Ilmassa on vihdoin ratkaisun makua

Suomen Nato-kysymys on, saatuaan vihdoin vuosikymmenten jahkailun jälkeen kansan lähes yksimielisen tuen,  eräiltä osin ollut yllättävän yllätyksellinen. Asiahan on selvä kuin pläkki. Kyse on paitsi Suomen turvallisuudesta, rauhasta Euroopassa ja laajemminkin. Sutjakkaasti edennyt ratifiointiprosessi on saanut kalkkiviivoille tullessaan hidasteekseen kovan kitkakertoimen. Nyt ei ole aika analysoida kulunutta vuotta, eikä moittia ketään, vaan Suomen asia on saada Suomi Naton täysivaltaiseksi jäseneksi mahdollisimman pian.

Ratkaisun avain on, minkä tasavallan presidentti on vihdoin lausunut selvästi ääneen Yhdysvaltain vierailunsa aikana: ei ole syytä arvailla, tapahtuuko Suomen ja Ruotsin polku Natoon käsikynkkää vai ei.

En arvaile, mutta nyt ilmassa on ratkaisun makua uudella tavalla. Uskon Suomesta tulevan Naton jäsenen tuota pikaa. On, totta kai, Natonkin intressissä, että Suomen erittäin hyvin hoidettu sotilaallinen kapasiteetti kytkeytyy Naton rakenteisiin mahdollisimman pian. Sitten voidaan keskustella jäsenyyden paikasta Naton sisällä. Asia kerrallaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu