Kaikki vaikuttaa kaikkeen

Onnittelut Suomi ja Ruotsi. Pääsihteeri Jens Stoltenberg sai pari tuntia sitten maittemme viralliset hakupaperit Naton jäseniksi. So far so good. Mutta vääntö vasta on oikeasti alkanut.

Kansainvälisessä politiikassa usein kaikki vaikuttaa kaikkeen. On alkanut ”harmaa vaihe” Suomen polulla Naton täysjäseneksi. Kaikkinainen sinisilmäisyys on jätettävä sinne menneeseen, inhottavaan suomettuneisuuden aikaan.

Olkaamme vastedes ”täydestä sydämestä” länsimaisia. Suomen historiallinen 600-vuotinen tausta osana Ruotsia on oikea viitekehys suomalaisille. Suunta Venäjän autonomisena suuriruhtinaskuntanakin piti Suomen kiinni länsimaisessa kehitysmallissa. Itsenäistymisen tahto ja voima nousivat suomalaisista, eikä mistään muusta.   Ajankohta 1917 oli sopiva päätökselle. Nyt on sopivat hetki päättää Suomen historian länsimielisen paluujunan matka pääteasemalle Natossa.

Mutkia on matkassa ollut paljon, jopa Pohjoismaiden Neuvostossa sen alkuvuosina 1950-luvulla. Ja EFTA-neuvotteluissa 1960-luvun alussa neuvottelujen kulkuun vaikutti ”ulkoseitsikon” arvio Suomen mukanaolosta ”täydestä sydämestä”. Suomen asenne oli vajaa, mutta riittävä etäjäseneksi. Paikka EFTA-neuvostossa meni ohitse juuri puutteista tässä asiassa. Tilalle tuli FINN-EFTA-, kaksipäinen järjestely juuri tästä syystä. Suomen sijoittaminen EFTA-neuvostosta erilliseen elimeen suojasi varsinaisia jäseniä Neuvostoliiton vaikutukselta, mutta helpotti Neuvostoliiton tavoitetta tilaisuuden tullen irrottaa Suomi EFTAsta pelkästään katkaisemalla Suomen ja EFTA-neuvoston välinen ”napanuora”. Näin pitkälle Neuvostoliitto ei koskaan Suomessa päässyt.

HS otsikoi 11.3.1997 (löytyy HS:n näköispainosarkistosta) suuresti arvostamani Max Jakobsonin arvion väitöskirjastani ”Kun talous kiinnittyi länteen. Suorasukainen tutkimus Suomen Efta-ratkaisun merkityksestä” (SKS 1997).

Jakobson totesi, että ”…Efta oli Euroopan talousyhteisön EEC:n rinnalla Nato-maiden hallitsema uusi järjestö, jonka pelättiin vaarantavan Neuvostoliiton omia kaupallisia etuja”. Se oli turvallisuuspoliittisestikin epäilyttävä Neuvostoliiton mielestä. Siksi ulkomaankauppapolitiikasta vastaava politbyron jäsen Anastas Mikojan painostikin Kekkosta lupaamaan, että Suomi ei liittyisi Eftaan”. Kekkonen torjui Mikojanin lopulta ja sai monimutkaisten vaiheiden jälkeen Neuvostoliiton suostumaan FINN-EFTA-malliin. Nato oli Suomelle rajoittava toimija. On upeata, että Suomen Nato-hakemus on vihdoin virallisessa käsittelyssä

 

 

Tämän päivän osalta ensimmäinen vihjeeni on, että ”itäinen mehiläispesä” pitää jättää rauhaan Suomen (ja Ruotsin) jäsenyysprosessista Natossa. On turha kysellä tässä vaiheessa sotaa käyvän maan päämieheltä, jonka maan linja niin Euroopan integraatioon kuin Natoonkin on ollut vakaa, mutta täysin kielteinen jo todella pitkään. Vastauksen tietää muutenkin. On turhaa herätellä karhua. Pääpaino Ukrainassa täytyy olla rauhanponnistelujen etsimisessä ja kaikenlaisen avun varmistamisessa. Sota ratkaistaan taistelukentällä, perinteiseen malliin, ennen kuin vakavat rauhanneuvottelut voivat alkaa. Fokuksen Naton ulkopuolella tulee olla siellä, ei kyselyissä, mitä mieltä Kreml on Naton sisäisistä jäsenneuvotteluista.

Kun asioita tarkastelee viileästi, Suomen jäsenyyspolun osalta täytyy ottaa tarkasteluun kansainvälisten valtiotoimijoiden motivaatiotaso. Kaikkinainen jäsenyyspolulle heitellyt kivet ovat Suomen Nato-jäsenyyden vastustajille mieluisia tapahtumia. Niitä löytyykin lähinnä Naton ulkopuolelta.

Suomen jäsenyys Natossa perustuu Suomen omaan tahtoon omasta paikastaan maailmassa. Suomalaiset haluavat olla vastedes osa Länttä ”täydestä sydämestä”. Eduskunnan suuren salin äänijakauma 188 puolesta (200 jäsentä – 1 ilman äänestysoikeutta) on todella vakuuttava näyttö asiasta.

Turkin kanssa on varmasti löydettävissä yhteisymmärrys luvatun tuen realisoitumisesta tässä prosessissa. Turkki on tärkeä maa, sen me tiedämme. Suomen jäsenyysneuvottelut Natossa on pidettävä kuitenkin ulkopuolisesta vaikuttamisesta omana rauhallisena prosessina.

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu