Yhdysvallat ja Suomi 1943–2023

Suomi ja Yhdysvallat; taustaa 1.12.1943 alkaen nykypäivälle

 

Toisen maailmansodan voittajavaltioiden eli Yhdysvaltojen, Ison-Britannian ja no, Neuvostoliiton johtajat kokoontuivat strategiseen kokoukseen Teheraniin 1.12.1943. Päivä oli ratkaiseva voiton saamiseksi natsi-Saksasta.

Strategia oli Yhdysvaltain presidentin Franklin D. Rooseveltin käsissä. Hänen suurin aatteellinen vihollisensa oli Hitler ja natsi-Saksa, ei niinkään Japani. Tilanne oli sodan alkuvuosien aikana 1939–1943 riistäytynyt Lännen kontrollista. Hitler ja Stalin olivat liittolaiskavereita 23.8.1939 solmimansa etupiirijakosopimuksen vuoksi. Sen pohjalta Stalin ja Hitler aloittivat yksissä tuumin II maailmansodan. Hitler hyökkäsi 1.9.1939 suorasukaisesti Puolaan. Stalin teki saman Puolan itäosiin 17.9.1939. Tapahtui Puolan jako ns. Curzon-linjaa pitkin.

Sopimuksen mukaisesti Stalin sai Hitleriltä vapaat kädet valloittaa itselleen ns. Baltian maat, joihin sopimuksen salainen liite laski Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan (die baltischen Staaten) sekä osan Puolasta yhteistyöllä Hitlerin kanssa. Vain Suomi ryhtyi sotilaallisesti merkittävään vastarintaan sodassa, joka alkoi 30.11.1939 Stalinin laittomalla imperialistisiin laskelmiin perustuneella hyökkäyssodalla. Kansainvälinen oikeus tuomitsi Stalinin, mutta ei hän sille korvaansa lotkauttanut. Stalin suunnitteli voitonparaatia Helsinkiin syntymäpäiväkseen 18.12.1939. Puna-armeija ylitti Suomen valtiollisen laillisen rajan 13. kohdassa. Torvisoittokuntia eteni Suomeen puna-armeijan seassa. Metsään meni.

Yleisstrateginen tilanne oli Suomelle todella huono. Yhdysvallat oli puolueeton maa, jolta Suomi ei saanut aseapua, mutta runsaasti kyllä sympatiaa ja julkisuutta. Hitler pysäytti asetoimitukset etelästä. Ruotsi vetäytyi kansankotiinsa ja möi Hitlerille elintärkeätä rautamalmiansa Kiirunan kaivoksilta. Tietenkin Ruotsilla oli siihen oikeus, mutta silti Lännessä esiintyi paheksuntaa. Ruotsin vakinainen armeija ei liikahtanut Suomen puolustamiseksi koko maailmansodan aikana. Ruotsalaisvapaaehtoisten joukossa Suomeen näytti soluttautuneen neuvostovakoilijoita.

Talvisota päättyi suuriin alueluovutuksiin 13.3.1940. Stalin vaati imperialistina taistelutta valtavia maa-alueita rintamalinjan länsipuolelta, yhteensä yli 40.000 km2. Ajatuksena oli jatkaa sotaa Suomea vastaan sopivan hetken tullen tulevaisuudessa. Viipuri, Karjalan pääkaupunki, oli Suomen hallussa Talvisodan päättyessä. Marsalkka Mannerheim arvioi aivan oikein uuden sodan olevan tulossa. Hän käynnisti erittäin merkittävät puolustustoimet, kuten 500.000 sotilaan armeijan perustamisen ja aseistuksen vahvistamisen sekä valtavan rakennustyömaan ns. Salpalinjan rakentamiseksi Suomenlahdelta Jäämerelle asti. Se ei joutunut tosikoetukselle, mutta toimi ennakkoehkäisevästi hilliten Stalinin hyökkäyshaluja. Pääesikunta arvioi Salpalinjan kattavan murtamisen vaativan Stalinilta jopa sadan divisioonan voiman. Ajatus oli ylivoimainen Stalinillekin, joka alkoi himoita Suomen sijaan Yhdysvaltain tuella valta-asemaa keskisessä Euroopassa, miksei Atlanttia myöten. Stalinin retoriikka oli tietenkin harhauttavaa, myös ns. Atlantin julistuksen allekirjoittaminen.

Kukaan ei epäillyt, että Suomella olisi ollut vispilänkauppaa natsi-Saksan kanssa, saati haluja olla sen liittolainen. Presidentti Kallion 1.9.1939 antama puolueettomuusjulistus (asetuskokoelmassa julkaistu) puhjenneen suursodan vuoksi on kumoamaton todistus. Se johdatti jatkossa poliittisesti käsitteeseen ”Suomen erillissota” Neuvostoliittoa vastaan. Tämä käsite on totuudellinen Suomen tavoitteiden ja toiminnan valossa. Outo poliittisen historian sekasotku on suomettuneessa Suomessa vallinnut historiallisen totuuden suhteen tässäkin asiassa. Neuvostomielistely on ollut urakehityksen avain monissa yhteyksissä Suomessa sotien jälkeen.

Ranskan romahtaminen sodassa Wehrmachtia vastaan touko-kesäkuussa 1940 oli Ranskalle dramaattinen isku, mutta myös Suomelle. Ranska oli Talvisodan aikana Suomen vahvin tukijavaltio. Romahtamista sopii ihmetellä vielä tänä päivänäkin.

Stalin oli vuoden 1941 aikana liittoutunut Länsiliittouman kanssa Hitlerin hyökättyä Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941. Se avasi Yhdysvaltain Neuvostoliitolle suuntaaman huikean ase- ja sotatarvikevirran (ns. lend-and-lease -järjestelmä). Jopa Stalin joutui myöntämään sen edistäneen merkittävästi Neuvostoliiton voittoa Hitleristä, mitä edesauttoi erittäin merkittävästi aamupäivän 1.12.1943 ratkaisut suursodan lopettamiseksi Euroopassa. On aina muistettava Yhdysvaltain Tyynen meren rintaman vaatimat suuret ponnistukset, joihin myös Iso-Britannia leireineen osallistui.

 

 

1.12. 1943 Teheran

 

Suurvaltajohtajat Yhdysvaltojen demokraattinen presidentti Franklin D. Roosevelt, Neuvostoliiton diktaattori Josip Stalin ja Ison-Britannian pääministeri Winston Churchill istahtivat neuvottelupöytään aamulla 1.12.1943 varmasti jännittyneinä. Nyt ratkeaisi suursota Liittoutuneiden voittoon Euroopassa, oli henki. Kyllä todellinen valta-akseli kulki Rooseveltin ja Stalinin välillä, Churchillin joutuessa tyytymään kolmanneksi pyöräksi. Ei hän tietenkään ollut merkityksetön, mutta ei ratkaisevassa poliittisessa asemassa.

Stalin haki uutta rintamaa mahdollisimman lännessä, mutta mahdollisimman kaukana Berliinistä, saadakseen natsi-Saksan kahden rintaman sotaan ja vaikeaan asemaan. Roosevelt haki nopeata voittoa Euroopassa voidakseen keskittyä Tyynen meren sotaan. Kaikilla oli mielessä maihinnousu Euroopan mantereelle ja eteneminen itse Saksaan. Yhteisymmärrys löytyi, vaikka Churchill haki maihinnousua Balkanille. Stalinille kelpasi Ranskan länsirannikko. Roosevelt etsi nopeinta reittiä sodan loppumiseen Euroopassa.

Käytyäni akateemisena tutkijana runsain määrin läpi Teheranissa syntyneitä alkuperäisiä asiakirjoja joka leiristä, olen asiasta jo paljon kirjoittanut tutkimuksissani. Syntynyttä kantaani ei ole ollut tarvetta muuttaa, vaikka neuvostomieliset ovat pitäneet ääntä, mutta turhaan.

 

Suurvaltajohtajat tunnustavat Suomen erillissota-aseman

 

Oli erittäin merkittävää Suomen kannalta, että presidentti Roosevelt oli huolellisesti perehtynyt Suomen, tuon läntisen parlamentaarisen puskurivaltion, asemaan. Hän sai Stalinin tyytyväiseksi. Roosevelt arvioi, että Suomen asema kannatti ottaa esille seuraavaksi asiaksi heti Normandia-päätöksen jälkeen. Ajoitus oli nappisuoritus. Muita yksittäisiä valtioita ei sitten käsiteltykään erillisinä. Stalin kuunteli Rooseveltia. Stalin tunnusti Suomen erillissota-aseman ja hyväksyi, että Suomi irroitetaan sodasta neuvotteluteitse. Tämä siis tarkoitti juuri sitä, mitä se oli. Natsi-Saksa ja sen liittolaiset saivat yhden mahdollisuuden, antautua ja tulla miehitetyiksi. Stalin totesi, että ”suomalaiset saavat elää haluamallaan tavalla…”.

Suomen neuvostomielisten historioitsijoiden päissä on ollut lukuvikaa, kun valheellinen väite Suomen liittolaisuudesta natsi-Saksan kanssa on ollut valtavirtaa. Hävetkää. Natsit tulivat vuonna 1941 Norjasta Suomen Lappiin suojelemaan Neuvostoliitolta Ruotsin malmivirtaa Hitlerille. Vain natsi-Saksan kontrolloimilta maista Suomi sai elin- ja sotatarvikkeita. Pyhä Sylvi, onko vaikeata ymmärtää, että Suomi oli hengenvaarassa kadota maailmasta Neuvostoliiton jatkuvien sotien vuoksi. On idioottimaista kuvitella, että Suomi olisi aloittanut sodan kahta aikakauden sotilaallista suurvaltaa vastaan yhtä aikaa. Se olisi ollut itsemurha. Piti vain luovia parhain päin ja pitää pää kylmänä – sekä taistella.

 

Teheranissa syntyi 1.12.1943 strategia, joka perustui Yhdysvaltojen voimaan. Syntyi päätös maihinnoususta Ranskan Normandiaan puolen vuoden sisällä päätöksestä. Stalin oli tyytyväinen, erittäin tyytyväinen. Hän suorastaan hykerteli. Hänelle syntyi mahdollisuus edetä keskiseen Eurooppaan ja levittää samalla stalinistista kommunismia valloittamilleen maille. Stalinin Lännelle myönteiset demokratiapuheet olivat silkkaa petosta.

Syntyi operaatio ”Overlord”. Se alkoi 6.6.1944 onnistuneesti salattuna kaikilta, myös natsi-Saksalta. Se oli valtava urakka. Suomi ei saanut mitään vihjettä asiasta, koska Suomen ulkoministeri vuoti käsittämättömällä ja täysin tuomittavalla tavalla tietoja natseille. Onnistunut maihinnousu Normandiassa laukaisi 9.6.1944 Stalinin suurhyökkäyksen Karjalan kannaksella, jossa Suomen armeija uiskenteli alkukesän lämmössä housut kintuissa, täysin yllätettynä. Tapahtui Suomen sotilastiedustelun kaikkien aikojen munaus. Suomen vahvan armeijan pääosa makoili toisaalla Äänisen ja Laatokan välisellä kannaksella, kun Laatokan ja Suomenlahden välisen Kannaksen joukkoja olisi pitänyt vahvistaa merkittävästi. Wehrmacht oli vetäytynyt jo tammikuun lopulla 1944 Leningradin rintamalta Narvan tasolle Viroon. Teheranissa mukana ollut ulkokomissaari V. I. Molotov valehteli silmät päästään Suomen suhteesta Leningradiin. Suomi otti omansa, vuoden 1939 laillisen rajan haltuunsa, mutta jätti Leningradin täysin rauhaan. Aikaa armeijan uusasemoimiselle oli runsaasti, helmikuusta kesäkuulle. Aika kului  neuvotellen, eikä otetta syntynyt. Stalinin suosikki Paasikivi sen sijaan tiesi enemmän kuin raportoi toimeksiantajalleen Suomen lailliselle hallitukselle.

Stalinille siis riitti Suomen lyöminen sodasta ilman koko maan valloittamisen tarkoitusta tuona aikana. Uusi raja, tuo nykyinen, on kuitenkin vihamielinen pakkoraja, jonka tarkoitus oli ja on vain helpottaa uutta hyökkäystä Suomeen. Stalinilla oli aikanaan muuta tärkeämpää valloitettavaa ja halu päästä ensimmäisenä Berliiniin. Stalinin rintamat etenivät länttä kohden kaikkialla Suomenlahdelta Mustallemerelle.

 

Ja historia kohtaa nykypäivän

 

 

Venäjän laiton hyökkäys 24.2.2022 Ukrainaan on kuin suoraa jatkumoa historiasta. Kyllä historia opettaa. Imperialistinen Venäjä harjoittaa politiikkaa sotimalla matalalla kynnyksellä.

 

Yhdysvaltojen suuresti kunnioitettavien presidenttien Franklin D. Rooseveltin ja Joe Bidenin välillä on yhteneväinen linja. Se kulkee Suomen osalta ratkaisuina 1.12.1943 ja 4.4.2023 välisen ajan. Bonusta on tulossa vielä kahdenvälisen turvallisuussopimuksen kautta. Se on työn alla. Kyllä Suomi on täysi Naton jäsen, ei mikään vajaa sellainen, vaikka joku sellaistakin puhuu.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu