Yllätyskö Ranskan parlamenttivaaleissa? EI.

Ranskan mielenkiintoinen vaalisikermä eurovaalien ja parlamenttivaalien päätepiste saavutettiin jälkimmäisten vaalien äänten tultua lasketuiksi.

Tuloksia pitää tulkita Rnskan poliittisen historian kautta. Niin kauan kuin Le Pen-klaani on kummitellut poliittisesti taustalla, ranskalaisten muodostaman sivistyskansan vahva enemmistö on estänyt heidän nousunsa valtaan. Erityisen selvästi tämä on nähty presidentinvaaleissa. Kun vastakkain toisella kierroksella on ollut le peniläinen (Le Pen tai vastaava) ja joku muu, joku muu on voittanut. Tämä ei ole vähättelyä, vaan ranskalaisten suuren enemmistön tahto.

Presidentti Macron ei tehnyt uhkarohkeata äkkipäätöstä hajottaa parlamentti eurovaalien seurauksena, vaan antaa ranskalaisten suuren enemmistön yhteisen tahdon toteutua: estää le peniläisten eteneminen valtaan.

Jälkinäytöksenä on kuitenkin jännittävää nähdä, miten hallituskysymys hoituu. Nykyinen pääministeri ilmoitti eilen erohalustaan, mutta presidentti pyysi hänen jatkavan olympialaisten ylitse. Täytyy elää yhdessä kuitenkin eli ranskalaisittain cohabiter. On Ranskassa niin tehty ennenkin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu