Puolustusyhteistyösopimus Yhdysvaltain kanssa

Suomi on saanut aikaan tämän vuoden aikana merkittäviä tuloksia turvallisuuspolitiikassaan. Ydin on NATO-jäsenyys. Sen lisäksi julkisuudessa näkyneiden tietojen mukaan erillinen puolustusyhteistyösopimus Yhdysvaltain kanssa on valmistunut. Se on kahdenvälinen sopimus, jonka tarkoitus on edistää tarpeen vaatiessa amerikkalaisen joukkojen toimintaedellytyksiä maassamme kriisin puhjetessa. Silti Suomen armeijan tehtävä on ensisijaisesti puolustaa Suomea, mikä on selvä asia.

Puolustusyhteistyösopimus Yhdysvaltain kanssa on tervetullut. Sanon tämän periaatteelliselta pohjalta. Yksityiskohdat tullevat pian yleiseen tietoisuuteen.

Pidän tämän lisän merkitystä erittäin tärkeänä ennen kaikkea rauhan säilymisen näkökulmasta katsottuna, siis ennakkoehkäisevänä elementtinä. NATO itsessään ja siihen asiallisesti liittyvät lisäsopimukset, kuten myös JEP, tarkoittavat puolustusnäkökulman korostamista. Täytyy siis olla hyökkäys maahamme, ennen kuin artikla 5 aktivoituu. Silti uhan nousun täytyy näkyä valmiudessa, niin kuin tapahtuukin. Uhan nousuvaiheen aikana liitännäisjärjestelyt varmasti edistävät rauhan säilymistä.

Suomen aseman vahvistuminen antaa samalla lisäpontta maamme harjoittamalle diplomatialle, joka tarvitsee vahvaa puolustuskykyä toimiakseen tarkoitetulla tavalla. Nyt uusi taso alalla on saavutettu. Tämä on erinomainen asia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu