Ranska ottaa ohjia käsiinsä

ENA-(Ranskan valtion hallintokorkeakoulu) koulutustaustainen Ranskan presidentti Emmanuel Macron on nostanut Ranskan poliittista profiilia Venäjän laittoman Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen torjumiseksi. Ranskan presidentti on selväsanaisesti katsonut, että Venäjän ei saa antaa voittaa laitonta hyökkäyssotaansa Ukrainassa.  Kun tarkastelee lähemmin hänen lausuntoansa, se sisältää kahdensuuntaisen vaikutustavoitteen. Yksi suunta on tietenkin Venäjä. Macronin tarkoitus on yhä pitää sodan eskalaatiovaaraa kurissa, mikä merkitsee, että kenttäarmeijan taistelujoukkoja ei ole tarkoitus Ukrainaan lähettää ainakaan välittömästi. Hän purkaa kuitenkin Ukrainaan lähetettävän järeän aseistuksen Lännen itsensä itselleen asettamia rajoituksia. Hän toteaa mm. että panssarivaunujen (char) lähettäminen taistelukentälle Venäjää vastaan oli Lännen kieltolistalle, mutta siitä on luovuttu. Sama on koskenut keskipitkänmatkan ohjuksia. On aika todellakin tehostaa apupolitiikkaa.

Presidentti Macron siis murtaa Lännen itsensä itselleen asettamia tehorajoituksia annettavissa aseissa. Mieleen nousee Saksan nihkeä suhtautuminen esimerkiksi Taurus-ohjusten lähettämiseksi Ukrainan avuksi taistelukentälle.

Toisen dimension voi tulkita samalla liittyvän Ranskan pyrkimykseen vahvistaa johtoasemaansa Euroopan unionissa. Täytyy muistaa, että Ranska on EU:n ainut ydinasevaltio. Macron on kuitenkin ilmaissut olevansa varuillaan sotilastermin eskalaatio (escalade) pitämiseksi hallittavassa moodissa.

Venäjän etenemisen pysäyttäminen on myös läntisen perheenjäsenen Suomen vitaalien kansallisten intressien mukaista. Merkkejä on mm. Ranskan tukeman 1920-luvun ns. reunavaltiopolitiikan uuskehittymisestä. Asetelma on tänään merkittävästi edullisempi Lännelle kuin Stalinin aikaan 1920- ja 1930-luvuilla. Stalin haki lisävaltaa estoitta itsenäisistä rajavaltioista Suomi, Viro, Latvia, Liettua ja Puola. Näyttää siltä, että Venäjän presidentti Putin sisimmissään haaveilee etenemisestä jopa aina Atlantin rannoille esikuvansa J. Stalinin tavoin. Stalin ei kunnioittanut  kenenkään laillisia rajoja, ei Suomenkaan. Samaa tekee nykyajassa V. Putin.

On mielenkiintoista havaita EU:n suurten valtioiden Ranskan, Saksan ja Puolan ryhmittyminen yhteiskokoukseen Berliinissä tänään 15.3.2024 Ukrainan auttamiseksi sodan merkeissä. Putinin tie länteen on katkaistava.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu