Kaikki vaikuttaa kaikkeen
Onnittelut Suomi ja Ruotsi. Pääsihteeri Jens Stoltenberg sai pari tuntia sitten maittemme viralliset hakupaperit Naton jäseniksi. So far so good. Mutta vääntö vasta on oikeasti alkanut.
Kansainvälisessä politiikassa usein kaikki vaikuttaa kaikkeen. On alkanut ”harmaa vaihe” Suomen polulla Naton täysjäseneksi. Kaikkinainen sinisilmäisyys on jätettävä sinne menneeseen, inhottavaan suomettuneisuuden aikaan.
Olkaamme vastedes ”täydestä sydämestä” länsimaisia. Suomen historiallinen 600-vuotinen tausta osana Ruotsia on oikea viitekehys suomalaisille. Suunta Venäjän autonomisena suuriruhtinaskuntanakin piti Suomen kiinni länsimaisessa kehitysmallissa. Itsenäistymisen tahto ja voima nousivat suomalaisista, eikä mistään muusta. Ajankohta 1917 oli sopiva päätökselle. Nyt on sopivat hetki päättää Suomen historian länsimielisen paluujunan matka pääteasemalle Natossa.
Mutkia on matkassa ollut paljon, jopa Pohjoismaiden Neuvostossa sen alkuvuosina 1950-luvulla. Ja EFTA-neuvotteluissa 1960-luvun alussa neuvottelujen kulkuun vaikutti ”ulkoseitsikon” arvio Suomen mukanaolosta ”täydestä sydämestä”. Suomen asenne oli vajaa, mutta riittävä etäjäseneksi. Paikka EFTA-neuvostossa meni ohitse juuri puutteista tässä asiassa. Tilalle tuli FINN-EFTA-, kaksipäinen järjestely juuri tästä syystä. Suomen sijoittaminen EFTA-neuvostosta erilliseen elimeen suojasi varsinaisia jäseniä Neuvostoliiton vaikutukselta, mutta helpotti Neuvostoliiton tavoitetta tilaisuuden tullen irrottaa Suomi EFTAsta pelkästään katkaisemalla Suomen ja EFTA-neuvoston välinen ”napanuora”. Näin pitkälle Neuvostoliitto ei koskaan Suomessa päässyt.
HS otsikoi 11.3.1997 (löytyy HS:n näköispainosarkistosta) suuresti arvostamani Max Jakobsonin arvion väitöskirjastani ”Kun talous kiinnittyi länteen. Suorasukainen tutkimus Suomen Efta-ratkaisun merkityksestä” (SKS 1997).
Jakobson totesi, että ”…Efta oli Euroopan talousyhteisön EEC:n rinnalla Nato-maiden hallitsema uusi järjestö, jonka pelättiin vaarantavan Neuvostoliiton omia kaupallisia etuja”. Se oli turvallisuuspoliittisestikin epäilyttävä Neuvostoliiton mielestä. Siksi ulkomaankauppapolitiikasta vastaava politbyron jäsen Anastas Mikojan painostikin Kekkosta lupaamaan, että Suomi ei liittyisi Eftaan”. Kekkonen torjui Mikojanin lopulta ja sai monimutkaisten vaiheiden jälkeen Neuvostoliiton suostumaan FINN-EFTA-malliin. Nato oli Suomelle rajoittava toimija. On upeata, että Suomen Nato-hakemus on vihdoin virallisessa käsittelyssä
Tämän päivän osalta ensimmäinen vihjeeni on, että ”itäinen mehiläispesä” pitää jättää rauhaan Suomen (ja Ruotsin) jäsenyysprosessista Natossa. On turha kysellä tässä vaiheessa sotaa käyvän maan päämieheltä, jonka maan linja niin Euroopan integraatioon kuin Natoonkin on ollut vakaa, mutta täysin kielteinen jo todella pitkään. Vastauksen tietää muutenkin. On turhaa herätellä karhua. Pääpaino Ukrainassa täytyy olla rauhanponnistelujen etsimisessä ja kaikenlaisen avun varmistamisessa. Sota ratkaistaan taistelukentällä, perinteiseen malliin, ennen kuin vakavat rauhanneuvottelut voivat alkaa. Fokuksen Naton ulkopuolella tulee olla siellä, ei kyselyissä, mitä mieltä Kreml on Naton sisäisistä jäsenneuvotteluista.
Kun asioita tarkastelee viileästi, Suomen jäsenyyspolun osalta täytyy ottaa tarkasteluun kansainvälisten valtiotoimijoiden motivaatiotaso. Kaikkinainen jäsenyyspolulle heitellyt kivet ovat Suomen Nato-jäsenyyden vastustajille mieluisia tapahtumia. Niitä löytyykin lähinnä Naton ulkopuolelta.
Suomen jäsenyys Natossa perustuu Suomen omaan tahtoon omasta paikastaan maailmassa. Suomalaiset haluavat olla vastedes osa Länttä ”täydestä sydämestä”. Eduskunnan suuren salin äänijakauma 188 puolesta (200 jäsentä – 1 ilman äänestysoikeutta) on todella vakuuttava näyttö asiasta.
Turkin kanssa on varmasti löydettävissä yhteisymmärrys luvatun tuen realisoitumisesta tässä prosessissa. Turkki on tärkeä maa, sen me tiedämme. Suomen jäsenyysneuvottelut Natossa on pidettävä kuitenkin ulkopuolisesta vaikuttamisesta omana rauhallisena prosessina.
🇹🇷 Erdogan is blackmailing NATO by issuing ultimatums for Sweden and Finland to join the Alliance
The list of requirements included:
▪️Declaration by Sweden and Finland of the Kurdistan Workers’ Party and its derivatives as terrorist organizations;
▪️The lifting of the arms embargo;
▪️Re-entry into the program of the F-35 fighter;
▪️Approval of a new package of purchases of F-16 fighters;
▪️Removal of sanctions on Russian S-400 anti-aircraft missile systems.
Tuleekohan tästä mitään?
Ilmoita asiaton viesti
Recepin reseptit eli Erdoganin ehdot ovat vain pieneltä osin Suomen käsissä, joten kysymyksesi on aiheellinen.
Luulen, että ”tästä tulee mitään”, siis jotain, mutta viive saattaa olla ennakoitua pitempi. Onneksi on edes suulliset turvatakuudet…! (Onhan?)
Ilmoita asiaton viesti
Sitten onkin orpo olo, jos ei päästäkään Natoon. Suomelle ydinase?
Ilmoita asiaton viesti
Belarusin pomo Lukashenka totesi äskettäin Ukrainaan tunkeutumisesta, että ”operaatio näyttää pitkittyneen”. Jos Suomen Nato-hakemus on vaikkapa kahden vuoden kuluttua edelleen ns. vaiheessa, voimme siteerata Lukashenkaa.
Se hyvä puoli hakemuksessa (ymmärtääkseni) on, että varsinaisesti bumerangina se ei takaisin tule. Käsittelyllä ei toisaalta ole aikarajaa, joten nyt vain odotellaan, varsinkin kun Recep Tayyip on jo etukäteen torpannut suostuttelemaan pyrkivät delegaatiot ankarasti. Korjaan: Ankarasta.
Ilmoita asiaton viesti
Turkilla on lista terroristeista, joita majailee Ruotsissa ja Suomessa. Niiden luovuttaminen Turkille lienee helpoimpia vaatimuksia suostua. Nuo USA:n suuntaan esitetyt vaatimuksen eivät ole Suomen käsissä.
Ei kyllä näytä siltä, että joku nopeutettu käsittely olisi edessä. Vaikuttaa Iranin ydinasesopimuksen kaltaiselta paketilta, joka vienee kuukausia ellei vuosia neuvotella. Se, jolla on kiire saada sopimus aikaan on heikoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Älä Iiro unta näe, että Suomi ja Ruotsi luovuttaisivat ketään Turkkiin kidutettavaksi. Luulen tässä käyvän kuten omassa kommentissani tuolla alempana kerroin.
Sinä ylistit Erdogania valtiomiesteosta, kun yrittää iltalypsyllään vaikeuttaa jäsenyyspyrkimyksiämme. Hävettävää vihollisen puolelle asettumista sinulta!
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on tullut joku erehdys. Varmaan joku toinen on ylistänyt Erdogania toisaalla.
Erdogan on pahassa raossa. Maassa laukkaa inflaatio ja maa tarvitsee viljaa. Ostanut Ukrainasta ennen. Hinta noussut maailmalla sen jälkeen kun Intia laittoi vientikiellon viljalle. Turkki osti Intiasta äskettäin, mutta se kanava meni kiinni.
Venäjällä voi olla pelin paikka tarjota halpaa viljaa Nato jäsenyyden torppaamiseksi. Tilanne muuttui äskettäin . Ei Erdogan ei lämpimikseen kiristä ketään. Paha paikka pysyä vallassa jos inflaatio kiihtyy ja voi olla, että viljaa ei saa maailmalta ostettua – paitsi Venäjältä hattu kädessä.
Mikäs vihollinen se Erdogan on sinulle. Nato on sen jäsenmaiden summa. Etkös sinä Natoon juuri halunnut.
Ilmoita asiaton viesti
Outoa, että et muista kirjoittamaasi, minä muistan kyllä. Mitä Erdoganiin tulee, niin hänen hallintonsa ei ole muiden Naton jäsenmaiden arvojen mukainen, mutta totta kai Turkki on kokonsa ja sijaintinsa puolesta tärkeä jäsen Natolle.
No, eiköhän Yhdysvallat laita ukon ojennukseen. Suomen ja Ruotsin jäsenyys tuon takia tuskin juurikaan viivästyy, vaikka natokielteiset odottavat Suomen jäsenyyden toteutumatta jäämistä kieli pitkällä ja housut märkinä😁
Ilmoita asiaton viesti
Tämän hetken USA näyttää melko heikolta. Turkki varmaan puristaa Bidenia aika lailla loppuun asti. Saa nähdä kuinka tärkeä tavoite on saada Suomi Naton jäseneksi.
Viimeistään presidentin vaihduttua USA:ssa voi nähdä mihin suuntaan siellä mennään. Vai jatkuuko Nato ilman USA:ta.
Ukrainan sotakin tulee olemaan eri vaiheessa ennen kesäkuun loppua. Sikäli pieni tauko on ihan paikallaan. Hakemus on jätetty ja antaa käsittelyn mennä omalla vauhdillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen yhä enemmän ruvennut arvostamaan Jussi Halla-ahoa. Fiksu mies, vaikka en kaikesta hänen kanssaan samaa mieltä olekaan.
Jussi sanoi A-studiossa naulan kantaan, että meidän ei pidä säikähtää jokaista risahdusta mitä maailmalta kuuluu (tai jotain sinne päin tuota tarkoittaen). Ennen kuin jäsenyys on hyväksytty kaikkien jäsenmaiden parlamenteissa eteen on ilmaantunut monta iltalypsäjää, Orbania vielä odotellaan. Kuitenkin Naton johtavat jäsenmaat, Yhdysvallat ja Britannia, haluavat ehdottomasti Suomen ja Ruotsin jäseniksi. Olemme Natolle ensiarvoisen tärkeä osa Itämeren alueen puolustamisessa Venäjää vastaan, huomattavasti merkittävämpiä jäseniä puolustusliitolle kuin useimmat niistä Itä-Euroopan maista, jotka liittyivät Natoon 90-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella.
Eivät Suomi ja Ruotsi tule luovuttamaan täällä asuvia kurdeja ja muita oppositioihmisiä Turkkiin kidutettaviksi, eivät myöskään myymään aseita iltalypsäjälle. Yhdysvallat tuskin myöskään suostuu myymään F-35 koneita epäluotettavalle maalle (Suomelle myi ja jopa alennuksella). Erdogan saa vähän retorista silittelyä, lupauksia yhteistyöstä ja ylistystä Turkin tärkeästä merkityksestä Natolle. Blinken ja ehkä jopa Biden käy moikkaamassa ja Erdogan ilmoittaa myönteisen kantansa.
Jos Erdogan ei vastoin kaikkia odotuksia suostuisikaan, ei Suomen ja Ruotsin jäsenyyspyrkimyksiä peruttaisi. Arvelen, että luotaisiin menettely, jossa Suomi ja Ruotsi olisivat ehdokasjäsenen asemassa, joilla olisi Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan ja Saksan kirjallisesti takaamana 5. artiklaa vastaavat turvatakuut, kunnes varsinainen jäsenyys aikanaan toteutuisi, kun Erdogan olisi joko taipunut tai heitetty yli laidan. Turkki saisi aikanaan laskun maksettavaksi pottuilustaan.
Natojäsenyyden vastustajat tulevat luonnollisesti lyömään rumpua tästä Erdoganin iltalypsystä. Johonkin heidän pitää tarrautua, kun ei se kansanäänestyskään toteutunut, vaan eduskunta päätti hakemuksen lähettämisestä murskaluvuin 188-8. Eräskin ylisti täällä Puheenvuorossa Erdogania valtiomiesteosta. Vihollisen hyväksi toimiva viides kolonna meillä on aina keskuudessamme.
Ilmoita asiaton viesti
Turkki on Natossa aiheuttanut ongelmia aiemminkin mutta on aina lopulta taipunut enemmistön tahtoon.
Ilmoita asiaton viesti
Katselen tässä Adelen aivan upeaa konserttia Lontoosta muutaman kuukauden takaa.
Venäläiset pakotetaan näköjään tykkäämään slaavilaisista Pugatsovin melankolisista melodioista ja Leninin aikuisista jollotuksista, joka ei enää istu Eurooppaan, edes muka väitetysti venäläisenä ” arvostettuna ” kulttuurikansana.
Mitään sinänsä uutta tai kehittyvää ei ole tapahtunut yli sataan vuoteen kulttuurin saralla itänaapurissamme.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä 40-vuotta. Nyt Turkin Erdoganin kommenttien jälkeen olisin valmis luopumaan Nato- jäsenyydestä, jos sinne pitää mennä yhdessä Turkin kanssa.Turkki ei ole EU- eikä Nato- kelpoinen.
Turkki on venäjään verrattavissa oleva diktatuuri eikä kelpaa samaan kuvaan Euroopan kanssa. No diplomatia on sitten erikseen, mutta minä sanoin totuuden, eikä totuudenpuhujaa rakasta kukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on hyvä opin paikka miten nämä eri kansallisuudet vaikuttavat myöskin jopa Natoon pääsemisen ehdoksi. Varsinkin kun ja jos heitä on valittu myös poliittisiin tehtäviin, niillä voidaan kyseenalaistaa vielä montakin tehtävää ja liittymistä tulevaisuudessakin.
Ilmoita asiaton viesti