Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelut alkoivat tänään!

Ukrainan tuleva jäsenyys Euroopan unionissa on raiteellaan. Neuvottelut ovat alkaneet. Toki matkalla on vielä monta mutkaa, ennen kaikkea Venäjän heittäessä sotakapuloita rattaisiin. Kuitenkin neuvottelut ovat alkaneet, mikä on erinomainen asia.

Neuvostoliiton naapurissa ei ollut rauhaa puolueettomuudelle. Kun jotkut ulkoministeriön huuhaat yrittivät tarjoilla Suomen suomettunutta naapuruussuhdetta Ukrainalle jopa Yhdysvaltojen lehdistössä, asian voi tulkita lähinnä joko vitsiksi tai peluusta Neuvostoliiton laskuun. Asialla oli … no olkoon. Kyllä nimi tiedetään. Neuvostoliiton ja nyt Venäjän kanssa ei voi muodostaa järkevän tasoista tasapuolista kahdenvälistä suhdetta. Venäjä haluaa koko ajan vain edetä täyteen kontrolliin itse määräämässä etupiirissä. Vaikka sodalla.

Kun minusta tuli 1975 alussa UM:n poliittisen osaston Neuvostoliiton ja muiden sosialististen eurooppalaisten maiden poliittisista suhteista vastannut virkamies, toimintaani ohjasi toisaalta presidentti Kekkosen ohje, jonka mukaan ”pidämme kiinni puolueettomuudesta”.  Oma arvomaailmani oli samalla linjalla,  Minulle puolueettomuus siihen aikaan oli yhtä kuin kiinni pitäminen länsimaisesta demokraattisesta vapaudesta ja oikeusvaltiosta. Olen myös lakimies, joka toimi 1960-luvun lopussa useissa lakimiestehtävissä, mm. nimismiehenä kahdella alueella, Hirvensalmella ja Iissä (Ii, Yli-Ii ja Kuivaniemi). Toinen oli pieni piiri, toinen iso. Siihen aikaan nimismies toimi myös syyttäjänä, josta minulle kertyi kunnon kokemusta.

Vuoden 1975 alussa minut esiteltiin virallisesti niin ns. Tehtaankadulle sekä Moskovassa ja Leningradissa uuteen tehtävään. Minulla oli lakisääteinen velvollisuus olla yhteyksissä tämän toiminta-alueen sosialististen maiden diplomaatteihin. Jos KGB pilkisti jostain, sanouduin sellaisesta kontaktista irti välittömästi. Monet suomalaiset suorastaan hakeutuivat ilman lakisääteistä velvollisuutta KGB:n seuraan – ja saivat mielistelyllä uraetuja.

Myös ulkoministeriön historiaa on totuudenmukaisesti mahdotonta kirjoittaa ilman KGB:n, DDR:n Stasin ja eräiden muiden sosialististen maiden tiedustelupalvelujen hääräämistä Suomessa. Jopa valtavirraksi muuttunut poliittisen historiamme väärentäminen murtuu. Virallista valehtelua ei Suomessa pidä sallia. Saksan toiminta natsien toiminnan selvittämiseksi on ollut esimerkillistä. Suomen toiminta puolestaan on ollut erityisesti KGB:n osalta pääasiassa luokatonta myös akateemisella tasolla. Tätä sektoria olen totuudenmukaisesti selvittänyt varsin paljon – ja saanut osakseni kummallista alkeellista raivoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu