Työllistämissetelillä yksinyrittäjistä työnantajia Helsingissä

Suomessa on liian vähän työnantajayrittäjiä. Yksinyrittäjien määrä on noussut viime vuosina, mutta työnantajayrittäjien määrä polkee paikoillaan. Yhteiskunnan tulisi rohkaista yksinyrittäjiä ottamaan askel ensimmäisen vieraan työntekijän palkkaamiseen. Kansantalouden kannalta tämä olisi tärkeää, että mahdollisimman moni ottaa tämän askeleen. Vahva työllisyys ja elinvoiman yrittäjyys on kestävän kaupunkitalouden perusta.

Moni yksinyrittäjä pohtii, että riittääkö uudelle työntekijälle heti töitä ja onko tulot riittävän vakaalla pohjalla, jotta palkasta ja työnantajavelvoitteista selviää.  Tässä olisi tultava yrittäjää vastaan ja rakennettava siltaa kasvun tueksi.

Helsingissä on noin 50 000 yritystä. Lukemani Kirkko ja kaupunki -lehden artikelin mukaan näistä yli 90 prosenttia kuuluu yksinyrittäjille. Moni heistä on potentiaalinen työnantaja. Kaupunki voisi tukea yksinyrittäjää alkuvaiheessa ensimmäisen vieraan työntekijän palkkaamisessa työllistämissetelillä. Tuki voisi olla määräaikainen, esimerkiksi 12 – 24 kuukauden ajan, ja kattaa osan palkkauskustannuksista, esimerkiksi yhtä keskimääräistä kuukausipalkkaa vastaava vuoden ajalta.  Jos tukea saisi vuotta pidempään, toisena vuotena se voisi olla alempi tasoltaan. Lisäksi tuen tulisi olla hallinnollisesti yksinkertainen hakea.

Tuki voisi olla aluksi kokeiluluonteinen ja sitä tulisi arvioida saatujen kokemusten perusteella. Helsinki osallistuu tällä hetkellä työllisyyden kuntakokeiluun ja tulevaisuudessa työvoimapalvelut siirretään kokonaan kuntien vastuulle. Työllistämiseteliä olisi nyt hyvä aika kokeilla. Helsingissä oli huhtikuussa noin 50 000 työnhakijaa, joten tämän tuen avulla osa heistä voisi työllistyä. Työttömien palkkaamisen osalta on selvitettävä yhteensovitus mahdollisen palkkatuen kanssa.

Suomen yrittäjien yksinyrittäjäkyselyn (2019) mukaan Helsingissä vastanneista yksinyrittäjistä 26 prosenttia ilmoittaa palkanneensa työntekijän jossakin yritystoiminnan vaiheessa, kun koko maassa osuus on hieman korkeampi, 34 prosenttia. Kyselyn mukaan Helsingissä työskennellään tyypillisemmin kumppaneiden kanssa kuin muualla maassa. Toisaalta Helsingissä on olemassa työllistämispotentiaalia, koska koko maan keskiarvoa harvempi vastasi, että haluan työllistää vain itseni (Helsinki 28 %, koko maa 38 %).

0
JukkaIhanus
Keskusta Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Keskustalainen kunnallisvaaliehdokas Vuosaaresta - 47. Juristi ja kahden kouluikäisen lapsen isä. Talousvaikuttaja keskeltä. Ministerien Mika Leppä ja Jari Lintilä valtiosihteeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu