Jatkoa keskustelulle Suomen ja Ruotsin Nato-polun eritahdistamisessta

Tasavallan Presidentti on kommentoinut viikonloppuna ajatuksia Suomen ja Ruotsin Nato-polun eritahdistamisesta. Olen sellaista ratkaisua pohdiskellut itsekin tällä palstalla.

Kommentoin nyt lyhyesti presidentti Sauli Niinistön argumentteja, joita hän esitti aamu-uutisten välittäminä tänä aamuna 14.6.2022.

Olen eri mieltä presidentin kanssa siitä, että eritahtinen tilanne muodostuisi Ruotsi-nimiseksi turvallisuustyhjiöksi, jos Suomi etenisi Nato-jäsenyyteen Ruotsia nopeammin. Vierastan ajatusta, että hyvä ystävä Ruotsi jarruttaisi Suomen Ruotsia akuutimpien turvallisuustarpeiden toteutumista Nato-jäsenyyden osalta.

En usko lainkaan, että Ruotsista muodostuisi turvallisuuspoliittinen tyhjiö, jos Suomi olisi Nato-jäsen ja Ruotsi ei vielä. Ruotsi on kylmän sodankin aikana saanut Länneltä suoraa turvallisuustukea merkittävästi. Tänään sama tilanne vallitsee Ruotsin osalta, kuten Suomenkin. Silti Suomen saama 5. artiklan suoja antaisi monenlaisia mahdollisuuksia Ruotsin tukemiseksi sotilaallisesti Suomen ollessa Naton jäsen. Lisäksi poliittista tukea olisi Naton sisältä rakennettavissa ulkopuolella olemista vahvemmin.

”Takana olisi tyhjää”, jos Suomi olisi Naton jäsen ja Ruotsi vielä jatkaisi ”harmaalla vyöhykkeellä” jonkin aikaa Suomea pitempään. Näin argumentoi presidentti. Otan hänen kantansa ennen kaikkea poliittisena ystävyyden osoituksena Ruotsille, en turvallisuuskysymyksenä. Ruotsin turvallisuuspoliittinen asema olisi joka tapauksessa hyvin vahva kolmen Nato-maan, Tanskan, Norjan ja Suomen sitä puolustaessa Lännen Nato-suurvaltojen joukossa, kunnes Ruotsin Nato-panta purkautuisi. Kuten kaikki tiedämme, sen asetti Turkki. Suomi ei ole Turkin tähtäimessä yhtä vahvasti kuin Ruotsi. Suomen etuahan pidämme kaikki ensisijaisena, eikö totta?

No, presidentti päättää perustuslain nojalla, mutta keskustelua asiasta on syytä käydä. Toki pidän parhaana ratkaisuna sitä, että Turkki purkaisi huomenna esteet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden edistymiselle yhtä jalkaa. Näin ei taida vain käydä, siltä vaikuttaa.

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu