Sotarumpujen kuminaa
Sota vaikuttaa nykyään maailmanlaajuisesti yksilötason elämään. Tämä ikävä havainto näyttäisi olevan kovin totta pääosin kautta koko telluksemme. Ajatus, että Venäjän 24.2.2022 käynnistämä sota Ukrainaa vastaan olisi vain jokin ”sotilasoperaatio”, on paksua pajunköyttä. Kuten Suomen talvisodan, Venäjä käynnisti Ukrainan valloitussodan ilman sodanjulistusta. Se käy täysimittaista sotaa kaikki kansainvälisen sodankäynnin käytänteet ohittaen, julmalla tavalla. Siviilikohteet tuntuvat olevan sotilaskohteita tärkeämpiä.
Samaan aikaan saamme Moskovasta kuulla yhä lisääntyvää sotaisaa retoriikkaa, jonka mukaan maailmansota olisi edessä. Moskova puhuu samalla lisääntyvässä määrin ydinaseiden kalistelun hengessä.
Miten padota tämä kehitys rauhanomaisiin kehyksiin? Siinä vasta kysymys.
Yksi asia on varma. Läntisen demokraattisen arvomaailman valtiot ovat yhdessä veneessä. Rintama on tiivistynyt. Euroopan unioni on juuri myöntänyt Ukrainalle ja Moldovalle EU:n ehdokasjäsenen statuksen. Se on erinomainen toimi. Läntisen ryhmän yhtenäisyys, kyky yhtenäisiin toimiin on avainasemassa myös pitkäkestoisessa sodassa Ukrainassa.
Läntisellä maailmalla on useita voimakeskittymiä käytössään. On EU, on Nato ja erikseen vielä Yhdysvallat. Jos kiikaroi tulevaisuuteen, joitain kehityslinjoja voi eritellä. EU:n kokonaisuus on sinänsä lupaavassa asennossa, kun Ranskan EU-myönteinen presidentti Emmanuel Macron on uusinut mandaattinsa viideksi vuodeksi. Keskeinen Pariisin-Berliinin akseli on myös Berliinissä mukautunut poliittis- ja sotilaallisoperatiivisesti uusien realiteettien vaatimaan asentoon.
Tämä yhdessä Naton paluuseen operatiiviselle alkuperäiselle ykkösalueelle Eurooppaan luo uskoa, että Venäjää patoavaa voimaa riittää. Jos haluaa verrata tilannetta 1930-luvun Stalinin ja Hitlerin yhdessä aloittamaan sotakehitykseen, nyt Länsi on poistamassa suurinta strategista virhettä, joka johti toiseen maailmaansotaan. Diktaattoreille ei pidä tehdä myönnytyksiä siinä epärealistisessa luulossa, että myönnytykset patoaisivat heitä rauhanenkeleiksi. Ei totisesti, näin ei ole. Siksi Venäjän uho on otettava vakavasti ja päättäväisesti ilman lankeamista myönnytysten tielle.
On naiivia luulla, että Stalinin Suomessa vaatima 1940 raja olisi tarkoittanut pysyvää rauhanrajaa Suomen suunnalla edes Pariisin rauhansopimuksella 1947 vahvistettuna. Maaliskuun 1940 välirauha oli pakkotilassa Stalinin vaatimus, joka tarkoitti vain jatkohyökkäyksen helpottamista. Uusi raja sijaitsi kaukana rintamalinjojen länsipuolella. Uuden rajan uhkaavan luonteen marsalkka Mannerheim ymmärsi välittömästi ja käynnisti heti ns. Moskovan rauhan 13.3.1940 jälkeisenä päivänä uuden, entissä vahvemman 500 000 miehen armeijan rakentamisen, kun Talvisodan joukkojen vahvuus jäi reiluun 300 000 mieheen. Mannerheim käynnisti samalla heti erittäin suuret Salpalinjan rakennustyöt.
Suomi kävi olemassaolotaistelua, jonka sekoittaminen Hitlerin Barbarossa-suunnitelmaan on Suomen vasemmistolaistuneen, neuvostoliittovaikutteisen poliittisen historian tulkinnan vakava virhearviointi. tosin tahallinen sellainen. Sen vaikutuksia näkyy edelleen jopa nuorten tutkijoiden kynänjäljissä. He ovat saaneet niin surkeata ja tosiasioita harhauttavaa opetusta keskeisissä yliopistoissamme.
Ukraina on tänään vastaavassa tilanteessa kuin Suomi 1939–1945. Merkittävä, kattava ja jatkuva aseapu on ratkaisun avain Ukrainassa, jolla on oikeus vaatia laillisia rajojaan itselleen.
Kyllä, pitkään sotaan tai sodankaltaiseen uhkaavaan tilanteeseen on valmistauduttava. Tätä perspektiiviä ei voi hallita pelkästään talousoppien voimin.
Kun näin on, Yhdysvaltojen presidentinvaalit 2024 hyvinkin saattavat tapahtua tilanteessa, jossa sota Ukrainassa sota jatkuu. Moskova saattaa todennäköisesti tukea Trumpin hallinnon nousua uudelleen valtaan. Länsi puolestaan toivoo Joe Biden linjan jatkuvan neljä lisävuotta, ainakin.
Johtopäätös on kuitenkin jo nyt selvä. EU:n omaa puolustuskykyä on nostettava eliminoimaan mahdollisten häiriötekijöiden vaikutusta Naton operatiiviseen toimintakykyyn 2020-luvulla.
Naton kokonaisuuden tehon kasvattamisen on silti kaiken aikaa oltava käynnissä. Siihen kuuluu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien toteuttaminen pikaisesti. Naton sisäisen terrorismin vastaisen koheesion kehittäminen tapahtuu parhaiten Naton jäsenten kesken, ei häiritsemällä Naton kokonaisvoiman kehittämistä. Siksi Turkki, vetoan siihen, että näinä viikkoina Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemusten käsittely voi jatkua mahdollisimman pikaisella aikataululla. Turkki on tärkeä Natolle, mutta niin ovat myös Suomi ja Ruotsi, erityisesti erittäin tärkeällä pohjoisella alueella. Pohjoinen on yhtä tärkeä kuin alue, jossa Turkki on johtava regionaalinen voimatekijä. Siis, yhdessä eteenpäin, Turkki.
Tuolla blogia liipaten brittiläisen sotahistorioitsijan hieno kirjoitus:
https://samf.substack.com/p/spirits-of-the-past?utm_source=twitter&sd=pf&s=r
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla tuore, hieno esitelmä. Amerikkalainen arvostettu kansanvälisen politiikan professori John Mearsheimerin historiaa, syitä ja seurauksia taustoittava kahden tunnin esitys yleisökysymykset ja vastaukset mukaanlukien:
”The causes and consequences of Ukrainan war”
https://youtu.be/qciVozNtCDM
Ilmoita asiaton viesti
”Maaliskuun 1940 välirauha oli pakkotilassa Stalinin vaatimus, joka tarkoitti vain jatkohyökkäyksen helpottamista.”
J.K.Paasikivi kirjassaan ”Toimintani Moskovassa ja Suomessa 1939 – 1941 kuvaa yksityiskohtaisesti ja seikkaperäisesti hänen, Stalinin ja Molotovin välirauhan aikaisia rauhanneuvotteluita Moskovassa. Niissä neuvotteluissa pala palalta Paasikivellekin alkoi paljastua Stalinin perimmäiset tavoitteet.
”Suomi kävi olemassaolotaistelua, jonka sekoittaminen Hitlerin Barbarossa-suunnitelmaan on Suomen vasemmistolaistuneen, neuvostoliittovaikutteisen poliittisen historian tulkinnan vakava virhearviointi. tosin tahallinen sellainen. Sen vaikutuksia näkyy edelleen jopa nuorten tutkijoiden kynänjäljissä. He ovat saaneet niin surkeata ja tosiasioita harhauttavaa opetusta keskeisissä yliopistoissamme.”
Olen ihmetellyt monesti sitä, kuinka tuntematon tuo J.K. Paasikiven em. kirja on jopa historian tutkijoiden piirissä. Kirjahan julkaistiin jo 1958. Paasikiven ehtona kirjan julkaisemiselle on se, että se julkaistaan vasta hänen kuolemansa jälkeen. Itse luin kirjan ( kaksiosaisena ) ensimmäisen kerran v. 1975. Toisen kerran luin kirjan n. v. 2015. Silloin ostin sen Punaisen Ristin Kontti-kaupasta muutamalla eurolla. Niin paljon kuin meillä on vannottu Paasikivi – Kekkosen linjan nimeen, ei ainakaan tuo kirja hinnasta päätellen kovinkaan tuntunut olevan haluttu.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän leipäkirkkokin ryhtyi pirskottelemaan Putinin armeijan tappaville aseille pyhää vettä ja siunauksiaan. Papeilta pääsi unohtumaan Raamatun käsky ”älä tapa.”
”Russian Priests Blessing Weapons”
https://www.sadanduseless.com/blessed-guns/
Ilmoita asiaton viesti
Ettäkö valloitussotaa parillasadalla tuhannella miehellä 44 miljoonaista kansaa vastaan….hohhoijjaa…
Ilmoita asiaton viesti
Silläkin porukalla Ukrainan infra saadaan tuhottua kivikauteen ajan kanssa. Ihan kuten Lavrov keväällä suunnitteli. Eihän venäläiset muuta osaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä artikkeli Jukalta – kiitos.
Täydennän sen verran, että hyökättyään Suomen kimppuun 30.11.1939 (Talvisota), niin Venäjä kielsi hyökänneensä ja asetti Suomelle nukkehallituksen:
https://jput.fi/Nukkehallitus_Suomelle.htm
Venäjän tavoitteena oli valloittaa Kiova kahdessa päivässä, murhata Zelenski ja asettaa Ukrainalle nukkehallitsijaksi venäjämielinen Janukovitsh – hän oli jo valmiina Minskissä. Pieleen meni.
Hyökättyään Georgiaan vuonna 2008 Venäjä onnistui miehittämään Georgian Abhasian ja ns. E-Ossetian. Venäjä asetti molempiin nukkehallitukset ja miehittää edelleen laittomasti niitä molempia Georgian alueita:
https://jput.fi/Georgian_sota_2008.htm
Ilmoita asiaton viesti
Nyt olisi Kiinalla pelin paikka hyökätä Venäjän kimppuun idästä. Kukaan ei paheksuisi. Kiina taitaa vaan olla ovelampi ja valloittaa alueita kulissien takana.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina pitää Venäjän vastaista operaatiota salattuna hihaässänään ja on tarpeeksi viisas sekä kärsivällinen olla sitä paljastamatta ennen aikojaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina haluaa Taiwanin. Se tulee olemaan maailmansodan todellinen lähtökohta.
Ilmoita asiaton viesti
Turkin tarpeellisuus Naton jäsenenä on sen sijainnista ja sotilaalllisesta voimasta huoimatta kyseenalainen. Turkki ei jaa läntisiä arvoja, eikä siihen voi ainakaan nykyisen johdon vallassa ollessa luottaa. Maan jäsenyys on koko Natolle iso turvallisuusriski.
Ilmoita asiaton viesti
Höpöjuttua. Ensinnäkin mekään emme taatusti jaa EUn tai jenkkien arvoja. Jotkut harvat niin tekevät.
Suomalaisten enemmistö ei kannata kansalaisurkintaa, vapaasti melskaavaa globalismia, lännen sotimista ympäri maailmaa, veroparatiiseja, massamuuttoa, kansallisen määräysoikeuden luovutusta ulkomaille, demokratian katoamista, yhteiskunnan arvorappiota tai hallitsematonta väestönkasvua ja rahojemme haaskausta kehitysmaiden sekä YKn korruptille eliitille.
Mitä Turkkiin tulee niin se on EUn turvallisuuden tärkeimpiä tukijoita. Ilman Turkin toimia USAn, brittien ja Venäjän sotatoimien liikkeelleajamat muslimilaumat olisivat EUssa. Nyt Turkki on blokannut näiden vaeltelun.
Naton kannalta Turkki valvoo tärkeää aluetta, joka voi kontrolloida venäläisten laivaston kulkua Mustalta mereltä Välimerelle.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjän 24.2.2022 käynnistämä sota Ukrainaa vastaan olisi vain jokin ”sotilasoperaatio”, on paksua pajunköyttä. ”
Mediassa esiintyy usein väittämä, että Venäjä olisi käynnistänyt sodan v.2022. Tämähän ei pidä paikkaansa. Venäjä käynnisti sodan Ukrainaa vastaan v. 2014.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikella kunnioituksella Turkkia kohtaan. Voisimmeko laittaa asiat tärkeysjärjästykseen? Herra Erdogan, Turkin turvallisuus on tärkeä takuuvarmasti Suomellekin, kun olemme NATO:ssa, mutta ihmisoikeuksia me emme voi loukata. Siinä olkoon punainen viivamme.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä rohkeilu ei anna pisteitä. Ei uhri eikä muitakaan. Sekä sinulle että sekoomuksen Seppiselle oikea meiliosoite on contact@ecvp.tr. Seppisellä näyttää olevan taas suuruudehullu päivänsä. Bändärinä toki voit olla mukana, mutta hölmöltähän se näyttää
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole mitään syytä uhriutua. Eikä täällä rohkeilla, kuten ei myös Sinunkaan. Seppinen on ollut oikeassa jo vuosikaudet, mutta hänen mielipiteilleen ei ole annettu arvostusta. Pahin on vielä tulossa ja sen sinäkin Niemelä tulet näkemään pian. Sitten emme enää ole täällä kommentoimassa. Näitä mukavia hölmöja juttuja.
Ilmoita asiaton viesti