Ratkaisut Ukrainassa häämöttävät
On erinomainen asia, että EU on päässyt yhteisymmärrykseen kuudennesta pakotesarjasta. Sillä on isoja vaikutuksia tulevaisuuden rakentumiseen myös suurpolitiikassa. On nyt selvää, että siirtyminen fossiilittomaan ilmastoon vauhdittuu merkittävästi koko ihmiskunnan etujen mukaisesti. Ilmaston lämpenemisen rajaaminen siedettäviin rajoihin tulee entistä realistisemmaksi.
Nykyhetkellä on tärkeintä, että EU:n usein koeteltu yhtenäisyys on pitänyt. Fossiilinen energiatuotanto on vetämässä viimeisiään joka tapauksessa. Putinin Venäjän kohtaloksi näyttää muodostuvan hirttäytyminen öljyn ja kaasun katoamiseen maailmanmarkkinoilta. Venäjä on itse aiheuttanut itsetuhonomaisesti tämän kehityksen vauhdittumisen – ja laiminlyönyt oman yhteiskunnallisen kehityksen siirtymisen öljy- ja kaasuvapaaseen maailmaan.
Lännen on syytä valmistautua post-Putinin Venäjän kohtaamiseen, mutta varmistaa Ukrainan länsitien pysyvyys. Yhteys Putiniin ei johda kuin tuhoon ja turmioon. Silti sota loppuu joskus ja Putinin valtakausi päättyy jonain kauniina päivänä.
Silti uskon erään arvostamani venäläisen diplomaatin visioon: väkirikas Venäjä selviytyy kyllä aina jollain lailla. Sisäinen kansan vieteri on Venäjällä pitkä ja kestävä, sen on historia opettanut. Suosittelen vallan hajautuksen kokeilemista seuraavassa Venäjän vaiheessa, en brutaalia harhaista yksinvaltaa ja sodankäyntiä. Kuitenkin yksi vanha opetus on siinä, että politiikassa noudatetaan kestävää periaatetta: ”Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan”. Silloin ei ehkä tarvitse sotia. Siksi Nato on keskeisen tärkeä asia Suomellekin. Auvoiseksi maailma tuskin muuttuu koskaan, mutta totaalikatastrofin ehkäiseminen on arvo sinänsä.
EU:n suhteen on Putinin toiminnan seurauksena varmistunut ylikansallisen otteen lisäämisen tarpeellisuus. Tästä huolimatta EU:n jäsenvaltioiden kansakunnat pysyvät. Kun arvopohja on länsimainen ja oikeusvaltioperiaatteista pidetään kiinni vallanhajautuksineen, ei kansallista oikeutta olla omannäköinen kansakunta uhkaa mikään.
Tärkeä on myös väkevästi esille noussut Putinin valtakauden päättymisen tarpeellisuus. Framille on myös noussut Putinin sodan eskaloitumisen estäminen. Se on viisas asenne, mutta samalla Ukrainan menestyksellisen omien rajojensa sisällä käynnissä olevan sodankäynnin jatkuminen rauhaan saakka on varmistettava.
Edelleen ihmiskunnan käyttämästä primäärienergiasta 80 % on fossiilista eikä tilanne näytä juuri muuttuvan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin se on tämä propagandan yksi totuus, että kun jotain hoetaan tarpeeksi korkealta (organisaatiotasolta), tarpeeksi kovaa ja tarpeeksi usein, niin se menee suurissa massoissa läpi. Venäjän pakotteet eivät tule nopeuttamaan siirtymistä fossiilittomaan energiaan juurikaan, koska siirtyminen vaatii suuria investointeja, jotka ottavat 5-10 vuotta per uusi voimala. Aurinko- ja tuulivoimainvestoinnit eivät sitä tee, koska niiden maksimiosuus energiantuotannosta voi olla luokkaa 30 % ja varalla pitää olla perinteinen fossiilinen voimalajärjestelmä. Kallista ja tehotonta.
Brysselin mepit ovat osoittaneet, että he osaavat kyllä ratkaista asiat kabineteissa, mutta ratkaisut musertuvat jo seuraavalla viikolla tosiasioiden edessä: Venäjän öljystä irti elokuun loppuun mennessä, ei vaitiskaan vaan joulukuun loppuun mennessä, ei vaitiskaan vaan putkea pitkin saa tulla Venäjän öljyä ja kaasua toistaiseksi, jne. jne.
Ilmoita asiaton viesti
Historia näyttää sitten joskus, oliko sodan eskaloitumisen välttely fiksua vai toistiko historia itseään natsi-Saksan suhteen. Toivottavasti siinä ei kerrota että lännen johtajat olivat ”uusia Chamberlaineja”.
Putinin jälkeinen Venäjä on sitten sekasortoinen ja heikko tai entistäkin autoritäärisempi diktatuuri. Mahdoton uskoa että se olisi länsimaiseen liberalismiin ja kansalaisyhteiskuntaan suuntautuva.
Länsi on vastoin odotuksia osoittautunut sitä yhtenäisemmäksi, mitä enemmän sitä yritetään hajottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi diktatuureille ominainen piirre on, että ne näyttävät stabiileilta – kunnes aivan yht’äkkiä eivät olekaan.
Suuria mullistuksia usein edeltää poikkeavat ajat. Putin selvisi koronan koettelemuksista, mutta Ukrainan sota saattaa olla taas kerran historiallinen saranakohta Venäjän kronikassa. Edessämme saattaa olla suuri mullistus, joka repii Venäjää pienempiin osiin?
Ilmoita asiaton viesti
Itänaapurista ei tule koskaan länsimaista demokratiaa. Sen on historia jo moneen kertaan osoittanut. Putinin siirryttyä aikanaan syrjään uusi johtaja/johto tule silovikien keskuudesta. Tätä edesauttaa maan sisällä tapahtuva voimakas propaganda (aivopesu), jossa länsi ja Nato nähdään vihollisena. Se menee tavalliseen kansaan kuin ”voi kuumaan puuroon.” Todellisuudessa näillä uhkakuvilla pönkitetään omaa silovikien valtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei koskaan on ehkä liian voimakas ilmaisu, mutta suotuisissakin olosuhteissa venäläisten kulkema polku maaorjuudesta kommunismiin, kommunismista putinismiin veisi länsimaiseen demokratiaan ainakin kaksi sukupolvea.
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin ratkaisu häämöttää? En näe merkkiä sellaisesta.
Pitää sotia lisää ennen kuin ratkaisu häämöttää. Jommankumman on hävittävä tarpeeksi.
Vihreällä siirtymällä ei ole minkäänlaista osaa sodan kulkuun. Hurskailla toiveilla ja itsensä pettämisellä ei sotia viedä päätökseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ratkaisut tosiaan häämöttävät Ukrainassa. Mutta aivan pian ei mitään ratkaisevaa kuitenkaan tapahdu. Sota jatkuu varmasti ainakin syksyyn saakka. Venäjä ei todennäköisesti tule peräytymään Ukrainassa. Putinin terveydentilasta on monenlaista tietoa, eikä siitä mitään varmaa voida sanoa. Todennäköisesti Putin on kuitenkin vakavasti sairas mies. Tämän takia ollaan sellaisessa tilanteessa, että tällaista ei ole koskaan ollut maailman historiassa. Tilanne on todella uhkaava ja vaarallinen. Venäjällä on ydinaseita enemmän, kuin millään muulla maalla. Ja he ovat uhanneet myös niiden käytöllä. Jos Putin kuolee tai syrjäytetään, niin tilalle tulee todennäköisesti vielä tiukemman linjan mies. Venäjä ei välitä juurikaan omista miehistötappioistaan. Lännen olisi pitänyt toimia tiukemmin tässä Ukrainan kriisissä. Sota tulee jatkumaan siis melko pitkään Ukrainassa, mutta muuallakin on vaaraa sodan leviämiseen. Siis Lähi-Itä on edelleen ns. ruutitynnyri, rosvovaltioita on muitakin olemassa, kuin Venäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Otsikosta sai kuvan, että sota olisi loppumassa. Ajattelin sen perustuvan rintaman tilanteen dramaattiseen muutokseen. Muuten Ukraina yrittää pelata aikaa saadakseen tukea jatkossa lisää. Nyt on vaikeaa…
Severdonetsk on hävitty muutamassa päivässä. Limanissa Antautui 500 ukrainalaista. Loput pakeni. Selkeästi ukrainalaiset eivät kykene enää puolustamaan kaupunkeja, kuten Mariupolin aikaan.
Javelinien hinta Syyriassa on 15 000 dollaria. Myykö joku ukrainalainen niitä välistä vai onko sotasaalista?
Ukrainan auttaminen edellyttää, että sen tappiokierre ei syvene. Muuten voi olla poliittisia muutoksia edessä. Maassa on puolueita kielletty ja muita ihmeellistä tapahtuu, kuten ex-presidentti Porosenkon jääminen kuultavaksi ennen pääsyä Puolaan.
Saa nähdä kuinka käy näiden taloussotien. Reutersilla oli Venäjään liittyen juttua:
Russian economic forecasts improve despite lingering conflict in Ukraine – Reuters poll, article with gallery
Markets · May 31, 2022
Russia’s economy will contract less than expected this year and inflation will be lower than previously thought, a Reuters poll showed on Tuesday, after what Moscow calls a ”special military” operation in Ukraine entered its fourth month
Ilmoita asiaton viesti