Moninapainen maailmanpolitiikka ei miellytä kaikkia
Kun syksyn ja talven hämäryydestä tarkastelee valtapoliittista maailmanmenoa, kuvassa näkyy paitsi uhkakuvia, myös selviytymisen merkkejä. En puutu nyt töitteni keskeltä pandemiaan tai tarkemmin ilmastoon. Otan rokotteita, minkä saan ja väistelen virusta, minkä ehdin. Rasittavaa se on, tietenkin ja rajoittavaa.
Suurvaltakontekstissa on tapahtunut vakauttavaa ja heiluttavaa kehitystä. Pidän erittäin tärkeänä Yhdysvaltain ja Kiinan suhteiden vakautumista uhkaavasta vihollisasetelmasta kilpailuasetelmaan. Presidentti Joe Biden totesi, valtaa kun on, lentävässä haastattelussa tänä syksynä tärkeät sanat sanomaltaan näin: ”Yhdysvallat hyväksyy Kiinan ”yhden Kiinan politiikan, eikä kannusta Taiwania itsenäisyyteen.” Silti nykytilanteen sotilaallinen puolustaminen on mahdollista, mikäli Pekingin Kiina yrittää kaapata demokraattisille kiinalaisille kuuluvan saaren. Silti kriittisiä osia, kuten uiguurien kohtaloa, tulee pitää esillä toivein paremmasta kohtelusta.
Kiinan johto näyttäytyy kommunistisena, mitä se tietenkin on. Siksi aatepoliittisena asiana kiinalaista yhteiskunnallista mallia ei voi kuin vastustaa, jos sitä yritetään tarjoilla länteen. Tässä on tietenkin EU:llakin paljon työmaata, myös Kiinan taloudellisen vaikutusvallan patoamisessa. Sotilaallisella puolella kuitenkin asiat keskittyvät Yhdysvaltoihin ja Natoon.
Yhteistyökanavia Kiinaan siis on, mikä on hyvä asia maailman ilman puhdistamiselle ja rauhalle.
Toista on naapurimme Venäjän kanssa. Venäjän on yhä edelleen vaikeata havaita tiensä kulkevan tasaiseen tahtiin strategista alamäkeä. Sotiminen isosti kuitenkin vain vaikeuttaisi Venäjän taantuvan kehityksen taittamiselle kehitysuralle.
Kreml on kokonaisvaltaisesti ja jopa ylitiukasti kiinni menneessä suuruudessa, jolloin Stalin kiepautti valloitushimossaan maansa Hitlerin kaverista Yhdysvaltojen ”ystäväksi” ja valtasi puoli Eurooppaa, mutta asettui sitten lännen viholliseksi. Historia tietenkin vaikuttaa kaikkialla ja se täytyy tuntea erittäin hyvin, mutta rehellisesti, jotta siitä saisi revittyä kaikki hyödyt irti tulevaisuutta varten. Poliittisen historian jälkikäteisestä politisoimisesta syntyy vain sekundaa tulevaisuudelle. Se totisesti tunnetaan myös koto-Suomessa, pahasti ja edelleen sitkeästi suomettunein ilmiöin. Suomettajia suojellaan, mikä on siis aivan epälooginen lähtökohta kansallisen edun kannalta, kun se (suomettuminen) päinvastoin täytyy purkaa ilman turhia viivästyksiä.
Kreml käyttää historiassa oppimiaan menetelmiä kuvitelmapolitiikalleen, että valloitukset kuuluvat yhä venäläiseen elämään peruselementtinä. Ikävä tosiasia Kremlille on, että fossiilisten polttoainevarantojen arvo hupenee silmissä politiikan sekä myös talouden välineenä. Kivihiilestä, öljystä ja maakaasusta kun ihmiskunnan täytyy ponnistella tiukalla aikataululla irti lähitulevaisuudessa.
Usein nähty menetelmä on ”luo kuvitelma levollisuudesta, yllätä ja iske”. Tämä menetelmä tuli todeksi uudelleen helmikuussa vuonna 2014, kun Sotshin talviolympialaisten (7.-23.2.2014) hengen varjossa alkoi 28.2.2014 isku Krimin valloittamiseksi Ukrainalta Venäjälle. Se oli laiton toimi. Kansainvälinen oikeus kuten Eykin päätösasiakirjakaan ei kiellä rajansiirtoja sellaisinaan, mutta edellyttää rauhanomaisia menettelytapoja.
Suomikin tuntee suoraan useita vastaavia iskuja. Jopa Etykin huippukokous 1975 piti sisällään yleisen menestyksen komponentin takana toistuvasti alkaneen prosessin suomalaisen puolueettomuusstatuksen tappamiseksi ja kommunistisen vallankumouksen hyväksi. Sen ulkoministeriön poliittinen osasto torjui vuonna 1977. Suomen länsimaisuus säilyi. Pääsihteeri Leonid Brezhnev jätti naapurinsa rauhaan ja lopetti kommunistisen levittämispolitiikkansa Eurooppaan.
Yllätys on osa sota- tai toiminnallista taktiikkaa. Kremlin suurissa sotilaallisissa harjoituksissakin tiettävästi kaikki joukot eivät tiedä kasarmilta lähtiessään, ovatko komentajien käskyt tosisotaan menosta totta vai vain harjoitusta. Kreml tapaa herättää levottomuutta, missä se enimmäkseen onnistuu. Se voi sitten kuitenkin iskeä. Siihen täytyy aina varautua, herpaantumattomasti.
Miksi juuri nyt Kreml taas kauhoo jännityksen kattilaa. Kreml varmaankin arvioi, että se ei ole tullut tarpeeksi huomioiduksi maailmanpolitiikan tasolla. Sen tekemiset eivät sittenkään vaikuta tarpeeksi. Siksi uhkamitoitusta täytyy suurentaa. Siksi se haluaa herättää huomiota. Ongelma syvimmiltään itse asiassa kuitenkin on Venäjän ja Kiinan välinen. Venäjä ei pärjännyt Neuvostoliiton parhaanakaan aikana niin kuin Kiina pärjää tänään – ja nähtävästi myös pitkällä tähtäimellä. Kyllä se sapettaa, etenkin kun Neuvostoliitto piti itsellään tavoitteena olla 2000-luvulla ”maailman rauhankeskus”.
Valtapooleja on maailmassa nykyään Venäjälle liikaa, koska se vertaa itseään edelleen kaksinapaisen maailman toiseen supervaltaan Neuvostoliittoon, jonka kohtalo oli ”geopoliittinen katastrofi”. Niin tai näin, useimmille se kuitenkin oli onnekas juttu.
Tästä pääsen jälleen Suomen Nato-suhteeseen, jonka kehittymistä täyteen jäsenyyteen tuen ja odotan. Suomen presidentti on vihdoin edennyt siihen pisteeseen, että Suomi ei voi hyväksyä Kremlin viimeistä ehdotusta Naton itälaajentumisen lopettamisesta sopimustakuin.
Presidentti ja lakimies Sauli Niinistö on edennyt mittavin askelin presidenttikautensa 2012 alun joukkuepelistä jääkiekossa samassa punapaitaisessa joukkueessa Vladimir Putinin kanssa. Suorastaan huolestuin näystä. Suuri juttu historiaa varten näyttäisi häneltä kuitenkin yhä puuttuvan. Tässä se olisi: Sauli Niinistö vei Suomen Natoon. Torppaajia, jopa sillä itseään kehuneita presidenttejä, on riittänyt. Isoja asioita ei pidä aina vain heitellä seuraajien huoleksi. Aika rientää. Kahdessa vuodessa voi silti saada paljon aikaan.
Varmasti vuonna 2025 jotain Etykin 50-vuotisjuhlintaa järjestyy. Sitä on kuitenkin vaikeata saada tosi isoksi historian kannalta. Sen paras anti nimittäin meni jo eli kontribuutio Neuvostoliiton hajoamisen edistämiseksi. Ei se yksin Neuvostoliittoa kaatanut, kyllä sen tekivät neuvostoliittolaiset ihan itse.
Janukovich otti hatkat 22.2.2014, ja samana päivänä ensimmäiset Speznazin joukot lähtivät Venäjältä kohti Krimiä.
Ensimmäinen näkyvä liike oli 24.2. Sevastopolissa, jossa venäläisiä joukkoja kokoontui kaupungin keskusaukiolle panssaroituine ajoneuvoineen ja kaupunkiin nimitettiin pormestariksi Venäjän kansalainen.
Väittäisin että Venäjä joutui Sotshin Olympiakisojen vuoksi pidättäytymään Ukrainaan tunkeutumisesta. Mikäli kisat olisi järjestetty jossain muualla kuin Venäjällä, niin Venäjä olisi tullut Janukovichin tueksi jo aikaisemmin.
https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR1498.html
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän näkeminen jonain maailmanpolitiikan tekijänä tänä päivänä on kyllä paluuta Stalinin aikoihin tai ainakin 50 vuotta taaksepäin. Se on täyttä liioittelua.
Venäjän ydinaseet eivät tee siitä suurvaltaa eikä sen vaivainen 140 miljoonan rapakuntoinen kansa, jonka miesten keski-ikä on 15 vuotta vähemmän kuin länsimaissa. Suomalainen näkökulma on menneen talven lumia. Nykymaailman suurvallat perustuvat globaalisti vaikuttavaan taloudelliseen eikä pelkästään sotilaalliseen valtaan.
Venäjä on samassa Kiinan aiheuttamassa paineessa kuin Taiwan, jonka länsimaat unohtavat kuten Suomen viime sodassa tosipaikan tullen. Kiina on viimeinen Venäjän raaka-aineiden ja erityisesti energian ostaja ja siksikin Venäjälle elintärkeä. Lopulta Kiina tulee haalimaan myös maata sekä vettä Venäjältä joko ostamalla, vuokraamalla tai väkivallalla.
Pistän pienen pääni pantiksi, ettei USA laita hanttiin tositoimilla, kun Kiina ottaa Taiwanin haltuunsa joku päivä. Taiwanille käy kuten Hongkongille.
Venäjän ongelma on se sama. Ketkään eivät sitä auta, kun Kiina lisää vaikutusvaltaansa Venäjän itärajoilla. Kiinalaiset ovat jo siellä.
Kiina ei muuten ole kommunistinen maa Seppinen. Kannattaisi siellä sinun viettää aikaa niin asia selviää nopeasti. Kiina on keskitetysti johdettu maa, jossa on markkinatalous, jossa vallitsee armoton kilpailu. EU on vasemmistolaisempi kuin Kiina.
Kiinan yksipuoluejärjestelmää johtaa kommunistinen puolue. Se on vain puolueen vanha perinteinen nimi, jolla peitetään eliitin harvainvalta. Kommunismista on jäljellä vain keskitetty valta, kova kuri sekä militarismi.
Kiinan malli on melko suora kopio Singaporesta, joka on myös eliitin johtama harvainvalta kääpiökoossa, jonka talousmalli on markkinatalous ja kapitalismi, mutta hallinto ei ole monipuoluejärjestelmä eikä demokratia. Maan talouselämä on kuten Kiinassa poliittisen eliitin käsissä. Singapore alkoi Kiinan johdon koulutuksen nykymalliin 70-luvulla.
Aasia on mielestäni mahdoton ymmärtää, jollei tajua sen kiinalaista pohjavirtaa. Kiinalaisuuteen kuuluu erottamattomasti oman kulttuurin ja rodun suosiminen riippumatta missä Aasian maassa kiinalainen väestö asuu. Se vetää aina itsensä kovalla työllä vaikutusvaltaiseen asemaan myös ollessaan vähemmistönä.
Kiinalainen on viisas eikä hörhö kuten länsimaalaiset naivit ihmiset. Kiinalainen ei usko monikulttuurisuuteen, yhdenvertaisuuteen, tasa-arvoon, kaikille automaattisesti kuuluvaan hyvinvointiin ja demokratiaan sekä muuhun turhanpäiväiseen kuten moninaisiin identiteetteihin.
Kiinalaisilla on kovat arvot ja lapsesta asti opittu tapa toimia oman joukon eduksi eikä vain yksilönä ja tehdä paljon töitä lapsesta asti.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinasta tulee mieleen Pohjoiskorea, vaikka jälkimmäisen historiaa en tunne.
Kun kukoistava vaihe, ja paljon resursseja alla,.. miten pysyä enää kasassa. Ilmiö on sama, kuin vaikutuskentille yltävissä ratkaisuissa ja kuluissa, kautta sektoreiden. Kukoistusta seuraa usein romahdus, tai jokin sopivampi, vaikka junnaava liittyminen osaksi muuta.
Kuningaskunnissa on ollut samaa.
Jos Venäjän liittää tähän, on menty kuningaspohjaisilla, jotka toisaalta virtaukset jo kaataneet, toisin kuin Kiinan tapauksessa. Venäjän läpi vyörynyt toisaalta enemmän ideologisvyörytteistä kaatavana, kuin mitä Lännessä.
Jos elinvoimaisuutta ajattelee, niin EUta voisi pitää kasvina, ainakin mielikuvan puolesta. On kyllä saatu liityttyä, mutta aivan kuin letkuihin päätyneinä. Ja jenkit erottuisi tästä, terveen dynaamisempana, tai näin voisi tulkita.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Juha!
Analyysisi on tarkka ja paikkansapitävä. Varsinkin Singaporessa ja Indonesiassa Kiinan vaikutus on selvästi näkyvissä. Samoin kiinalaista alkuperää olevien ihmisten käyttäytyminen kiinalaisen pohjavirran mukaisesti pitää hyvin paikkansa. Se näkyy myös Thaimaassa, jossa samoin kuin Indonesiassa monet yrittäjät ja liikemiehet ovat taustaltaan kiinalaisia huolimatta kansalaisuudesta.
Kiinalaiset ovat ahkeria ja omaavat kantaväestöä paremmat liikemies taidot ja menestyvät. Samoin näkyy oman rodun ja kulttuurin suosiminen.
Kiinalaisten yrityksissä sain aina ystävällisen kohtelun ja hyvän palvelun.
Heidän kaupoissaan on kiinassa valmistetut tuotteet hyvin esillä.
Indonesiassa kiinalaiset ovat ottaneet jonkun kristinuskon lahkoista suojakseen. Indonesiassa ei voi saada oleskelulupaa tai kansalaisuutta jollei tunnusta jotain maailman uskonnoista. Ateismiä ei hyväksytä siellä uskonnoksi. Muuten taikausko on erittäin suosittua. Tässä se tarkoittaa henkiin ja ennusmerkkeihi uskomista. Ennustajilla käyminen säännöllisesti on suosittua naisten keskuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Indonesiassa kiinalaisia muslimeitakin on runsaasti. Siis jo historiallisesti. Satojen vuosien takaakin. Saattaapa huivipäinen tyttö vaikkapa korealaista tai japanilaista pikaruokaa myydessään todeta tällaiselle länsimaalaiselle olevansa kiinalainen. Vaalea ihonväri on myös merkki siitä.
Jaavan asukkaiden alkuperä on paljolti Kiina-indokiina alueella. Kauppaa on käyty ja kauan. Riisin viljely jaavalla tunnettiin kauan ennen eurooppalaisten tuloa.
Kiinalaisia oli perustamassa jopa islamilaisia dynastioita keskijaavalle.
On paljolti myytti, että arabit ja kauppiaat toivat islamin alueelle. Toki kauppakaupungeissa tätä tapahtui, mutta Jaavalla alamaiset kääntyivät kuninkaan uskoon. Monesti kyseessä oli kiinalais- tai hinduperäisiä kuningaskuntia.
Sanskritin kieli, mahabharata ja vastaavat hindulauskertomukset elävät edelleen. Ne ovat jopa yläluokan asiana. Maan ensimmäisen presidentin Sukarnon tytär kääntyi äskettäin islamista hinduksi. Äiti balilainen hindu ja oli saanut nuorena kasvatuksen hindulaisuuteen isoäidiltään.
Mongolit hyökkäsivät myös jaavalle 1290-luvulla. Noin 20 000 armeijalla. Turpiin tuli. Komentaja pakeni.
Ennen islamia kiinalaisia buddhalaisia kierteli alueella. Sumatran Srivijaya oli keskuspaikka matkalla Intian oppineiden luokse.
Kiinalaiset saattavat omaksua kristillistä uskoa monista syistä. Varmaan vaikuttaa, että jotain uskoa pitää tunnustaa. Voi olla statuskin. Kuala Lumpurissa kiinalaiset saattavat lahjoittaa jopa hindutemppeleille – eihän sitä tiedä vaikka bisnesonni kukoistaisi.
Kuvaamasi kiinalaisuus on osuvaa. Eräs kanadalainen nainen opetti Sumatran Medanissa englantia kiinalaislapsille. Kurinpidossa ei ollut ongelmia. Pieni vihjauskin siitä, että kertoo vanhemmille sai oppilaan ruotuun.
Ilmoita asiaton viesti
Tietosi ovat varmaan oikeita. Tuo mainitsemasi Hindu kulttuuri on edelleen pohjana lähes kaikelle nykyiselle kulttuurille Indonesiassa. Islamilaisesta kultuurista ei voi paljoa mainta.
Esimerkkeinä hindukultuurista ovat teatteri ja monet sadut ja laulut. Batik kankaiden kuviot saavat aiheita hindutemppeleistä ja kuvista.
Jaavalla aina tavallisten ihmisten käsitöissä näkyy hindukulttuurin vaikutus. Samoin taikauskoisissa kuvitemissa ja saduissa. Kannattaa käydä Yokjakartan kaupungissa katsomassa hindu satuihin perustuvia teatteri esityksiä. Niissä esityksissä ei ole häivääkään islamista.
Historiallisina aikoina Jaavalla oli hallitsiapareja joista toinen oli hindu ja toinen Budhalainen. Balilla on ollut tällainen hallitysija pari.
Vanhemmilla on Indonesiassa tosiaan enempi auktoritetta kuin Suomessa on totuttu. Perheen siteet ovat vahvemmat. Lasten velvollisuudet vanhempia kohtaan voimakkaat ja ehdottomat. Siellä kun perheen antamaa turvaa ei ole korvattu Valtion avustuksilla sosialiturvalla jolla on yhteiskuntaa hajoittava ja rikkova vaikutus. Valtio ei voi korvata sitä henkistä voimaa, jonka Perhe kasvattaa ja muodostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Äskettäin eräs perinteistä jaavalaisaristokratiaa edustavan naisen (82 v.) Isosisko kuoli 95 vuotiaana. Pikkusisko oli elänyt todeksi jotain näytelmää, jossa ison lapsikatraan vanhin sisko kuolee viimeiseksi. Hän oli kuvitellut erään näytelmän juonen mukaisesti kuolevansa ensin. Muut sisarukset olivat kuolleet välistä. Hänen edesmennyt veljensä Talib lakitieteen tohtori oli ollut diplomaatti ja oli suuri wayang kullit näytelmien tuntija. Osasi myös sanskritin kieltä. Hän oli ollut presidentti SBYn alainen turvallisuusministeriössä. Hän ennusti minulle tämän nousevan presidentiksi jo hyvissä ajoin ennen vuoden 2004 vaaleja.
Sosialiturva tulee tosiaan perheestä. Tosin siinä on omia ongelmia elintasokilpailun aikana. Eräs leskirouva kuoli koronaan kesällä. Minulle sanottiin, että hänellä oli vaikeaa lopussa. Kaksi poikaa. Toinen oli valmistunut matematiikassa tohtoriksi ja opetti yliopistossa. Nuorempi veli kinusi koko ajan äitiltä autoa, koska vanhemmalla veljelläkin oli. Äiti oli yliopiston opettajan palkasta ja sittemmin eläkkeestä säästänyt molemmille lapsille talot.
Minun mielestäni opiskellut ja omalla palkalla auton ja sitä työmatkoihin tarvinnut oli sen ansainnut (35v). Tämä logiikka ei aina toimi, vaan veljeskateus velloo joskus kohtuuttomana. Onkohan Kainin ja Abelin tarina vaikuttanut meissä? Sinänsä äidin rakkauden pitää olla tasapuolista. Materiaalisen hyvä jakaminen tasan riippumatta ponnisteluista ei aina ole helppoa. Kommunismi tähän päälle olisi ollut katastrofi.
Suharto puhui presidenttinä siitä, että hän oli nuorena ottanut raskaasti kun muut sai jotain, mutta hän oli jäänyt paitsi. Maan presidenttinä hän halusi olla tasapuolisempi. Valtion kassa riitti oman suvun tyytyväisenä pitämiseen.
Veljeskateus ja sen välttäminen on välillä rajua. Jos tytär menee naimisiin ennen isosiskoa, se voidaan nähdä jopa loukkauksena siskoa kohtaan. Siinä toisen status nousee, toinen kokee tulleensa nöyryytetyksi.
Veljeyskateus voi ajoittain olla kovaakin. Perheet salailevat häpeää ulkopuolisilta. Joku voi suutuspäissään tehdä rikoksia jos ei saa omasta mielestä omaa osuutta. Sitten suku makselee, ettei vankila kutsu.
Yhteiskunta on muuttunut paljon. Nykyisin nuorilla on ahkeruudella mahdollista parantaa asemaansa. Toisaalta korruptiorahaa ei enää valu rikkailta sukulaisilta entiseen malliin. Siinä suhteessa hyvää kehitystä tapahtunut.
”Kannattaa käydä Yokjakartan kaupungissa katsomassa hindu satuihin perustuvia teatteri esityksiä. Niissä esityksissä ei ole häivääkään islamista.”
Olen käynyt paikassa. Esityksiä en käynyt silloin katsomassa. Ehkä ensi kerralla.
Kota Bharussa Malesiassa kävin katsomassa aikoinaan
Monissa häissä on myös erilaisia esityksiä. Tiukan islamilaiset eivät halua niitä häihinsä, monesti äiti haluasi saman seremonia mukaiset häät kuin itsekin koki. Niissä hindutarinaa joukossa.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnemme indonesialaisia perheitä hieman erilaiseltasosialiselta tasolta. Minun ystäväni ovat tavallisia kyläläisiä, keskiluokkaisia yrittäjiä sekä joitakin ammattiopiston opettajia.
Merkillepantavaa on pikkukaupunkilaisten materialismi. Huolimatta vahvasta uskonnollisesta kasvatuksesta, varallisuus ja rikastuminen nousee selkeästi päällimmäiseksi toiveeksi, ei niinkään henkinen kasvu tai taiteet.
Monet perheet ottavat kohtuuttomia pankkilainoja häiden järjestämiseen. Halutaan näyttää ympäristölle olevansa varakkaampi kuin oikeasti onkaan. Eräänlainen lapsellinen suhtautuminen elämään on leimallista.
Toisaalta maaseudunkyläläiset vaikuttavat huomattavan onnellisislta ja tyytyväisiltä tavallisena arkena oloonsa ja elämäänsä.
Ilmoita asiaton viesti
”Monet perheet ottavat kohtuuttomia pankkilainoja häiden järjestämiseen. Halutaan näyttää ympäristölle olevansa varakkaampi kuin oikeasti onkaan. Eräänlainen lapsellinen suhtautuminen elämään on leimallista.”
No, laajoissa suvuissa on monista taustoista. Tiettyä materialismia esiintyy pääkaupunkiseudulla vieläkin pahempana. Tuttavaperheeni lasten häät maksoivat vuosina 2002-2004 hulppeasti 100 000 – 300 000 dollaria per häät. Tyttären häät olivat kalleimmat.
Ne ovat tavallaan bisneshäitä. Täällä ei vietetä jotain 50 vuotispäiviä. Liiketutut kutsutaan lasten häihin. Niitä vastaan taas saa kutsuja muualle. Kävin vuonna 2004 näiden tuttujeni mukana häissä jonne oli kutsuttu myös silloinen presidentti Megawati.
Osallistuin vuonna 2004 vaalikampanjan puitteissa itäjaavan kiertelyyn. Tein kolme reissua ja vietin reilun viikon päivät per reissu. Vaalialue oli Mojokerto, Jombang, Njangjuk ja Madiun.
Edelleenkin pidän niiden alueiden ihmisten vilpittömyydestä. Siellä saattaa uteliasta ihmistä tulla juttelemaan ulkolaiselle vilpittömän ystävällisesti. Sumatralaiset ovat toisella tavalla mukavaa seuraa. Tietenkin jaavalle opiskelemaan tulleet ovat älykkäitä, mutta tietty suorapuheisuus tekee yhteydenpidosta helpompaa.
Olen samaa mieltä. Rikkauden tavoittelu tai ainakin rikkaan esittäminen leimaa monia. Häät ampuu lähes kaikilla pahasti yli. Normaalin keskiluokan parissa, jota myös tunnen paljon, on alettu hieman rajoittamaan sukulaisten kutsumista. Helposti tulee silti 200-300 ihmistä. Yllä mainitsemani kalliimmat häät olivat 2000 ihmiselle. Vertaa linnan juhlat. Sukulaisia siitä oli ehkä 500. Muut bisnestuttuja.
Kulttuurin siirtäminen seuraaville sukupolville on jäämässä taka-alalle.
Moskeijoissa toki käy paljon enemmän nuoria kuin vuonna 2004.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos1
Meillä on yhteneväinen kuva nykypäivän indonesialaisesta arkipäivästä. Toimin rakennusvalvojana Sumatralla sellutehtaan rakennustyömaalla ja eläköidyttyäni olen asunut yli kymmenen vuotta Sumedangissa Länsi Jaavalla.
Suurin osa sähköstä tuotetaan hiilivoimalaitoksissa ja hiiltä riittää omasta takaa. Tuuli tai aurinkoenergiaa on käytössä hyvin vähän. Ydinvoimaa ei ole vielä lainkaan.
Ihmettelen Indonesian antamaa lupausta luopua hiilenpoltosta 2050 mennessä. Koko energian tuotanto on uusittava. Melkoinen urakka!
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Bekasissa on paljon länsijaavalaisia ja sundanesialaisia. Bandung ja sen ympäristö tuttu, mutta en ole Sumedangissa käynyt.
Taisi liikemies Bakrie myydä aikoinaan hiiliyhtiönsä jollekin Rotschild nimeä kantaneelle britille. Oli kai pakko kun oli tullut takkiin Aasian talouskriisissä. Sopimukseen kuului, että indosialaiset pyöritti toimintaa.
Ulkolainen sijoittaja kypsyi kun tilinpidot eivät täsmänneet. Indonesialaiset ostivat halvalla takaisin ja sitten tuotetta mennyt reippaasti myös Kiinaan ja Intiaan.
Britti olisi saanut halvalla isot hiilivarat, mutta otti miljardeja takkiin kun korruptio söi voitot.
Varmaan omat tuottajat lobbaa hiiltä. Helppo luvata 30 vuoden päähän sijoittuvia asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Huijaaminen ja valehtelu ovatI indonesiassa kansallisurheilun asemassa, eikä huijaamista pidetä hävettävänä tekona.
Siksi arvelenkin ettei Indonesian politikoilla ole tarkoituskaan toteuttaa lupauksiaan, ainakaan sata prosenttisesti.
Toisekseen ilmastonmuutosten haitat ovat esiintyneet saarivaltiossa kovin lievinä. Päivälämpötila on pysytellyt Sumedangissa 28C eikä sateita ole aiempaa enempi. Maanjäristyksiä esiintyy entiseen tahtiin samoin maanvyöryjä.
Erikoista on ettei minun aiakanani ole ollut koskaan kovia tuulia, myrskyistä puhumattakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Hämäläinen: ”Venäjän näkeminen jonain maailmanpolitiikan tekijänä tänä päivänä on kyllä paluuta Stalinin aikoihin tai ainakin 50 vuotta taaksepäin.”
Siinä Hämäläinen on oikeassa, että mikään globaali maailmanpolitiikan mahtisonni Venäjä ei enää ole. Mutta on se kuitenkin edelleen riittävän kykenevä alueellinen sotilaallinen häirikkö, sabotööri ja pahantahtoinen pask… kiusaaja muodostaakseen vakavan uhan Natoon kuulumattomille eurooppalaisille rajanaapureilleen. Onhan sellaisiakin vielä jäljellä peräti kolme: Ukraina, Valko-Venäjä ja sitten se yksi kolmas siellä vähän pohjoisempana. Siis se, joka kuvittelee omistavansa jonkin kummallisen ”option”.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on tällä hetkellä lähialueilleen vaarallisempi kuin Neuvostoliitto aikoinaan. Ei niinkään ideologisesti. Mikäli se pelaisi kylmän sodan peliä, olisi Natoon liittyminen helppo vaihtoehto.
Venäjä tietää mitä kävi Neuvostoliitolle. Niinpä se ei välttämättä kuole vapaaehtoisesti. Sen aseena ei ole ideologia, vaan karskit otteet. Ammutaan vaikka siviilikoneita alas tms.
Suomi voi ajatella omaa turvallisuutta, mutta liian kyrv#kkäällä meinigillä se voi antaa aiheen jollekin karskille reaktiolle. Ei Venäjä Natoa niin paljon pelkää.
Vaara on tietenkin liittyminen Natoon ja miten sellainen tapahtuisi ja miten paljon Venäjä sen takia olisi valmis kostamaan. Yleensä tehdään rumimmat väkivallan teot kerralla ja sitten annetaan hieman hitaasti periksi.
Neuvostoliitto esitti rauhaa rakastavaa ainakin loppuvaiheessa. Se sitoi sitä jossain määrin. Kommarit maailmassa saattoivat pettyä. Putinin Venäjällä ei tällaisiä pidäkkeitä ole. Putin ei vastaa kaunopuheilla, vaan kylvämällä pelkoa tai kenties lahjoo.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on linjaton toimijana, eikä kestäviin linjoihin satsaa. On tämä asiallista todeta.
Lännessä on parempaa linjavakautta, vaikka tekemistä onkin jäljellä, mikä ei välttämättä haittaa.
Lännen ansioksi voi laskea sen kunnianhimoisuuden, haasteiden kohtaamisen, jota esim Aasia ei ole samalla tapaa ottanut kantaakseen. Tarkoittaa käytännössä tiedettä ja teknologiaa, ts parempaa luonnontuntemusta, erittelevälinjaisesti, vaikka sysäys tähän olisi paljolti hankaluuksista lähtevää, pakonomaisempaa pärjäämisen hakemista.
Venäjän oikeus vaatia liittoutumattomuutta, on esitetty pohjasta, joka ei ole yhtä vakaan oloinen, eikä uskottava, globaalisti ajatellen. Sama lännen tapauksessa, suhteessa Aasiaan, joka menee turhan kollektiivisen karkeasti, ja toisaalta käyttää lännen tehoväineitä, kokonaisempaa ylläpitääkseen.
Sen voi sanoa, että ilman integroituneempaa kokonaisempaa otetta, ja siihen kuuluvia mylläköitä, ei välttämättä asiat hitsaudu. Ei toisaalta voida ajatella, etteikö paikkaa voisi hakea erittelevämmällä otteella, mihin länsi erikoistunut enemmän. Sitten on venäjää, hiukan ”taiteellisempana” välimuotona.
Jos maailmaan tarvitaan lisää eheyttä, kussakin toimintalinjassa on jotain tärkeää. Norsun selässä on paikkansa, jos tämän vaikka näin sanoisi. Jokainen paikka on lisäksi sekoitus kaikkia muita, jollain tapaa, vaikka korostumiset näkyy.
Jos ajatellaan perustavista ongelmista, ja mistä taas ei pidetä, tai mitä voidaan voimalla laittaa järjestykseksi, ja ylipäätään joksikin mahdolliseksi,…
Ilmoita asiaton viesti
”Presidentti ja lakimies Sauli Niinistö on edennyt mittavin askelin presidenttikautensa 2012 alun joukkuepelistä jääkiekossa samassa punapaitaisessa joukkueessa Vladimir Putinin kanssa. Suorastaan huolestuin näystä. Suuri juttu historiaa varten näyttäisi häneltä kuitenkin yhä puuttuvan. Tässä se olisi: Sauli Niinistö vei Suomen Natoon. Torppaajia, jopa sillä itseään kehuneita presidenttejä, on riittänyt. Isoja asioita ei pidä aina vain heitellä seuraajien huoleksi. Aika rientää. Kahdessa vuodessa voi silti saada paljon aikaan.”
”STT
2.12. 13:25
•
Päivitetty 2.12. 14:28
Nato-jäsenyyksistä päättäminen on hakijamaan ja Naton jäsenmaiden välinen asia, sanoo presidentti Sauli Niinistö STT:lle sähköpostitse.
STT kysyi Niinistön näkemystä Venäjän presidentin Vladimir Putinin eilen esittämiin kommentteihin. Putin vaati sotilasliitto Natolta ”konkreettisia sopimuksia” siitä, ettei se aio laajentua kohti itää.
– Päätökset uusien jäsenien liittymisestä tehdään hakijamaan ja Naton 30 jäsenen välillä ja jäsenyyksistä päättäminen on hakijan ja Naton jäsenmaiden asia, Niinistö sanoo.”
Presidentti Niinistö on siis vastannut presidentti Putinin, rajavaltioidensa (Ukraina, Suomi, Ruotsi) Natoon liittymisen rajaamisille, että maamme tekee itsenäisesti päätöksensä.
Pres. Niinistö käy jatkuvaa vuoropuhelua Putinin kanssa. Oletan, että hän, hyvänä ihmistuntijana, osaa suhteuttaa Venäjän presidentin Nato -pelon tunnetasolle.
Sanallisella viestinnällä, Lavrovin välityksellä, Venäjä luo uhkaa seuraamuksista, joilla se yrittää ylläpitää ns. kauhun tasapainoa.
Ukraina ja Georgia ovat nyt vaakalaudalla ja nostavat jännitteitä lännen suuntaan. Maat, joiden itsenäisyyttä Venäjä uhkaa, tarvitsevat Naton tuen.
Nyt käydään siedätystaistelua diplomatian keinoin. Pelko tilanteen eskaloitumisesta lienee molemminpuolinen.
Niinistön kannanotto on tarkkaan harkittu vastaus Putinin haasteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Edustan sitä koulukuntaa, joka ei perusta diplomatiasta, millä ei ole määriteltyä tavoitetta. Mikä on Niinistön puhelindiplomatian ja sukkuloinnin tavoite? Joku Kekkosen ”ydinaseeton Pohjola” -utopian synnyttäminen? Tuhoon tuomittu juttu.
Ymmärrettävää on, jos toiminnalla tavoitellaan liikkumatilaa lähetä ja edetä Naton jäseneksi, mutta ikävä kyllä, tämä puheissa esille tuotu liikkumatila lemahtaa vahvasti vain vanhalta tunkkaiselta puolueettomuudelta, vailla omaa ohjaussauvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Natoon vaikka väkisin. Niinhän ne sanoo, ”väkisinmakaaja ei jää ilman”.
Naapurien ja naisten kanssa eläminen tasapainossa edellyttää muutakin kuin ”perille asti vaikka väkisin” mentaliteettia.
Vakavasti ottaen. Jos Nato on tavoitteena, niin mitä jos käy Ukrainat? Niinistö on vastuussa kansalle ei kokoomuslaisten besserwisserien uholle.
Jos Ukrainan yllä putoilee matkustajakoneita, niin en epäile etteikö mahdollisesti jotain isompaa keppiä kolahda suomalaistenkin päähän. Tilanne on oleellisesti muuttunut kun Venäjä on nyt avoimesti nostanut kissan pöydälle.
Voihan Suomen satamat mennä tukkoon tai joku öljytankkeri saada osuman Helsingin edustalla. Siinä sitten kova kovaa vastaan, voikin olla Bidenin veltto vehje nukahtelemassa, johon on liiaksi turvattu.
Eli minun.mielikuvitus ei oikein hahmota mikä on Suomen oma kyky siinä paikassa. Paluuta diplomatiaan ei sitten hetkeen ole.
Asiassa kannattaa punnita kaikki näkökulmat. Venäjä ei ole pelkkä Neuvostoliiton jatke. Se näyttää enemmän valtaryhmän vallassapysymiseen tähtäävältä viritelmältä, jonka keinot ovat karskimpia. Aika voi tasoittaa tilannetta.
Ulkopolitiikassa ei mikään ”pelkuri se veronsa maksaa”- meininki pitkälle kanna.
Ilmoita asiaton viesti
”Asiassa kannattaa punnita kaikki näkökulmat. Venäjä ei ole pelkkä Neuvostoliiton jatke. Aika voi tasoittaa tilannetta”!
Aika on nyt merkittävä, sillä geopoliittisen valtataistelun viivytys auttaa saamaan palikoita oikeille paikoilleen.
Putin on pitänyt huolen, että hänen ’yksinvaltiutensa’ säilyy vaaleista huolimatta. Vastustajat eliminoidaan ja mielenosoitukset sammutetaan. Lopulta tiedämme varsin vähän Venäjän sisäpiiripelistä ja Putinin vallan varmuudesta.
Presidentti Niinistö on antanut brittilehti Sunday Timesille haastattelun, jossa hän toteaa, Putinin kanssa käymiensä tapaamisten (12) perusteella, että tämä tarkkailee toisen heikkouden merkkejä ja haluaa tulla otetuksi vakavasti. Lisäksi Niinistö toteaa, että Putin arvostaa keskustelukumppanissaan tietynlaista kovuutta.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008453972.html
Kovuus tarkoittanee tässä kontekstissa, että vastapuoli osoittaa olevansa varma toimija, ei nöyristelijä. Se luo tuvallisuuden kokemuksen suurvallan päämiehelle, joka henkilönä saattaa näyttää hyvinkin varautuneelta, jopa ujolta.
Nähtäväksi jää, mitä tapahtuu seuraavien kahden vuoden aikana, jona Niinistön valtakausi jatkuu. Suomen kannalta näkisin se olevan suhteellisen turvallista aikaa, etenkin, kun hallituksemme on vähintäänkin epästabiili.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän Niinistö aikoo tehdä toisen presidenttikautensa jälkeen ? Niinistö täyttää elokuussa 2024 76 vuotta. Hänellä saattaisi olla paljonkin annettavaa jossakin toisessa tehtävässä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä huomioita. Vaikea tietää mitä kulissien takana Venäjällä tapahtuu.
Mitään hätiköintiä tai muuta pelkuruutta ei kannata osoittaa. Itse en osaa ajatella tapaamisia Venäjän johtajien kanssa, jos tiedän, että samaan aikaan on käyrää sapelia valmiudessa katkomaan salaa Venäjän kurkkutorvea.
Vanhalla suomalaisella suoran miekan linjalla siis.
Helpompi osoittaa rohkeutta jos edustaa oman kansan oikeutettuja etuja. Ideologiset muotoilut ainakin suhteessa Venäjään kannattaa tehdä itse.
Hrutshevin toimintaakin on jälkeenpäin analysoitu sisäpoliittisen valtataistelun kautta (noottikriisi mm.). Suomessa nähdään usein asiat liian kahdenvälisinä.
Jos Putin on vahvoilla kotimaassaan, niin joku Nato voi olla pieni kysymys. Tarvitseeko Putin ulkoisia konflikteja sisäpoliittisista syistä? Haistaako tilaisuutta USAn heikkoudessa? Oma valtakausi lopullaan? Ne ovat asioita, joihin ei paljoa voi vaikuttaa.
Ennen kaikenlaiset vallankumoukset nähtiin vaarallisina. Niiden nähtiin nostavan aikanaan omat napoloeninsa. Tällaisen kaavan kautta ajatellen, muutos tuntemattomaan Venäjällä voi merkitä mitä tahansa.
Suomen pitkä presidenttikausi – kuten Niinistön ja Putinin suhteesta kirjoititkin – saattaa olla hyvä asia Suomen ja Venäjän suhteen vakaana pitämisessä. Toisaalta tilanne voi ratketa itsestään. Muutokset maailmassa ovat tällä hetkellä suuria.
Ilmoita asiaton viesti
Kovin vähän blogin kirjoittaja antaa roolia EU:lle. Niinistö kyllä nostetaan syystäkin esiin mm. Nato-suhteissa, mutta samalla vaietaan siitä, että Niinistön on jo vuosia puhunut myös EU:n yhteisen puolustuksen rakentamisesta. Viimeksihän hän nosti se esiin Berliinissä.
Nythän puhutaan käsitteestä ”Strateginen kompassi” joka kyllä tuntuu hieman hämärältä ja epämääräiseltä termiltä. Eikös kompassi ole laite, jonka avulla voidaan alus pitää halutulla suunnalla. Kompassin avulla myös tiedetään mihin suuntaan ollaan menossa.
Mikä on EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa haluttu suunta ja mihin suuntaan ollaan menossa ? Vai ollaanko vasta sitä kompassia rakentamassa ? Eli vielä ei voida mihinkään suuntaan olla menossa, koska sitä kompassia ollaan vasta rakentamassa. Sitten vasta kun kompassi on saatu valmiiksi, voidaan lähteä ajamaan EU-laivaa haluttuun suuntaan. Näinkö se menee ?
Ilmoita asiaton viesti
Ohessa on Puolustusministeriön sivustolta ”Mikä on strateginen kompassi?” melko monisanaisesti ja monikäsitteisesti kuvattu tuo strateginen kompassi.
https://www.defmin.fi/ajankohtaista/pinnalla_nyt/eu_n_strateginen_kompassi#773a45c8
Tekstissä kohdassa 2. Kuvataan yhtä neljästä strategisen kompassin sisältökokonaisuutta seuraavasti:
”Resilienssin alla käsiteltäviä kokonaisuuksia ovat mm. solidaarisuus ja keskinäinen avunanto, kyber- ja hybridiuhat, avaruuden ja puolustuksen yhteydet, kriittinen infrastruktuuri, merellinen turvallisuus, energiaturvallisuus, huoltovarmuus ja uudet teknologiat. Tältä osin kompassi kattaa teemoja, joita globaalistrategian hyväksymisen aikaan oli mietitty vain vähän turvallisuus- ja puolustusnäkökulmasta.”
Todettakoon selvyyden vuoksi resilienssistä seuraavaa:
”Resilienssillä tarkoitetaan henkistä kapasiteettia, jonka avulla ihminen pystyy, usein tiedostamattomasti, hyödyntämään niitä voimavaroja ja vahvuuksia, jotka ylläpitävät hänen hyvinvointiaan erilaisissa tilanteissa. Resilienssin merkitys nousee esille erityisesti yllättävissä ja vaikeissa tilanteissa, jotka haastavat ihmisen totutut toimintamallit ja ajatukset, kuten nyt, kun pieni virus on mullistanut arkirutiinit ympäri maailman. Resilienssi mahdollistaa sen, että ihminen ei mene rikki tai murru jokaisesta vastoinkäymisestä, vaan hän pystyy palautumaan kuormittavista tilanteista ja jatkamaan elämäänsä. Vaikeiden tilanteiden lisäksi resilienssi vaikuttaa kuitenkin myös laajemmin ihmisten elämän kehityskuluissa. Ihmisten erilaiset kyvyt tunnistaa ja hyödyntää omia voimavarojaan vaikuttavat niihin tulkintoihin, joita he erilaisista tilanteista muodostavat sekä niihin valintoihin, joita he elämässään tekevät. ”
Lähde: Helsingin Yliopisto, RADIKAALIKSI KASVAMASSA? /AJANKOHTAISTA / , Mitä resilienssi on? . 23.3.2020 KOULUTUS, KASVATUS JA OPPIMINEN
https://www2.helsinki.fi/fi/uutiset/koulutus-kasvatus-ja-oppiminen/mita-resilienssi-on
No nyt varmaan ymmärrämme mistä strategisessa kompassissa on kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei ole sotilastoimijana edelleenkään yhtä, kuin EU.
Suomen erityisasemaa, Europpalaisessa puolustustrategiassa, on tarkasteltava erillisenä toimijana.
Meillä on huippuasiantuntijat, jotka vastaavat maamme turvallisuusstrategiasta.
Presidenttimme on tietoinen, miten resilienssimme toimii.
Siksi, voimme olla turvallisin mielin.
Viisas johtajuus on itsenäisen maan vahvin turva.
Ilmoita asiaton viesti