Kaikkien aikojen ideologisin hallitus?
Juha Sipilän hallitus sai aiheellisesti kritiikkiä tekemästään ”koulutuspetoksesta”, kun se lupaustensa vastaisesti pani toimeen massiiviset koulutusleikkaukset, jotka johtivat monissa oppilaitoksissa laajoihin irtisanomisiin. Resurssien rajun vähentämisen ohella pääministeri ja myös silloinen ministeri Stubb olivat jo aikaisemmin esittäneet julkisuudessa yliopistojen tutkijoita avoimesti pilkanneita puheenvuoroja. Heitot ”kaiken maailman dosenteista” ja professorien pitkistä kesälomista kuvastivat sekä silloisen ja edellisenkin hallituksen ideologiaa yleensä että sen johtavien toimijoiden asennemaailmaa.
Kun Orpon hallituksen jatkuvaa kompurointia seuraa, voisi esittää jo tässä vaiheessa kysymyksen, millaisesta politiikasta tämä hallitus jää historiaan? Onko meillä nyt kaikkien aikojen oikeistolaisin hallitus, kuten monet tarkkailijat ovat jo lausuneet?
Politiikan sisällöstä voi jokaisella tietysti olla oma mielipiteensä, mutta vahva ja poikkeuksellisen jääräpäinen ideologisuus näyttää olevan hallituksen keskeinen ominaispiirre. Se on tuonut ja tuo päätöksenteon prosessiin myös demokratian toiminnan näkökulmasta arveluttavia piirteitä. Kompromissihalukkuuden ohella hallituksen keskusteluhalukkuus näyttää kehnolta. Tämän tosiasian paras ilmentymä on jatkuva vakuuttelu siitä, että hallitusohjelma on ”hyvä” ja että sitä toteutetaan napinasta huolimatta.
Hyvä ohjelma mantran hokeminen ja vetoaminen laajan ohjelman kirjauksiin yksityiskohtia myöten näyttää kuitenkin peittävän alleen astetta kaksi asettava vakavampaa ongelmaa: ensinnäkin luottamuspulan jopa hallituskumppaneiden välillä ja toiseksi syvenevän kuilun sanojen ja tekojen välillä. Selvimmin tämän on näkynyt rasismin vastustamisen ja yhdenvertaisuuden kysymyksissä. Mutta ei vain niissä; kuilu hallituksen tavoitteita koskevien moninaisten kirjausten ja todellisuuden välillä on revennyt useilla sektoreilla ennätyksellisen suureksi.
Siis politiikalle niin tyypillinen juhlapuheiden retoriikka kukoistaa kirjauksista ja pontevista puheista huolimatta. Ehkä kaikkein raivostuttavimman esimerkin tarjoavat poliittiset virkanimitykset, joille ei näy loppua.
Niistä tosin kantavat vastuunsa myös edelliset hallitukset yhtä lailla. Jokainen puolue näyttää tarttuvan tilaisuuteen palkita uskollisia toimijoitaan tarvittaessa poliittisin virkanimityksin. Kaveria ei jätetä.
Tässä asiassa poliittisen eliitin yhtenäisyys ei rakoile. Erityisesti nuorille tilanne antaa ikävän signaalin siitä, että poliittiset meriitit ohittavat esimerkiksi koulutuksen ja tutkintojen kautta hankitun pätevyyden.
Tätä trendiä on 2000-luvulla vahvistanut virkojen kelpoisuusvaatimusten alentaminen samoin kuin yliopistojen rekrytointipolitiikan muuttamisen ”joustavammaksi”, jolloin johtajat voivat poimia suosikkinsa lukuisten muodollisesti pätevien hakijoiden joukosta.
Poliittiset virkanimitykset nakertavat pahasti muutoinkin jo eriarvoisuuden kasvun kautta rapautunutta mahdollisuuksien tasavertaisuutta. Samalla ne luovat ja vahvistavat moraalikatoa. Sellaiseen ei olisi varaa, jos haluamme pitää kiinni hyvinvointivaltiosta ja demokraattisen oikeusvaltion periaatteista.
Uskon, että kansan laaja enemmistö haluaa tarjota nuorillemme reilun ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan, jossa kotitaustan vaikutus ja poliittisiin puolueisiin sitoutuminen eivät murenna mahdollisuuksien tasa-arvoa.
Jukka Kekkonen
Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori, emeritus, Helsingin yliopisto
Kiitos tarkkanäköisestä puheenvuorosta.
Ilmoita asiaton viesti
Asian voi nähdä niinkin, että edelliset hallitukset ovat tuoneet rakenteisiin sellaisen maailmankatsomuksen, johon ei oikein kukaan sovi.
Ilmoita asiaton viesti
Monessa asiassa professori Kekkonen, myös dekaanina toiminut, osuu täsmällisesti kohdilleen. Joissakin kohdin näkemykset vaikuttavat voimakkailta tai – sanoisiko – hieman unohtavaisilta.
”Kaikkien aikojen ideologisin hallitus” – oli blogin otsikko. Ymmärrän sen puoluepoliittisesti kirjoitettuna. Minusta mielipidekirjoitus – siis blogi – ei nyt osu kuitenkaan kohdilleen.
Ideologinen hallitus = juuri sitä mitä demokratia kait vaatii. Ainakin äänestäjät sen tuottavat. Niinpä arvon professori ilmaisee mielipiteessään nyt ”näkyvän kärjen”. Mutta jääkö sen alapuolinen – salattu ideologinen todellisuus – esiin nostamatta. Uskon, että professori Kekkosella olisi kokemusta ja taitoa arvioida esiin nostamaansa laaja kysymyistöä vaikkapa seuraavista näkökulmista?
– miksi, että saisimme suhteellisuuden ”hallituksen ideologisuuteen”.
(1) Aikoinaan Helsingin yliopiston lakitieteelliseen pyrkimiseen oli käytännössä ostettava tiedekunnan huisin kallis moniste. Painettu paksuhko paperipläjäys. Tiedustelin tiedekuntahallinnosta ”miksi noin kallis”? No, vastaus kuului: täytyyhän tiedekunnan saada rahaa käyttöönsä.
– Jo silloin ilmoitin asian olevan sosioekonomisesti valikoiva. Lakitieteilijät eivät tiedekuntahallinnon suunnassa vaikuttanee kovin kiinnostuneilta koulutuksellisesta tasa-arvosta kun oli ”omat fyrkat” kyseessä. Teillähän on tiedukuntahallinnossa aikananne toimineena asiasta tietoa?
No, tuohan on yleisinhimillistä. Muistuttaa vain shrm -maailman totemuksesta ”palkitsemisjärjestelmät tuottavat aina niitä vastaavan moraalin, ajan funktiona”.
(2) Professori Kekkonen toteaa: ”Politiikan sisällöstä voi jokaisella tietysti olla oma mielipiteensä, mutta vahva ja poikkeuksellisen jääräpäinen ideologisuus näyttää olevan hallituksen keskeinen ominaispiirre.”
Minusta tuo on loistava piirre. Talossa täytyy olla isäntä ja emäntä, jotka eivät jokaiseen alusväen / lastensa huutoihin kysy: ”miten voin palvella”?
Myös aluskansan – demokratian kansalaisten – on turvallisempi ja parempi olla kun hallitus vetää omaa linjaansa rehellisesti ja suoraselkäisesti.
– Voitot tai tappiot kestäen.
Kansa äänestää sitten joka neljäs vuosi. Mutta, antakaa – jumalautua – hallitusten tehdä työtänne.
Ilmoita asiaton viesti
Autoritaariseen johtamiseen sopii Varilan lause ”Mutta, antakaa – jumalautua – hallitusten tehdä työtänne”,
Demokratiaan kuuluu oleellisena osana välikysymys hallituksen kaatamiseksi sekä se, että kansan ääni kuuluu Säätytalon sisäpuolelle.
Itänaapurissa toimitaan Varilan ohjeiden mukaisesti.
”Aikoinaan Helsingin yliopiston lakitieteelliseen pyrkimiseen oli käytännössä ostettava tiedekunnan huisin kallis moniste.”
Syyllistät blogistia kalliista monisteesta ja vihjailet ”omat fyrkat”-tyyliin. Aika läpinäkyvää, kuten Orpon onnettomat selitykset hyvästä hallitusohjelmasta, jota seurataan pilkkuja sisälukien kuin koraanikoulussa.
Ei siitä mitään tule. Lainaan apostoli Paavalin sanoja: ”Kirjain tappaa, henki tekee eläväksi”.
Ilmoita asiaton viesti
Ilman muuta kansan täytyy saada vapaasti puhua. Ja välikysymykset ja opposition työ on horjuttaa hallitusta. Siitä taidamme olla samaa mieltä? ILmaisin tunnereaktioni. Pahoittelen huonoa viestintäkykyäni kun ymmärsitte väärin että: ”jumalauta” kielenkäyttöni tapani vastaisesti ei auennut teille.
Lauseeni koski enemmän – tässäkin asiasssa – tulkitsemaani yliopistoväen taipumusta puhua milloin mistäkin suunnasta. Puhutaan kauniita, sanotaan sisäpiirille toista. Mutta minä en koskaan halunnut hylätä arvoistani keskeisintä eli totuuden tavoittelua. Sen vuoksi en ole vuoden 2004 jälkeen toiminut professorin virassa.
Toteatte: ”Aikoinaan Helsingin yliopiston lakitieteelliseen pyrkimiseen oli käytännössä ostettava tiedekunnan huisin kallis moniste. Syyllistät blogistia kalliista monisteesta ja vihjailet ”omat fyrkat”-tyyliin”.
En syyllistä blogistia. Enkä vihjaile. Ilmeisesti teillä on jotakin sisäpiiritietoa asiasta ?
– kun tuollaista oletatte.
Asiassa voidaan tieytysti, jos se noin tulkitaan, edetä oikeuteen. Ehkä siellä saadaan muistamaani objektiivinen vastaus?
Ilmoita asiaton viesti
Ei uskoisi että professori saa aikaan tuollaisen täysin ajatuksettoman kirjoituksen.
Ketkä ovatkaan ne jotka 2000-luvulla ovat alentaneet kelpoisuusvaatimuksia? Ei kai sentään Petteri Orpon hallitus?
Professori edelleen tukeutuu ”rasismin vastustamiseen ja yhdenvertaisuuteen” ikäänkuin maassa olisi kaikki muut asiat hyvin. Maassa jossa rasismia esiintyy erittäin vähän eikä kaikkein vähiten vasemmiston suunnalta. Suomalaiset ovat myös, uskoisin, kansa joka on lähes kaikkein eniten yhdenvertaista.
Vaikuttaa siltä että professorilla on aika ohut nahka kun on ottanut Sipilän ja Stubbin puheet noinkin tiukasti.
Mutta, maassa on todellakin aivan turhan paljon kaiken maailman dosentteja ja professsoreita.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien aikojen ideologisin Kekkonen?
Jukka Kekkonen on tunnetusti tyypillinen vasemmistolainen yliopistokuplan kasvatti.
Puheevuoro on sen mukainen – ei mitään uutta siltä rintamalta. Puheenvuoro on arvoton koska se ei edes pyri objektiivisuuteen.
”Kun Orpon hallituksen jatkuvaa kompurointia seuraa,…”
Niinpä, Ylen ja HS:n viestit vahvistavat Kekkosen asenteita – tässä ideologian lammikossa on kiva lillua.
Ilmoita asiaton viesti
”Puheenvuoro on arvoton koska se ei edes pyri objektiivisuuteen.”
Tarvitaan siis punakynää Venäjän malliin, jotta jäisi vain yksi ääni. Objektiivisuuden vaatimus ylläpidolta on absurdia.
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpö.
Punakynälinjalla viimeksi Suomessa olivat 1970-80 -luvuilla juuri Kekkosen aatetoverit.
Objektivisuuspoliisia ei ole tietääkseni täällä kukaan perään huutanut.
Riittää että saa sanoa että Kekkosen ja Tuomaalan ideologia on vääristynyttä ja
perustella se, jos asia on perustelun arvoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Heikko mielipide jopa Erämetsän matalaan tasoon nähden.
Ilmoita asiaton viesti
Pyykkölälläkin on oikeus lausua kommenttinsa nyt kun ”edistykselliset voimat” eivät saaneet tahtoaan Suomessa läpi 70-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Et tiedä selvästi mitään 70-luvulta.
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti enemmän kuin sinä. Ja vielä muistan tietämäni. Tietyllä porukalla tapahtui tuossa 90-luvun alussa yhtäkkinen ja kollektiivinen muistamattomuus, joka oli vielä luonteeltaan selektiivistä. Siinä varmaan psyyke suojeli itseään.
Ilmoita asiaton viesti
Mä kerron sulle totuuden itsestäni. Mäkelänrinteen aikuislukiossa kirjoitin aineen otsikolla ”Brethsnevin hämäys”, missä kritisoin Neuvostoliiton toimintaa kaikilta osin ja varsinkin Suomea kohtaan. Jouduin rehtorin puhutteluun.
Kannatin Suomen liittymistä Natoon jo aiemmin 1970-luvulla. Minua pidettiin hulluna niin vasemmalla kuin oikeallakin. Siinä näkijä, missä …
Ilmoita asiaton viesti
Jos näin on todella tapahtunut niin eikö se kerro riittävästi siitä minne opetuslaitoksemme on ohjattu.
Ja kuten Erämetsä kirjoittaa, -90-luvun alussa tapahtui lähes kollektiivinen muistin menetys. Silloin kommunisteista tuli vihreitä ja pinkinpunaisia Vasemmistolliittolaisia. Melkein voisi sanoa että ”yli yön”.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Sdp:tä erosit milloin?.
Ilmoita asiaton viesti
”Poliittinen broileri” ei ole Suomessa millään lailla uhanalainen laji. Käsitykseni mukaan puolueiden kesken on kyseiselle lajille järjestetty hyvä veli-periaatteella jonkinlainen ”rauhoitus”, ikävä kyllä.
Blogisti on oikeassa että nuoremmat, aikanaan aikuistuvat polvet saavat vääristyneen kuvan miten voi tulla mukaan yhteisiä asioita hoitamaan.
Sitoutumattomana arvostan kenen tahansa poliitikon taitoa esittää mielipiteensä arvokkaasti ja kohteliaasti, ilman tämän päivän some-räksytystä ja uhriutumista. Kun vielä oppisivat esittämään mistä ne rahat saadaan kustantamaan yhteiskuntamme tarjoamia palveluja!
Ilmoita asiaton viesti
”Kun vielä oppisivat esittämään mistä ne rahat saadaan kustantamaan yhteiskuntamme tarjoamia palveluja!”
Orpo ja Purra eivät ole oppineet. Kohta ei ole palveluja kuin ministerien ja kansanedustajien tuloluokissa, ja nekin pörriäisissä, Ja se juuri on ideologinen valinta. .
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien aikojen ideologisin hallitus, jota johtavat persut maahanmuuton vastaisuudellaan eli sillä, millä pidämme Suomen hengissä.
Onkohan kukaan laskenut entnissyntyneiden jälkeläisten Suomen talouteen tuodut tulot eri ammateissa, ravintoloista, ym.ym ?
Siis verotulot kaikilta eri alueilta.
Kuluja kyllä maalataan isolla pensselillä.
Kirjanpidossa on myös debet kreiditin rinnalla.
Mikähän olisi tulos taseineen tässä
”vuosikertomuksessa” ?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien aikojen ideologisin Kekkonen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä puheenvuorosta.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilän ”vihreää siirtymää” kuvasi hyvin mm. kommentti, että Suomessa ei hakata metsiä edes vuotuisen kasvun verran, joten ei kun sahat soimaan vaan ja metsäkoneet pyörimään!
Koronaviruspandemian aiheuttamiin ongelmiin yrittäjille jaettiin, jälkeenpäin lähes tehottomiksi todettuja avustuksia ja Sipilä kannusti jakamaan reilusti lisää!
– Nyt lienee niiden joukossa, jotka arvostelevat Marinin hallitusta ”holtittomasta rahan jaosta?”
Suurimmat selkään taputukset lienee saanut Kesärannan saunassa yrittäjäveljiltä, suur-yrityksiltä, EK:lta ja Suomen Yrittäjiltä mm. siitä, kun siirsi miljarditolkulla palkkojen sivukuluja työnantajilta työntekijöiden maksettavaksi.
– Kepun ”alkiolainen köyhän asia”, armosta puhumattakaan ei ollut Sipilän asialistalla ollenkaan ja vielä vähemmän Sipilän aikanaan mentoroiman oppipojan, Orpon, eikä persujen sateentekijän, Purran hallitusohjelmassa, vaan ovat pistämässä Sipilääkin paremmaksi-kansantulon-ja varallisuuden uus-jaossa ja vähäosaisten kyykyttämisessä ja esim. työttömien ”aktivoimisessa.”
Kokoomuksen pitkän linjan politrukki Orpo tullaan, Häkämiehen tapaan aikanaan komiasti palkitsemaan jo tähänastisistakin suorituksista- miljonääri-Sipilälle riitti ”toimeksiantajien” selkään taputukset Kesärannan saunassa.
Ilmoita asiaton viesti