Venäjän kiinnostus Itämerta kohtaan?
Yleinen jännityksen nousu Pohjois-Euroopassa on selvästi nousussa oltuaan viime viikkoina ennen kaikkea Mustan Meren suunnalla.
Tarkastelen tiiviisti NATO-kysymystä ja Suomen mahdollista pikaistakin jäsenyyttä sekä Itämeren geopoliittista asemaa kolmen konkreettisen potentiaalisen sotilaallisen toiminnan kohteen kautta eli 1. Tanskan salmia, 2. Gotlantia ja 3. Ahvenanmaata.
Taustan tämän päivän tilanteelle antaa Venäjän Kuolan laivaston vahvuudesta Itämerelle siirtyneiden kuuden sota-aluksen aiheuttama hermostuneisuus, mikä näkyy mm. Yhdysvaltojen entisen ulkoministerin Hillary Clintonin lausumista (US 15.1.2022).
Itämeren maiden elintärkeä intressi tarkoittaa mm. vapaan merenkulun häiriöttömän kulun turvaamista. Erityisen haavoittuvaisia ovat Itämeren rantavaltiot, joilla ei ole merirantaviivaa kuin Tanskan salmien itäpuolella.
Historiassa Tanskan salmien merkitys on ollut sotatoimien keskiössä ennenkin, viimeksi toisen maailmansodan aikana. Silloin natsi-Saksa hallitsi salmien vesiä suvereenisti huhtikuusta 1940 aina sodan lopuille asti. On siis merkillistä, että Suomen poliittisen historian diskurssi on ottanut vain heikosti tai ei ollenkaan näitä asioita huomioon ja natsi-Saksan toimien vaikutusta Suomen olemassaolotaistelussa Neuvostoliiton jatkuvien sotilaallisten ja poliittisten hyökkäysten kurimuksessa 1939–1944/1945. Sota Neuvostoliittoa vastaan on syytä parsia jo yhdeksi kokonaisuudeksi sotilaallisten ja poliittisten hyökkäysten jatkumon vuoksi syksystä 1939–syksyyn 1944. Suomi tuli huhtikuusta 1940 täysin riippuvaiseksi natsi-Saksan kontrolloimilta alueilta saatavista elin- ja myös sotatarvikkeista.
Sama periaatteellinen tilanne jatkuu tänä päivänä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Skandinavian maat Ruotsi, Tanska ja Norja ovat vahvistaneen kiinnostustaan suojata salmia kriisien varalta. Sellainen taitaa jo olla käsillä. Suomen rooli on jäänyt pimentoon, vaikka Suomella on mainittuja Skandinavian maita huonommat yhteydet maailman merille. Niillä on Pohjanmeren ja Atlantin rannikkoa yllin kyllin käytössään, Suomella ei. Petsamo oli aikoinaan hyvä henkireikä maailmalle, mutta Stalin halusi sulkea senkin vahvistaakseen Neuvostoliiton asemia Suomen kukistamiseksi joissain tulevissa kriiseissä. Tanskan salmien avoimina pitäminen on Suomelle kansallisen intressin mukainen asia.
Gotlannin hallinta on myös äärettömän tärkeä asia koko Itämeren vapaalle laivaliikenteelle. Se sijaitsee varsin keskellä kapeata Itämerta. Sama ajatus kuin Tanskan salmien kanssa on validi Gotlannin osalta. Niiden hallinnan pysyminen Ruotsilla on elintärkeätä Suomelle. Ajankohta kriisin ulottumiseksi Itämerelle on helppo liittää Ruotsin parinkymmenen vuoden takaisen armeijan alasajoon. Ruotsi on toki siihen jo vuosia sitten herännyt, mutta tehokkaan armeijan rakentaminen on kesken. Se on hidasta puuhaa. Rohkaisevaa on Tukholman herääminen Gotlannin puolustamiseksi. Saaren miehittäminen vieraan valtion toimesta olisi vakava isku Ruotsin asemalle itsenäisenä valtiona. Ruotsin aseman koskemattomuus on tilanne, joka on jatkunut vuosisadasta toiseen. Saaren menettäminen uhkaisi pääkaupungin asemaa, ja olisi selvästi casus belli, joka voisi laukaista koko Itämeren alueen avoimeen sotaan kaikkine ulottuvuuksineen.
Ahvenanmaan asema nousee väistämättä esille kriisitunnelman kiristyessä Itämerellä. Venäjä/Neuvostoliiton kiinnostus on ollut jatkuvaa saariryhmän merkityksen vuoksi. Kun Suomesta tuli Napoleonin vaikutuksesta Venäjään kuulunut suuriruhtinaanmaa, Pietari alkoi välittömästi suunnitella alueelle merkittävää sotilaallista läsnäoloa. Alkoi suurlinnoituksen eli Bomarsundin sotilastukikohdan rakentaminen. Sillä oli strategista merkitystä Lännelle Ruotsin lisäksi, mikä näkyi siinä, että ensimmäisen tilaisuuden tullen Lännen johtavat suurvallat Ranska ja Iso-Britannia sen tuhosivat pian vuonna 1853 syttyneen Krimin sodan aikana.
Talvisodan lähestyessä, Suomen aloitettua vuonna 1935 Skandinavian valtioihin suuntautuneen ulkopolitiikan ja samalla puolueettomuushakuisen kansainvälispoliittisen aseman rakentamisen, kysymys Ahvenanmaan linnoittamisesta ja siten yhteisestä puolustamisesta nousi esille. Tanska vetäytyi heti ajatuksen noustua esille, sitten Norja, eikä Ruotsikaan lämmennyt loppu viimein asiaan. Kun Neuvostoliitto hyökkäsi 30.11.1939, Suomi jäi yksin taistelemaan kommunistijättiläistä vastaan.
Kuitenkin, jos vieras valtio olisi miehittänyt Ahvenanmaan maailmansodan aikana, hyvin lähellä olisi ollut Ruotsin liittyminen vuoden 1944 aikana Liittoutuneiden rintamaan ja nouseminen vakinaisen armeijan voimin Ahvenanmaalle. Tätä tukevaa sotilasaineistoa on tullut esiin. Ahvenanmaan länsirannikkoa ja Ruotsin itärannikkoa hiponut merireitti oli Hitlerille strategista luokkaa ollut asia. Erityisesti Luulajasta alkanut malminkuljetusten merireitti sulan veden aikana oli Hitlerin intressien ytimessä. Luulajaan tuli erityisen ”Malmbanan” Kiirunasta. Sen länsipää oli Norjan Narvikissa, ikuisen sulanveden satamassa. Se toimi ympäri vuoden, samalla strategisella huipputasolla kuin kaikki Kiirunan alueen erinomaisen rautamalmin rahtausreitit
Jos Venäjä asevoimin estää Itämeren alueella sen länsimaisten rantavaltioiden elintärkeisiin vapauksiin liittyviä toimintoja, ollaan sitten helposti sodassa Venäjän kanssa. Se on tietenkin hyvin epätoivottava vaihtoehto. Tanska ja Norja ovat Nato-maita vuodesta 1949 lähtien. Kun Suomen (ja Ruotsin) Nato-jäsenyyshanke kuitenkin vaatisi käsittelyaikaa, olisi syytä katsoa muita Nato-maiden väliintulomahdollisuuksia, jotka varmistaisivat kuuluisan artikla 5. toimivuuden koko alueelle.
Venäjän on yksinkertaisesti pakko pitää Itämerestä kiinni koska konfliktitilanteessa sen tulee turvata tuontinsa ja vientinsä mutta lisäksi myös Kaliningrad. Jälleen kerran puhutaan huoltovarmuudesta.
Venäjän väestö keskittyy suurimmilta osin Moskovan lähialueille ja ehdottomasti suurimmat tavaravirrat kulkevat meriliikenteen ja muun muassa Suomenlahden satamien kautta. Jokainen voi siis kuvitella, mikä merkitys on Itämerellä, Suomenlahdella ja Tanskansalmilla Venäjälle kriisitilanteessa.
Mustanmeren satamiin pääsy on erittäin vaikeaa koska isommassa riitatilanteessa Kreikka ja Turkki estävät leikiten alusten pääsyn sinne, samoin kuin viennin Välimerelle.
Jos taas katsotaan vähimmän riesan tietä, se on turvata huoltovarmuus ottamalla haltuun alueita ei-Nato-mailta.
Ilmoita asiaton viesti
Pasi, eikö tuo juuri kerro sen miksi Venäjä ei tule hyökkäämään Itämerellä? Ehkä saisivat esim. Suomen huoltovarmuuden tuhottua, mutta samalla heidän huoltovarmuutensa meritse katoaisi. Ainoastaan idän kautta voisi merikuljetukset onnistua, mutta USA estäisi ne helposti, jos Venäjä on aggressori. Pohjoisen jäämeren kautta kuljetukset on helppo estää. Mustanmeren osalta kuten kirjoitit. Venäjällä ei ole sellaista kapasiteettia, että se pystyisi suojaamaan kuljetukset. Maiden sisäiseen huoltovarmuuteen en osaa ottaa kantaa samoin kuin eri maiden kautta maanteitse kuljetuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Riski että itämerellä ei tapahdu mitään on suurempi kuin riski että itämerellä tapahtuisi jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Se, että Putin uhonsa ja uhkailunsa jälkeen vetäytyy, tarkoittaisi kasvojen menetystä varsinkin oman kansan keskuudessa. Siihen Putinilla ei ole varaa.
Amerikkalaisen CSIS-tutkimuslaitoksen apulaisjohtaja Seth Jones ja CIA-taustainen Philip G. Wasielewsk arvioivat, että
”Venäjän seuraava veto voisi olla virallistenkin joukkojen lähettäminen tukemiensa separatistien ”kansantasavaltojen” apuun Itä-Ukrainan Donetskissa ja Luhanskissa. Manööveriin kuuluisi lupaus vetää joukot takaisin, jos neuvottelut onnistuvat”.
Miljardin ruplan kysymys on miten näistä neuvotteluista saadaan sellainen kuva maailmalle, että kaikki osapuolet säilyttävät kasvonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Lännessä nähdään vielä toiveunta, että jotain perääntymisiä voisi tapahtua. Erimielisyydet haudataan ja silleen, kunhan vain ymmärretään. Että kyse on vain väärin käsityksestä. Asiat neuvottelemalla järjestyy, sillä eihän kukaan sotaa halua.
Valitettavasti Putinilla on ihan muut suunnitelmat menossa. Lypsetään länneltä mitä saadaan, valmistaudutaan hybridi-sotaan lännen maaperällä sen varalta, että jotain vastareaktioita Venäjään kohdistetaan, kun se Ukrainasta ottaa, mitä helposti irtoaa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä vei jo laivansa pois.
Ilmoita asiaton viesti
Itse näen sen puhtaasti siten että Venäjä joko toimii tai tyytyy tilanteeseen. Alistuminen ja sääntöjen noudattaminen eivät ole Venäjän nykyhallinnon juttuja joten ennakointi jää käytettäväksi.
Jos Venäjä haluaa ennakoivasti turvata Itämeren huoltoyhteytensä, se ei voi hyökätä Nato-maita vastaan. Mitä sitten se tarvitsee turvaamiseen? Osia ei-Nato-maista. Kun NL meni aikanaan hölmöyksissään luopumaan Porkkalasta, Ahvenanmaa, Gotlanti ja Tanskansalmien Ruotsin puolinen lähialue ovat hyvä lähtökohta. Suututtaisiko Naton? Riski on huomattavasti pienempi kuin Nato-maihin hyökkäämällä koska Nato koko ajan muistuttaa vain jäsenyyden tuovan turvatakuut. Ruotsin USA-takuut mietityttävät varmasti Venäjää.
Venäjällä lienee kovempiakin suunnitelmia Itämeren huoltovarmuuden turvaamiseen. Ei ole sattumaa että se on kehittänyt ydintorpedoja tuhoamaan rannikoita. Mietipä mitä se tekisi Ruotsin puolella Tanskansalmissa, tyhjentäisi isot alueet ja edelleen ei ole loukattu Nato-maita.
Ilmoita asiaton viesti
Itämeren kulkukelpoisuus on ollut Naton laivastoharjoitukssa kirkaana mielessä. Myös Suomi ja Ruotsi ovat olleet täysipainoisesti kumppaneina mukana. Jopa meidän alushankinnoissamme tämä yhteistyokuvio on otettu ohjenuoraksi, varmaan myös Ruotsin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkastelusta puuttuu se, että Pohjanmereltä ei päässyt mihinkään koska Englanti saartoi mannermaata.
Siten esim. Ruotsi ei voinut käyttää Göteborgin satamaa kuin hyvin rajoitetusti ja niille lasteille jotka liittoutuneet hyväksyivät.
Polttonesteitä ruotsalaiset juuri sen verran että ruotsalainen yhteiskunta toimi säännösteltynä. Polttoaineita ei riittänyt esim. Suomen käyttöön asti parhaimmalla tahdollakaan, sallitut määrät olivat niin pieniä.
Mitä tulee Petsamon satamaan niin Englanti ei sallinut suomalaista liikennettä Atlantilla kuin rajoitetusti. Sertifikaatteja oli vaikea saada ja lopulta niitä ei annettu ollenkaan vaikka oli vielä välirauha.
Ilmoita asiaton viesti
”Nato-jäsenyyshanke kuitenkin vaatisi käsittelyaikaa”
À propos, et Jukka taida nähdä Naton entisen pääjohtajan lausumaa Suomen ja Ruotsin pikaohituskaista-optiosta kovin vakavastiotettavana ulostulona? https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rescordis/naton-ex-paasihteeri-suomelle-jasenyys-hakemusta-seuraavana-paivana/
Ilmoita asiaton viesti
Tiedät Veikko hyvin että Rasmussen ei tee päätöksiä Nato-jäsenyyksistä vaan 30 maata itsenäisesti omien päätöksentekojärjestelmien mukaisesti ja aikatauluilla.
Tuollaiset lausumat että joku voi olla mahdollista, eivät ole valtioita tai Natoa sitovia. Nykyinen puheenjohtaja kertoo että Suomen hakemus sisään ja sen jälkeen katsotaan Naton sääntöjen mukaan, täyttääkö maa ehdot ja sen jälkeen 30 maata tekevät yksimielisen päätöksen siitä, haluavatko ne Suomen Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisen NATOn pääsihteeri Stoltenbergin mukaan se on jo selvää, että Suomi täyttää ehdot, joten sitä tarkastelua ei tarvita. Siksi jäseneksi hyväksyminen voi olla tavallista menettelyä nopeampaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan voi olla mahdollista. Mitäpä jos Turkki tai Albania äänestää vastaan? Venäjä on yrittänyt kaikkensa miellyttääkseen Turkkia ja Albanian se voi ostaa kuten se on ostanut pieniä valtioita YK-äänestyksissä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mikään ei ole varmaa, paitsi köyhän kuolema.
Ilmoita asiaton viesti
Entäs jos Tanskan salmet ja Bosborin salmi menee kiinni Venäjältä. Jää vain Kuolan reitti jota hyvin lähellä on Norja NATO maana. Luuletteko että Venäjä ei laajentaisi puskurialueita pohjoisessa. Siinä menee Suomen Lappi, Pohjois Ruotsi ja Norjan pohjoisosa. Kunhan pelottelen.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittaja tuntee aiheen hyvin, kannattaa lukea tarkkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä erottaa Gotlannin huviretkeä ja Airiston Helmen näytöstä? No se, että Ruotsi tarvitsi retkeläisten siirtoon USA:n armeijan kuljetuskonetta, Suomi siirsi näytökseen osallistujat omalla kalustollaan.
Ilmoita asiaton viesti
Itätoverit kävivät maihinnousulaivoinensa ystävällisesti muistuttamassa Suomen ja Ruotsin maantieteellisestä sijainnista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomikin liittyy vahvasti itämereen sitä osoitti heidän ns rahtikoneensa lento ilmatilassamme lentotukikohtiemme yli?
Ilmoita asiaton viesti