Miten yliopistolaki on muuttanut yliopistoyhteisöä?

Yliopistolaki on ollut voimassa pian kymmenen vuotta. Se runnottiin hallituksen kärkihankkeena läpi laajasta ja perustellusta kritiikistä huolimatta. Yliopistojen henkilökunnan vastalauseista ei välitetty. Sen sijaan yliopistojen johto kannatti uudistuksia.

Kokonaisarvio tältä ajalta on valitettavasti negatiivinen. Yliopistoyhteisön toimivimmat rakenteet (laitokset, oppiaineet) on romutettu prosessien yhdenmukaistamisen ja voimistuvan kontrollin kautta. Yliopistojen de facto autonomia on kaventunut. Ministeriön byrokraattinen ohjailu on vahvistunut.

Lain voimassaoloaikana yliopistoyhteisön tila (työhyvinvointi) on huonontunut myös yliopistolain vaikutusarviointien mukaan. Johto on etääntynyt yliopistolaisten näkemyksistä ja kokemuksista. Myös yliopistojen ranking sijoitukset ovat heikentyneet. Luottamuksen ilmapiiri on jäänyt historiaan.

Suurin ongelmien aiheuttaja on – ylimitoitettujen leikkausten ohella – ollut demokratian alasajo. Johtajavaltainen  järjestelmä ei sovi asiantuntijaorganisaatioon.

Yliopistojen hallitukset eivät ole toimineet toivotulla tavalla yhteydenpitäjinä yhteiskuntaan. Yliopistolaisten suureksi pettymykseksi hallituksen ulkoiset jäsenet eivät toimineet aktiivisesti yliopiston puolestapuhujina silloin, kun maan hallitukset osoittivat, että niiden ymmärrys yliopistojen yhteiskunnallisista tehtävistä oli sekä kapea että rajallinen.

Yliopistolain säätäminen oli suuri virhe, mutta näin toimii demokratia. Suurempi ongelma on se, jos tiedossa olevien ja dokumentoitujen ongelmien korjaamiseen ei ryhdytä. Näyttää siltä, että ne toimijat ja tahot, jotka yliopistolain säätämistä kannattivat, eivät uskalla kantaa vastuuta toimistaan ja lähteä tekemään välttämättömiä uudistuksia.

Olemme siinä tilanteessa tässä ja nyt. Hallituksella on meneillään etsikkoaika. Toivon, että se ei mene muutamasta miljoonasta riitelemiseen, vaan johtaa yliopistolain uudistamiseen tavalla, joka osoittaa luottamusta yhteisön jäseniä kohtaan. Siis demokratiaa.

Jukka Kekkonen
Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori
Helsingin yliopisto

Kirjoitus on Ammattiliitto Pro yliopistoseminaarissa pidetyn puheenvuoron lehdistötiedote.

JukkaKekkonen

Kirjoittaja on oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Helsingin yliopistossa. Profiilikuva © Soppakanuuna(Wikimedia)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu