Suomi ja Ruotsi askelsivat yhtä jalkaa jättämään jäsenyyshakemuksensa Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille. Entä jatkossa?
Turkin presidentti kieltämättä pääsi yllättämään Suomen ja Ruotsin Nato-polun vastustamalla näiden maiden jäsenyyttä Natossa, joskin näyttää jo hieman liennyttäneen sanojaan. Alkanut ”harmaa vaihe” pidentyy Turkin odotuksista. Samalla riskit erilaisista interventioista lisääntyvät.
Turkin päämiehen motiivit ovat moninaisia, iltalypsyn omaisia, Suomen ja Ruotsin turvallisuutta jopa vaarantavia. Päämääränä on osallistua yhteisen puolustuksellisen turvallisuuden kehittämiseen puolin ja toisin. Näitä asioita voisi paremman ilmapiirin vallitessa käsitellä jäsenten kesken. Nyt vastakohta-asetelmat ovat otsikoissa.
Tämän blogin tarkoitus on arvioida tilannetta, jossa Suomi ja Ruotsi saavat kaikkien hyväksynnän epätahdissa, esimerkiksi Suomi ensin. Eduskunnan puhemies näyttää edellyttävän, että Suomi silloin odottaisi Ruotsia ”harmaalla vyöhykkeellä”, eikä etenisi artikla 5 suojaan ennen kuin yhdessä Ruotsin kanssa. Hän on todennut: ”Kaveria ei jätetä”.
Se on kaunis ajatus, mutta Ruotsin poliittisessa historiassa Suomi-kontekstissa usein toteutumaton. Suomi sai taistella 1939-1945 sotansa Neuvostoliittoa vastaan ilman Ruotsin valtiollista tukea. Ruotsi pääsi II maailmansodan jälkeen moniin paikkoihin, joihin Suomella ei ollut asiaa. Otan esimerkiksi Marshall avun ja sen yhteyteen syntyneen järjestön OEEC:n, josta tuli sittemmin 1960-luvun alussa OECD. Suomesta tuli jäsen vasta 1969. Ruotsi oli sisällä, sai Marshall apua, mutta Suomi ulkona eikä saanut dollarin dollaria.
Eftan syntyvaiheissa 1959/1960 Ruotsi veti ja piti Suomea kiitettävästi mukana. Ruotsi pääsi ilman kysymyksiä Eftan neuvostoon, jonne Suomi ei päässyt, kunnes vihdoin vasta vuonna 1986, silloinkin vaivalloisesti. Esimerkkejä on paljon YK:stä, Euroopan Neuvostosta ja Pohjoismaiden Neuvostosta alkaen.
Lyhyesti: Ruotsi oli sisällä eri organisaatioissa, mutta huolehti Suomen eduista monin tavoin, eikä vähiten tiedon saannista – ja tuesta sisään pääsemiseksi.
Naton suhteen saattaa käydä nyt toisin päin. Suomi saattaa ennen Ruotsia päästä Nato-jäsenten yksimielisyyden synnyttyä lävitse. Ehkä edelleen voimme Ruotsin kanssa tallata yhteispolkua maaliin asti, mutta emme vielä tiedä, miten tässä käy. Uskon, että loppu viimein kummastakin maasta tulee Naton jäsen. Suomi ja Ruotsi täyttävät jäsenyyskriteerit huippuarvosanoin.
Jos ovi Naton jäseneksi avautuu Turkin peukutettua Suomea ennen Ruotsia, pidän selvänä, että Suomi astuu Natoon sisään saman tien. Sisältä on helpompi tukea myös Ruotsia kuin ulkoa. Teemme siis ruotsalaiset, kuten arkikielellä voisi sanoa.
Suomen ei pidä ehdoin tahdoin pidentää ”harmaan aikajanan” pitkittymistä. Se on kansallisen edun mukainen käsitys.
Tuli mieleen pieni epäilys; kannattaako liittyä porukkaan jossa on niin itsekkäitä että eivät halua meitä mukaan? Entä jos me tarvitsemme jossain vaiheessa apua, eipä ole ystäviä vaikka piti olla.
Ilmoita asiaton viesti
”jos me tarvitsemme jossain vaiheessa apua, eipä ole ystäviä vaikka piti olla.”
Mistä sinä tämän tiedät? Luettele ne Nato-maat jotka on jätetty tarpeen tullen ilman apua.
Ilmoita asiaton viesti
En väittänyt tietäväni vaan esitin epäilykseni johtuen Turkin vihamielisestä suhtautumisesta Natoon pyrkiviä kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Määrääkö Turkki ketä autetaan ja ketä ei?
Tietääkseni yhteenkään Nato-maahan ei ole edes huökätty,
koska kukaan ei halua kokeilla tulevatko maikki Naton jäsenmaat apuun.
Ilmoita asiaton viesti
Vuodessa 1947 riittää spekuloitavaa:
Paasikivi ja Pekkala jyräsivät eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ylivoimaisen enemmistön tahdon, eikä Suomi lähtenyt neuvotteluihin Marshall-avusta.
Neuvostoliitto ei olisi tietenkään pitänyt hyvänä mukaan menoa, mutta tuskin se olisi asialle käytännössä mitään mahtanut.
Toisaalta Suomen arasta päätöksestä luultavasti seurasi mahdollisuus saada muita Itä-Euroopan maita parempi YYA-sopimus; ja Yhdysvalloissa maine maana, joka ei ihan aina ruinaa kaiken maailman apua.
Ilmoita asiaton viesti
Ajat ovat muuttuneet, sen verran taajaan Sale on juossut mm. Jenkkilässä. Saas nähdä kuinka pitkälle menee turkkilaisen meisselin nuoleskelu…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se vaan oli sillä lailla, että Neuvostoliitto esti hiljaisella painostuksella ja uhkailemalla, sen neuvostojohto todella osasi, Suomea ottamasta vastaan Marshal-apua. (Jota Ruotsikin sai!?)
Tämä koitetaan selittää Suomen omaksi vapaaksi päätökseksi, jopa päätöstä hyväksi kehuskellen.
Samaa virttä veisataan sotakorvausten siunauksellisuudesta maallemme!?
YYA-sopimus oli varsinainen riippakivi kaulassamme. Sen pykäliä omaksi parhaakseen tulkitsemalla Neuvostoliitto painosti Suomea pysymään ruodussa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se minusta hyvä päätös ollut, Paasikiven oma kylläkin. Luulen Stalinin aidosti yllättyneen, kun Paasikivi uskoi Pekkalaa, joka uskoi Savonenkovin äksyilyä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomelle osoitetun Marshall-avun estäminen tapahtui ennen kaikkea Hertta Kuusisen kautta. Häntä uskottiin jo isänsä O.W. Kuusisen vuoksi. Suomi sai kutsun GB:n kautta. Useita itäisen Euroopan maita oli kutsuttu. Stalinin etupiirin maita ei osallistunut prosessiin, eikä sitten saanut avustuksia. Ks. Jukka Seppinen 2008, s. 215 (Vaaran vuodet ?).
Ilmoita asiaton viesti
Suomenkielisten vaikeudet asennoitua uuteen johtuvat syntymisestä valmiiksi katettuun pöytään. Ei ole tarvinnut paljon ajatella, ei ole pitkän linjan kokemusta. Johtava poliitikko (Sanna Marin, Petri Honkonen) mettäperältä suvun ensimmäinen maisteri.
Ihmisluonto on paljastanut ohjauskeskuksen sijaitsevan korvien välissä, ei haarojen. Naiset oikaisevat helpommasta kohdasta. Ranskan, italian, espanjan kielen pänttääjät kansalaisopistoissa 100 % naisia. No, voittaahan siinä vieras kotiolot.
Sivistys löytyy läntisistä kirjoista. Helppoa oikotietä uuteen ei ole, koska se mikä on sotia ihannoiden kirjoitettu, on kirjoittamalla muutettava.
– Kansliapäällikkö Bror Wahlroos vinoili tyhmille demareille, paitsi Mauno Koivisto oli hänelle eri maata, ehkä vaikeampi ymmärtää myös kristityn Kim Il-Sungin nousseen jumalaksi sotasankarina. Sittemmin on Miltton hakenut seuraajaa `filosofin pojaksi´ vaikka länsi soittaa Antonio Gramscin sävelmänä jokaisen olevan filosofi, joskaan jokaisella ei ole filosofin virkaa. Erkki Tuomioja ja Matti Vanhanen, filosofin kaksospojat.
Ennen puhuttiin isänmaasta, tulevaisuudessa puhutaan äidinkielestä. Mennään isästä äitiin. Ajan henki vaatii sitä. Maalainen ei enää vaikene seurakunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ruotsi oli sisällä, sai Marshall apua, mutta Suomi ulkona eikä saanut dollarin dollaria.”
En tiennyt että Ruotsi sai Marshall apua! Sitähän annettiin vain köyhille,
sodan runtelemille Euroopan valtioille.
Rintamamiehet ”kehuivat” kuinka turvallinen asema Suomella on:
Toisella puolella on maailman mahtavin sotilasmahti,
ja toisella puolen on maailman rikkain valtio.
Ilmoita asiaton viesti
Marshall-apua saivat kaikki, jotka suostuivat sitä ottamaan vastaan. Itse asiassa nimenomaan Euroopan rikkaimmat valtiot:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Marshall-apu#/media/Tiedosto:Marshall_Plan.svg
Ilmoita asiaton viesti
Jos joku ihmettelee Espanjan puuttumista, niin sille ei apua tarjottukaan, koska se oli yhteiskuntajärjestelmältään fascistinen ja toisessa maailmansodassa puolueeton.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on uutta tietoa. Ruotsi ja Sveitsi eivät kärsineet sodasta yhtään, mutta tämän mukaan raivat Marshall-apua. Hallooo!!!
Saisivat hävetä jos osaisivat ja maksaisivat avun takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Turkki on nyt julkaissut virallisen vaatimuslistan Ruotsille:
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/3fe15041-5869-4955-aca6-b390ab86ac5b
Ilmoita asiaton viesti