Veikkaus ottaa ihmisten peliongelmat vakavasti

Nyt käydään keskustelua Veikkauksen toiminnasta: yksinoikeusjärjestelmästä, peliriippuvuudesta, veikkauksen tuoton edunsaajien asemasta ym. Ilmassa on paljon väärää tietoa ja mielikuvia, mutta on myös aitoa ja perusteltua huolta peliongelmaisista.

Peliongelmien esiintyvyyttä on Suomessa mitattu vertailukelpoisella tavalla vuodesta 2007 alkaen.

Peliongelmaisten määrä on väestötasolla keskimäärin n. 3%, luku ei ole kasvanut, mutta ongelma on silti vakava ja todellinen. Taloustutkimuksen mukaan automaattipelaamisen ongelmista kärsiviä peliongelmaisia oli väestöstä 1,7 prosenttia. Kotimaisesta tarjonnasta aiheutuvat pelihaitat näyttäisivät vähentyvän, mutta ne ovat korvautumassa lisääntyvästä ulkomaille pelaamisesta aiheutuvilla haitoilla.

Uuden yhtiön (Veikkaus, RAY, Finntoto) ensimmäisen toimintavuoden aikana v.2017 kaikki laillinen digipelaaminen siirrettiin tapahtuvaksi yhden pelitilin kautta. Asiakas on velvollinen asettamaan itselleen vuorokausi- ja kuukausittaisen rahansiirto- ja nopearytmisten pelien osalta tappiorajat nettipelaamiselleen. Päätös kohdistuu erityisesti eniten pelaaviin henkilöihin ja kaikkein korkeimman peliongelmariskin sisältäviin peleihin.

Veikkaus tuo pakollisen tunnistautumisen kaikkiin hajasijoitettuihin peliautomaatteihin vuosina 2020-22. Näin voidaan tehostaa ikävalvontaa, kontrolloida pelaajan pelikäyttäytymistä sekä hallita riskipelaamista mahdollistamalla pelaamisen rajoituksia, myös pelikiellon asettamisen!

Pakollinen tunnistautuminen tulee vähentämään pelaamista, samalla jo nyt on päätetty vähentää 3500 peliautomaattia. Mielestäni pelikoneita voidaan ja pitää vähentää asteittain 30-50 %. Mutta mikä on lopullinen ja eettisestikin arvioituna oikea määrä, niin sitä ennen on syytä tietää syvällisemmin ja enemmän tunnistautumisen vaikuttavuudesta esim. ongelmapelaamiseen.

Veikkauksen tavoitteena on laajentaa jatkossa tunnistautuva pelaaminen koskemaan kaikkea laillista pelaamista pois lukien ns. pahviarvat.

Neljällä viidestä apua hakeneista peliongelmaisesta on ongelmia ulkomaisten rahapelitoimijoiden tarjonnan kanssa!  Hallitusohjelmaan kirjattuun arpajaislain uudistukseen onkin välttämätöntä saada ns. blokkausmahdollisuus, jolloin voidaan estää oman maan kansalaisen pelaaminen luvattomilla sivuilla. Suomi tulee jälkijunassa, sillä blokkaus on jo käytössä 21:ssa Euroopan maassa. Näin rahapelaamisesta ohjataan lailliseen, vastuulliseen ja valvottuun pelitarjontaan.

Haluan pitää yksinoikeusjärjestelmästä kiinni.  Se on ehdottomasti myös pelihaittojen vähentämisen näkökulmasta parempi kuin lisenssijärjestelmä. Ruotsissa 86 peliyhtiötä käyttävät lähes miljardi euroa mainontaan, Suomessa tästä vain murto-osa.

Norjassa selvitettiin v. 2015 lisenssijärjestelmään siirtymistä ja arvioitiin kuitenkin yksinoikeusjärjestelmän olevan paras vaihtoehto haittojen ja ongelmien ehkäisyssä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston 21.10. julkistaman ”Rahapelijärjestelmät – Suomi ja muut maat” -raportin mukaan Suomessa rahapelituottoja käytetään monipuolisesti ja niillä tuotetaan hyvinvointia. Virasto esitti, että kuluttajille pitäisi tuoda vahvemmin esille tiettyjen pelityyppien riski liialliseen ja haitalliseen pelaamiseen. Otan vakavasti kaikki esitetyt toiveet ja johtopäätökset.

 

Jukka Gustafsson, kansanedustaja,

Veikkauksen hallintoneuvoston pj.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu