Katse raideliikenteeseen kaupungeista Suomen turvallisuuteen
Suomen 1800-luvulta periytyvä liike raiteilla on lähestymässä uutta kehitysvaihetta. Helpoimmin avaus tapahtuu raitiotiesektoreilla rajatuilla kaupunkialueilla. Helsinki laajentaa vakiintunutta asemaansa ja verkostoaan myös naapurikuntien alueille. Tampere on jo avannut onnistuneesti raitiotieliikenteen ja aikoo jatkaa verkostonsa rakentamista. Turku aikoo tehdä noin vuoden päästä valtuustotason päätöksen liittyä jälleen ”raitsikkakerhoon” Suomessa.
Historiallisesti voi todeta, että 1930-luvulla Suomessa oli kolme raitiotiekaupunkia eli Helsinki, Turku ja Viipuri. Pian raitiovaunu kulkee Suomessa viidessä kaupungissa. Luulisi, että tämä kuljetusmuoto kiinnostaa myös muita suurimpia kaupunkejamme. Se olisi toivottavaa.
Raitiotieliikenne on jo tehnyt uutta tulemista EU:n piirissäkin. Ranskassa olen tutustunut aiheeseen erityisesti Bordeaux’ssa ja myös Pariisissa, tuossa luvatussa metrokaupungissa.
Entä junaliikenne? Murrosaika on maassamme jo alkanut. Aika ja uudet strategiset kehykset ovat muuttaneet rautatien profiilin Suomessa uusiksi. Vielä Helsingin ja Lahden välisen ns. oikoradan rakentamisen aikoihin vanhat tsaarinaikaiset mitat olivat käytössä ilman enempiä kysymyksiä.
Eurooppalainen raideleveys lähestyy tänään Suomea usealta suunnalta. Ns. Jäämerenrata ja sen mahdollinen rakentaminen on ollut merkitykseltään suhteellisen vähäinen tarvittavan raideleveyden osalta. Se on mielletty enimmäkseen Suomen sisäiseen käyttöön tulevaksi hankkeeksi, yleiseltä turvallisuusarvoltaan lähinnä huoltovarmuuteen liittyväksi asiaksi.
EU-jäsenyys sen sijaan on ainakin taustalla valmistanut käsillä olevaa siirtymää eurooppalaiseen raideleveyteen. EU voi olla Suomen raideleveyden siirtymän eurooppalaiseen suuri rahoittaja, mitä enemmän raideleveyden merkitys kovalle turvallisuustarpeelle avautuu.
Yleensä turvallisuuspoliittiset asiantuntijat tietävät, että Neuvostoliitto/Venäjän sotilasstrategia maasodassa perustuu rautatien käyttöön. Rautatien merkitys korostuu Venäjän laajuuden ja siten suurten etäisyyksien vuoksi. Näin on yhä edelleen Ukraina-sodassa. Maasota on edelleen keskeinen sodan taso, jolla mitataan menestystä sodassa ja rauhanehtojen poliittista muodostumista sotien päättämiseksi.
Neuvostoliitto/KGB pyrki valtaamaan Suomen rautatieverkoston omiin sotilaallisiin päämääriinsä 1980-luvulla. VR oli asettanut vuonna 1979 työryhmän junatoimistojen valtakunnallista uudelleen organisoimista varten. Kyse oli tiettyjen toimintojen automatisoinnista. Hanketta kutsuttiin ”Juti-projektiksi”. Vuonna 1982 kilpailutettiin loppusuoralle päässeitä toteuttajayrityksiä. Niistä neljä pääsi loppusuoralle. Paras oli Nokia, sitten Data-Saab ja IBM ja hännänhuippuna kummajainen neuvostoyritys Oy Elorg Data Ab. Kuitenkin kommunistinen liikenneministeri Veikko Saarto valitsi Oy Elorg Data Ab:n haluten näin avata Neuvostoliitolle lisää tilaa määrätä Suomen tiestä kohti sosialismia. Olihan se linjassa pääministeri Mauno Koiviston päätöksen kanssa kevättalvella 1970 tilata neuvostoliittolaisia vetureita Suomeen suomalaistuotannon kustannuksella. Niitä näkee liikenteessä edelleen.
Neuvostoyritys Oy Elorg Data Ab oli maailmalla tunnettu Neuvostoliiton vakoiluintresseihin keskittynyt peiteyritys. Ei ole vaikeata päätellä, että Neuvostoliitto pyrki saamaan Suomen valtionrautatiet tiukasti omaan valvontaansa ja siten myös entistä paremmin mukaan sotilaalliseen suunnitteluun Suomea vastaan. KGB sai runsaasti tietoa rautatieinfrasta. Ne käsittivät mm. ”Suomen suurimpien risteysasemien toimintatavat, raidekartat, ratapihojen kartat ja työskentelykaaviot, kaikki aikataulut ja kuljetussuunnitelmat, vaunuluettelot kaikista tavarajunista, asiakastiedot, junasanomat ym. ym.”. (Tarkemmin ks. Jukka Seppinen: ”Suomettumisen syövereissä, s. 207–215, Docendo 2011).
Huolestuttavaa on ollut, että Supon päällikkö 1978-1990 Seppo Tiitinen ei ollut haastattelussa tietoinen Oy Elorg Data Ab:sta. Hän joko valehteli minulle tai sitten oli ohittanut asian ja luokitellut sen ”ystävyyden syventämiseksi”.
Sama raideleveys Suomessa ja Neuvostoliitossa oli ja on todellinen uhka aseellisessa kriisissä. Se vahvistaa rautatieuskoisella Venäjällä vallitsevaa käsitystä, että Suomi olisi osa Venäjää ja vapaasti sekä toivotusti valloitettava maa.
Paine Suomen rautatielaitoksen uudistamisesta eurooppalaiseen raideleveyteen nousee koko ajan. Baltic Rail hanke tuo sen jo Tallinnaan. Tunneliasia voi siitä vain aktualisoitua.
Nato-jäsenyys tuottaa myös yhteensopivuusvaatimuksia erityisesti Pohjois-Suomessa. Julkisuudessa on jo näkynyt armeijan edellyttävän uuden Ruotsin rautateihin saumattomasti sopivan raideyhteyden rakentamista Torniosta Rovaniemelle.
Miten turkulaisen pääministeri Petteri Orpon visio uudesta keisarinaikaisesta oikoradasta Helsingistä Turkuun sopii visioon turvallisesta EU- ja Nato-Suomesta? Katson, että EU:n komission ei tulisi edes käsitellä ns. Turun tunnin radan rahoittamista, saati myöntää sille euroakaan. Katson, että rautatierahoituksen Suomessa täytyy kohdentua globaaliin Suomen rautateiden uusrakentamiseen eurooppalaisiin mittoihin sekä samalla käyttömenetelmien uusimiseen nykyaikaisiin menetelmiin Nato-vaatimukset huomioonottaen. Rautatiet rakennetaan palvelemaan jopa satojen vuosien käyttöä varten. Turvallisuus saa maksaa. Suomen eurooppalaistuvan rautatielaitoksen roolin tulee olla myös EU:n ja Suomen turvallisuutta edistävää. Nykyraiteet saattavat jopa yllyttää Venäjää hyökkäämään Nato-Suomeen.
Turun tunnin juna on pääministeri Orvon egotrippiyritys hännystelijäpuoleiden (RKP, KD ja PS) suosiollisella myötävaikutuksella.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/turun-tunnin-juna-hallitus-yrittaa-huijata-herkkauskoisia/
X
Ilmoita asiaton viesti
Onko pyydetty EUrahaa raideleveyden muuttamista varten.?
Ilmoita asiaton viesti
Joitain huomioita :
EU:n ja Naton tavoitteet
Tulisiko raidekehittäminen toteuttaa EU:n ja Naton tavoitteiden mukaisesti jatkamalla vuonna 2010 aloitettua, kolmea eri direktiiviä rikkovaa ja EU:n tavoitteista poikkeavaa “Liikenne 12” -mallia?
Intermodaalinen Tavaraliikenne
Intermodaalinen tavaraliikenne, TEN-T-verkot ja EU:n liikennestrategian edellyttämät raskaan maantieliikenteen volyymin siirrot ovat Suomessa jääneet tutkimatta, suunnittelematta ja vaikutusarvioimatta alkaen vuodesta 1990 ja erityisesti vuodesta §1995 jolloin voimassa oli jo Intermodaaliliikenne direktiivi 92/106 ETY jota nyt eduskunnan liikenne ja viestintävaliokunta ovat käsitelleet ja edellyttäneet viidennen -meillä meriliikenne tutkimuksiin perustuvan – sisävesiliikenteen mukaan ottoa.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/LiVL_5+2024.aspx perustelut kohta 4
Venäjä-yhteistyö
Maantie- ja raideliikenteen kehittämistä on toteutettu pitkälti Venäjän raaka-ainekuljetusten ja Venäjän kanssa yhteistyössä tehtyjen merenkulun tutkimusten varassa. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/suomi-ja-venaja-tutkimukset-suomessa/ Tämä korttitalo rysähti alas, mutta maanteiden ja raideliikenteen yksinomainen kehittäminen ei loppunut siihen, Vaan jatkuu entiseen malliin ?
Eli tahdotaanko panna kaikki valtakunnan liikennekehittämispanokset edelleen EU tavoitteita vastaan toimivaan Liikennerevoluutio perusteiseen hallintoon lakiin ja EU tulkintaan , eli liikenne 12 järjestelmä perusteisiin,
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/vuonna-2010-lvmn-ja-sitran-aloittaman-ja-edelleen-kaynnissa-olevan-toteutuksen-liikennerevoluution-mahalaskun-merkit/
vai aloitetaanko EU tavoitteinen kokonaisavaltainen kestävän liikennejärjestelmän tutkiminen viidellä liikennemuodolla neljän sijaan. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/puun-hankintaketjun-vaikutus-logistiikan-ymparisto-turvallisuuteen-ja-puun-myyntihetken-valintaan/ Jossa arvioidaan jokaisen viiden liikennemuodon omat tutkimuksin vahvistetut vahvuudet joista tehdyillä poliittisilla päätöksillä mennään eteenpäin. Toivottavasti VTV havaitsee edellä mainitun puutteen ennen kuin antaa virkamies siunauksen ja luvan yli 100 miljardin euron raideliikenne hankkeille joilla varmistetaan että Suomi ei saavuta sovittuja ilmastotavoitteitaan, kun raskaan maantieliikenne volyymien siirtoja raiteille ja vesille ei kyetä toteuttamaan
Ilmoita asiaton viesti