe kiinnostaa, kannattaa aloittaa ensimmäisestä tekstistä jonka kirjoitin tänne. Aluksi se on englanniksi googlekääntäjällä, mutta rullaa alaspäin, niin löytyy myös suomeksi 😃

31.12.2020 kirjoitin sen ensimmäisen. Paina sormi linkin päälle ja sitten avaa.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jukka-savorinen/johtiko-albert-einstein-fyysikot-ja-kosmologit-100-vuoden-harharetkelle/

Tekstin jälkeen alhaalla onkin suora linkki seuraavaan aiheeseen jne 😃

I am the One who found out how Universe working.

The nuclei of atoms expand and recycle an expanding dark pushing force that has the nature of dark expanding waves of expanding light. Also the nature of expanding electrons and expanding photons. The dark waves of expanding light interact with each other, accelerating the expansion of each other, and thus the expanding lights move faster and faster in the same proportion as substances / matter and lights expand.
Lets start reading my first post here. It was 31.12.2020

Press the link a little longer
and then click open = avaa

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jukka-savorinen/johtiko-albert-einstein-fyysikot-ja-kosmologit-100-vuoden-harharetkelle/

Did Albert Einstein lead physicists and cosmologists on a 100-year delusion?

Juu, myös suomeksi 😃

😃

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
  1. Risto Pärkkä
    Risto Pärkkä #4068387

    Hienoa, että Savorinen on jälleen aktivoitunut. Tutkiva mieli ei sammaloidu. 🙂

    PS. Maapallon keskustassa on rautaydin.

    Ilmoita asiaton viesti