Alkaako Putinin sodan loppusuora G 7 kokouksesta Hiroshimassa?

Lännen suuret maat, Yhdysvallat kärjessä, ovat askeltaneet hitaasti ehkä, mutta vakaasti Ukrainan armeijan voiman kasvattamisessa. On selvää, että Venäjän armeijan heikko suorituskyky on edistänyt tämän politiikan tarkoituksenmukaisuutta jo eskalaatiovaaran hillitsemiseksi. Ukraina on saamassa huipputehokasta taistelukalustoa niin ilmapuolustukseen kuin maataistelujen saattamiseksi menestykselliseen päätökseen seuraavan vuoden aikana. On tullut selväksi, että kyse ei ole ollut vain Ukrainaa vastaan käydystä sodasta, vaan odotettavissa olevasta sotien sarjasta, jos Ukraina tämän sodan häviäisi.

Venäjä on käynyt sotaa Ukrainassa jo yli yhdeksän vuotta, siitä reilun vuoden lopullisen naulan iskemiseksi Ukrainan arkkuun. Venäjän armeija on tietenkin tehokas tuhoamistyössä. Niin se on ennenkin ollut. Sen sijaan tärkeiden maataistelujen osalta saldo on heikko.

Putinin sota on katastrofi Venäjälle. Venäjän tappio on välttämätön, jotta Venäjä ei enää koskaan voisi sotia pelkän imperialismin nimissä. Suomi Venäjän naapurimaana on ollut läheisenä maana monissa keskusteluissa esillä juuri sijaintinsa ja käymiensä sotien vuoksi Neuvostoliittoa vastaan. Presidentti Jelensky onkin ennakoinut tämän sodan päättyvän eri tavalla kuin Suomen sotien 1939–1944. Tähän voi yhtyä.

Länsimainen yhteisö on hyvin yksituumainen asiassa. Kyse on länsimaisesta demokratiasta ja oikeusvaltion tulevaisuudesta. Samaten on valmistauduttava raivaamaan Ukrainalle tietä Euroopan unioon ja aikaa myöten Natoon.

Vanha totuus on tämä: Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan. Kyllä jo Neuvostoliiton diplomatiassa toimi realistisia diplomaatteja, jotka ymmärsivät tosiasiat. Kun sanoin heille Lännen voimavaroista EU:ssa, Yhdysvalloissa ja Natossa kokonaisuutena, se on enemmän kuin mihin Neuvostoliiton kyvykkyys riittää. Neuvostodiplomaatti totesi: ”Näin se on”.

1970-luvun Suomen poliittisena eturintamasoturina (UM:n poliittisen osaston neuvostoasioiden linjaorganisaation ykkösmiehenä) sain tuon tuostakin vastaanottaa aggressiivisia lausumia. Muuankin selvästi KGB-upseeri diplomaatin salapuvussa totesi näin: ”Me (Neuvostoliitto) voisimme miehittää Suomen nopeasti milloin tahansa”. Vastasin rauhallisella äänellä: ”Mekin (Suomi) osaamme vetää liipaisimesta”.   Juttu levisi. Muuan kommunisti/tai vasemmistodemari, ihan sama, herjasi minua sanomalla: ”Nyt sait pitkän miinuksen urallesi”. Minkälaista sakkia UM keräsi sisuksiinsa, on eri tarina, mutta kertomisen arvoinen. Olin kuulemma ulospotkittavaa ”vanhaa kaartia”.

Kyllä Ukraina voittaa. Jos Venäjä yrittäisi hyökätä Suomeen, sen pitää heti ymmärtää saavansa Naton kokonaisuudessaan vastaansa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu