Ratkaisut Ukrainassa häämöttävät

On erinomainen asia, että EU on päässyt yhteisymmärrykseen kuudennesta pakotesarjasta. Sillä on isoja vaikutuksia tulevaisuuden rakentumiseen myös suurpolitiikassa. On nyt selvää, että siirtyminen fossiilittomaan ilmastoon vauhdittuu merkittävästi koko ihmiskunnan etujen mukaisesti. Ilmaston lämpenemisen rajaaminen siedettäviin rajoihin tulee entistä realistisemmaksi.

Nykyhetkellä on tärkeintä, että EU:n usein koeteltu yhtenäisyys on pitänyt. Fossiilinen energiatuotanto on vetämässä viimeisiään joka tapauksessa. Putinin Venäjän kohtaloksi näyttää muodostuvan hirttäytyminen öljyn ja kaasun katoamiseen maailmanmarkkinoilta. Venäjä on itse aiheuttanut itsetuhonomaisesti tämän kehityksen vauhdittumisen – ja laiminlyönyt oman yhteiskunnallisen kehityksen siirtymisen öljy- ja kaasuvapaaseen maailmaan.

Lännen on syytä valmistautua post-Putinin Venäjän kohtaamiseen, mutta varmistaa Ukrainan länsitien pysyvyys. Yhteys Putiniin ei johda kuin tuhoon ja turmioon. Silti sota loppuu joskus ja Putinin valtakausi päättyy jonain kauniina päivänä.

Silti uskon erään arvostamani venäläisen diplomaatin visioon: väkirikas Venäjä selviytyy kyllä aina jollain lailla. Sisäinen kansan vieteri on Venäjällä pitkä ja kestävä, sen on historia opettanut. Suosittelen vallan hajautuksen kokeilemista seuraavassa Venäjän vaiheessa, en brutaalia harhaista yksinvaltaa ja sodankäyntiä. Kuitenkin yksi vanha opetus on siinä, että politiikassa noudatetaan kestävää periaatetta: ”Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan”. Silloin ei ehkä tarvitse sotia. Siksi Nato on keskeisen tärkeä asia Suomellekin. Auvoiseksi maailma tuskin muuttuu koskaan, mutta totaalikatastrofin ehkäiseminen on arvo sinänsä.

EU:n suhteen on Putinin toiminnan seurauksena varmistunut ylikansallisen otteen lisäämisen tarpeellisuus. Tästä huolimatta EU:n jäsenvaltioiden kansakunnat pysyvät. Kun arvopohja on länsimainen ja oikeusvaltioperiaatteista pidetään kiinni vallanhajautuksineen, ei kansallista oikeutta olla omannäköinen kansakunta uhkaa mikään.

Tärkeä on myös väkevästi esille noussut Putinin valtakauden päättymisen tarpeellisuus. Framille on myös noussut Putinin sodan eskaloitumisen estäminen. Se on viisas asenne, mutta samalla Ukrainan menestyksellisen omien rajojensa sisällä käynnissä olevan sodankäynnin jatkuminen rauhaan saakka on varmistettava.

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu