Olkiluoto III avainasemassa Suomen selviytymisstrategiassa energiakriisissä

Venäjän presidentin V. Putinin hyökkäyssota on aiheuttanut vakavia seurausvaikutuksia kautta maailman. Tarkastelen tässä energiatilanteen vaikutuksia ennen kaikkea Euroopan kannalta.

On ilmennyt, että Putin noudattaa vanhaa stalinistis-kommunistista periaatetta. Tänään sen voi kirjoittaa näin: ”Mikään ei sido Venäjää, ellei se palvele suoraan Putinin haaveilemaa Neuvostoliiton uudestisyntymistä täysimittaisena”. Putinin päämäärä koskettaa Eurooppaa – jopa maapalloa kokonaisuudessaan, jollei rajojen asettaminen Venäjälle onnistu. Kärki kohdistuu Euroopan unioniin (EU). Tämä ei yllätä, sillä vapaan Euroopan integraatio on ollut Venäjän/Neuvostoliiton vihapolitiikan tähtäimessä jo sadan vuoden ajan.

Sota on jo eskaloitunut yli Venäjän ja Ukrainan välisen sotatilanteen. Venäjän harjoittama energiasota on siitä takuuvarma osoitus. Kreml kostaa pakotteiden käytön, jonka perustana ovat kansainvälisen oikeuden ja YK:n normit, siis sääntöpohjaisen kansainvälisen elämän vaatimukset.

Venäjä merkittävien energiaraaka-aineiden haltijana, jolle aihe on aina pelkkä voimapolitiikan välinen, on tässä tietenkin vahvoilla. Se voi kiertää hanat kiinni koska tahansa.

Putinin päämäärä on hahmotettavissa myös arkistolähteiden kautta. NKP:n pääsihteeri Leonid Brezhnevin kauden lopuilla ns. kansanrintamapolitiikan epäonnistuttua, minkä Brezhnev totesi keväällä 1977, muodostui uusi globaali tähtäin. Se sai hahmon. Neuvostoliitto otti päämääräkseen tulla ”2000-luvulla maailman rauhan keskukseksi”. Tähän muutokseen liittyi Brezhnevin sotaretki vuoden 1979 lopulla alkanut sotaretki etelään, ensin Afganistaniin. Se oli suunnitelmissa kuitenkin vain välietappi. Tarkoitus oli edetä Välimerelle ja aina Lännen öljyreittien kontrolloimiseen Lähi-Idässä. Sotaretki oli kuitenkin fiasko. Odotan Putinin Ukrainan-sotaretkelle samanlaista loppua.

——————————————

Kun Nordstream 1 oli vielä piirustuspöydällä, Suomen johto piti sitä pelkkänä hyvänä juttuna, ei edes ympäristöuhkana Suomenlahdelle. Venäjä-sokeus jatkui vielä pitkään, kunnes olemme päätyneet tänään kattavaan katastrofaaliseen turvallisuuspoliittiseen energiatilanteeseen. Niminä Suomessa nousi esille sd-aateli Paavo Lipposen johdolla. Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder oli melkoinen tekijä Saksan nostaessa venäläisen maakaasun keskeiseen energiarooliin Saksassa.

Lipponen lähti tähän retkuun. Hän vuoli asiasta kultaa. Putki oli kuitenkin ase, jolla Putin tunkeutui EU:n sydänsektorille erityisesti Saksaan, joka päätti luopua ydinenergiasta. Viimeisten ydinvoimaloiden on määrä sammua lähiaikoina. Jatkoaikaa kuitenkin saattaa olla kriisin vuoksi luvassa.

Kuitenkin pääasia on nyt EU:n selviäminen yhtenäisenä kriisistä ja Venäjän paineesta. Syyllisten etsiminen ei ole pääasia, vaan selviytyminen. Asiallisesti tilanne on Venäjän suhteen sotatilanteen kaltainen, vaikka armeijat eivät suoraan taistele keskenään itä-länsi-akselilla Ukrainan rajojen ulkopuolella.

EU selviää tästäkin tilanteesta. Siitä olen varma. Onneksi EU:n voima-akselin Berliini–Pariisi läntinen pää eli Ranska oli valinnut toisen strategian eli puhtaan ydinenergian valtavirraksi. Ranskalla on tänään 56 ydinvoimalaa, jotka kaikki pauhannevat päästöttömästi sähköä ensi talvena vesivoiman ja muiden päästöttömien tuotantomuotojen tapaan. Kun ydinvoimasta on puhe, on syytä muistuttaa, että Ranska on EU:n ainut ydinasevaltio Britannian lähdön jälkeen.

Akuutin energiakriisin vuoksi Olkiluoto III-nimellä kulkevan ranskalaisen ydinvoimalan täysimääräinen hyödyntäminen on noussut ykkösasemaan sähköhuollon turvaamiseksi. Olkiluotoa III ovat hehkuttaneet myös johtavat poliitikot, kuten elinkeinoministeri Mika Lintilä useaan otteeseen, viimeksi 10.9.2022 Ylen asiaa koskeneessa lähetyksessä. Vastaavin äänenpainoin Olkiluoto III:n merkitystä tässä kriittisessä energiapoliittisessa tilanteessa on korostanut myös oppositio kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauman suulla.

Ei liene liioittelua arvioida Olkiluoto III kannatuksen nousevan kansan keskuudessa korkeaksi. Tosin vihreistä ja vasureista en ole oikein varma. Uskon Olkiluoto III puskevan pian sähköä täysillä, jopa noin 15 % Suomen sähkön tarpeesta kuluttajille, teollisuudesta yksityisille talouksille. Testiajot nostivat tuotannon jo yli 1000 megawatin 9.9.2022. Täysimittaisena tuotannon on määrä nousta 1600 megawattiin vielä tämän syksyn aikana. Olkiluoto III tullee hyödyttämään Suomea vuosikymmeniä, jopa 2060-luvulle asti. Olkiluoto III valmistuminen tapahtuu kreivin aikaan.

 

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu