Neuvostoliitto hyökkäsi 21.6.1941 uudemman kerran tuhoamismielessä

Tänään 80 vuotta sitten, 21.6.1941, Suomen kesätaivaalta alkoi jälleen satamaan pommeja siviilikohteisiin, kuten 30.11.1939. Puna-armeija hyökkäsi jälleen. Stalin pyrki omalla sotapainotteisella politiikallaan edelleen Molotovin-Ribbentropin 23.8.1939 Hitlerin kanssa tekemän sopimuksen mukaiseen lopputulokseen Suomen osalta. Hän luki Suomen samaan valtioryhmään Viron, Latvian ja Liettuan kanssa eli ryhmään ”die baltischen Staaten” (salainen liite, kohta 1).

Neuvostoliitto oli jo 14.6.1940 saattanut Viron, Latvian ja Liettuan täyteen neuvostomiehitykseen, vaikka syksyn 1939 sopimuksissa oli kyse tukikohdista. Neuvostokommunismi riehui jo täysillä tuhoa tuottaen näissä maissa. Suomi piti tuhota samalla lailla korkojen kera, koska Suomi oli ryhtynyt aseelliseen vastarintaan. Stalinin vastustajat piti tuhota myös fyysisesti. Kansanmurha odotti suomalaisia heti nurkan takana.

Stalin toimi symmetrisesti Hitlerin suhteen. Kun Hitler oli 14.6.1940 saanut Pariisin haltuunsa, Stalin miehitti Viron, Latvian ja Liettuan.

Suomen johdon oli helppoa todeta maan olleen jälleen sodassa. Kuitenkin Mannerheimin johdolla armeija oli tehokkaampi kuin talvisodassa. Mannerheim oli aloittanut 14.3.1940 talvisodan armeijaa suuremman, 500 000 sotilaan armeijan kehittämisen. Suomi rakensi mittavan Salpalinjan Suomenlahdelta Jäämerelle. Maassa tiedostettiin uuden sodan olleen vain ajan kysymyksen. Stalin ei jättäisi Suomea rauhaan valloitustehtävän oltua kesken. Suomi taisteli eloonjäämisestä ei vain valtiona, mutta myös kansallisesti.

Kansalaiset olivat äärimmäisen ärtyneitä Karjalan menetyksestä. Karjalan väestö, noin 450 000 henkeä, pakkosiirrettiin turvaan ns. tynkä-Suomeen. Viipuri on Suomen vanhin kaupunki (per. 1293) ja tuolloin Helsingin jälkeen toiseksi suurin.

Suomi joutui luovuttamaan syyskuussa 1944 paljon maata ja kaupunkeja tilanteessa, jossa puna-armeija oli vielä kaukana idässä uudesta rajasta.  Käkisalmikin oli Suomen armeijan hallussa, Sortavalasta puhumattakaan. Teollisuutta Stalin ryösti mielin määrin. Mikä kansa voi sietää sellaista menoa?

————————————————–

Suomi oli joutunut todelliseen pussinperä-tilanteeseen Hitlerin miehitettyä Tanskan (5.4.1940) ja Norjan (9.4.1940) alkaneilla miehitysoperaatioilla. Pian siis toukokuussa 1940 seurasivat operaatiot Benelux-maita ja Ranskaa vastaan sekä alkoi ilmasotaan keskittynyt ”taistelu Britanniasta”. Hitler tunki lisäksi Suomen Lappiin isolla joukolla. Suomella ei ollut varaa sotaan kahta aggressiivista diktatorista suurvaltaa vastaan. Muun väittäminen on mielisairasta. Oli kuitenkin yritettävä selviytyä, vaikka kortit olivat todella huonoja.

Yhdysvallat oli puolueeton aina 7.12.1941 asti. Japanin hyökkäys Pearl Harbouriin veti Yhdysvallat sotaan. Historiantutkija Teemu Keskisarja, tuo mutkat usein suoriksi-tutkija, sanoi MTV:n aihetta koskeneessa aamuohjelmassa 21.6.2021, että Viipurin menetys sinetöityi tuolloin.

No, ei se nyt ihan noin mennyt. Teheranin huippukokouksessa 1.12.1943 Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt vaati Stalinia jättämään Viipurin suosiolla Suomelle, jotta tulevaisuuden jännitteiltä vältyttäisiin. Hän oli viisas mies. Stalin torjui, vaikka muutoin totesi, että ”suomalaiset saavat elää haluamallaan tavalla…”.  Hän suostui siihen, että Suomi neuvotellaan sodasta. Tämä tarkoitti, että myös Stalin tunnusti Suomen erillissota-aseman suursodassa. Saksa ja sen liittolaiset saivat yhden mahdollisuuden, antautua ehdoitta ja tulla miehitetyiksi. (Lähde: Jukka Seppinen, Paasikiven aikakauteen, 2001; Jukka Seppinen, Hitler, Stalin ja Suomi, 2009; Jukka Seppinen, Suomi vakoilun maailmassa 1917-1945, 2017)

————————————————

Viipurin menetys on laskettava ennen kaikkea Suomen armeijan epäonnistuneen sotilastiedustelun tiliin. Suomi nukahti joka kantiltaan keväällä 1944. Wehrmacht vetäytyi Leningradin laidoilta tammikuun lopussa 1944 Narvan tasolle. Suomen armeijan huomattava pääosa loikoili Äänisen ja Laatokan välisellä kannaksella. Suomella oli joukkoja riittävästi ja aikaa torjua Stalinin operaatio Suomea vastaan tilanteessa, jossa neuvostojoukot olivat jo mobilisoitu suurhyökkäykseen kohti Berliiniä. Operaatio Bagration alkoi 23.6.1944.

Onnistunut Normandian maihinnousu 6.6.1944 aiheutti Stalinille todellisen kiireen. Silti Suomen lyöminen strategisella iskulla sodasta oli ollut valmisteilla jo maaliskuun lopusta 1944 alkaen. Aikaa Stalinilla oli vain joitakin viikkoja toimia Suomea vastaan. Jo heinäkuun alussa 1944 Suomen kaukopartiomiehet havaitsivat Stalinin vetävän joukkojaan pois Kannakselta.

Karjalan kannaksella oli vain viisi divisioonaa eturintamassa. Kannaksen komentajat tiedottivat vielä toukokuussa 1944 PE:lle, että kaikki hyvin, ei hyökkäysaikeitakaan! Linnoitustyöt olivat pahasti kesken. Lentotiedustelu ontui. Joitakin kuvia rakennetuista tykkialustoista saatiin kesään mennessä. Filmit olivat vielä kehitteillä  9.6.1944 Joensuussa, jolloin Jussi Sihvon 10 D. romahti Valkeasaaressa ja panikoitui täysin suurhyökkäyksen ensi iskussa. Tästä johtui Viipurin menetys viime kädessä.

Niin, upseeri-isäni oli toukokuussa 1944 lomalla Helsingissä Itä-Karjalasta. Maaseudun pojat olivat enimmäkseen toukotöissä. PE suunnitteli vanhimpia ikäluokkia kotiutettaviksi 10.6.1944 alkaen. Näin ei toimi hälytysvalmiudessa ollut armeija. Pieleen meni, pojat! Isäni joutui lisäksi toteamaan, että perheen asunto Helsingissä oli tuhoutunut 1944 helmikuun suurpommituksissa. Isäni kortti äidilleni hänen sukunsa ikivanhalle seudulle Kuopioon on tallella. Isäni ehti vielä taistelemaan ikivanhalle kotiseudulleen Viipurin alueelle. Läntiset kaupunginosat olivat Suomen hallussa aselevon alkaessa. Isäni sotilaspassi on tallella.

————————————————–

Kyllä Mannerheim ymmärsi, että sodan lopputulos sen alkumetreillä ei ole varmuudella ennustettavissa. Neuvostoliitto/Venäjä oli/on sentään tavattoman laaja maa. Monet Hitlerin ammattikenraaleista ymmärsivät riskit ja vastustivat Barbarossa-suunnitelmaa. Stalinilla oli reservejä Uralin itäpuolella.

+9

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu