Afganistanin tiedustelukatastrofi

Afganistanissa tapahtui, mitä oli odotettavissa. Yhdysvaltain sotilaallinen vetäytyminen eli sotilaallisen tyhjiön muodostuminen laukaisi Talibanin hyökkäyksen, joka mursi nopeasti hallituksen joukkojen heiveröisen voiman. Presidentti häipyi vaaran tajuttuaan nopeasti maanpakoon ja jätti kansansa oman onnensa varaan. Maassa on 20 vuoden ajalta runsaasti vihollisen kanssa yhteistyössä olleita Afganistanin kansalaisia. Heitä on kutsuttu vastaavissa tilanteissa usein kollaboraattoreiksi. Mahdollisuus pahimpaan kostoon on reaalinen. Vastaavia tilanteita on historiassa ollut useita, toisenkin maailmansodan päättymisen ajoilta.

Kuitenkin presidentti Joe Bidenin päätös Afganistanin sodan päättämisestä oli toki monesta näkökulmasta perusteltua. Näillä ehdoilla on siis elettävä vahinkoja minimoiden. Nyt käsittelen tiedustelua.

Erityisen kiinnostava on eri tahojen tiedustelujen toiminta. Tiedustelutoiminnan yksi keskeisistä tavoitteista on antaa ylimmille poliittisille päättäjille sotilaallisten operaatioiden osalta, ennen kaikkea hyökkäystoiminnasta ammattitermin mukaisesti ”early warning”, varhaisia ennakkovaroituksia.

Oliko suomalaisten rauhanturvaajien mukana sotilastiedusteluun erikoistuneita ammattilaisia? Oliko kentällä suomalaisia terrorismin vastaista tiedustelua harjoittaneita viranomaisia, tai edes viranomaista? Supo on saanut uusien tiedustelulakien seurauksena oikeuden lähettää omia ”agentteja” maailmalle. Mikä olisi merkittävämpi kohde kuin Afganistan. Miten Suomi on hoitanut ilmeisen terrorisminvastaisen tiedustelutarpeensa Afganistanissa ja miten on kansainvälinen tiedusteluyhteistyö sujunut sen suhteen? Kysymyksiä riittää.

Suomen suurlähettiläs Kabulissa esiintyi tänä aamuna (17.8.2021) televisiossa näyttävästi. Kävi ilmi, että hän oli tullut Suomeen vuosilomalle 1.8.2021. Hänellä ei ollut harmaata aavistusta tilanteiden kehittymisestä, eikä mikään varoituskello ollut kilissyt hänen päässään. On syytä odottaa viranomaisten selityksiä toimimattomuudelle. Tiedusteluhistorian tutkimus on saanut samalla yhden kiintoisan tutkimuskohteen.

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu